x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Unde s-au şcolit oamenii lui Dragnea şi Grindeanu

Unde s-au şcolit oamenii lui Dragnea şi Grindeanu

de Marius Gîrlașiu    |    16 Ian 2017   •   14:21
Unde s-au şcolit oamenii lui Dragnea şi Grindeanu

Mulţi dintre miniştri Cabinetului Grindeanu au absolvit universităţi private, în vreme ce alţii se laudă cu studii aprofundate la universităţi celebre din străinătate. Din CV-urile noilor miniştri nu lipsesc nici cursurile la Colegiul Naţional de Apărare sau Academia de Informaţii a SRI, un must-have printre politicienii cu pretenţii academice.

 

Premierul Sorin Grindeanu a absolvit în 1997 Facultatea de Matematică, secţia Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara, acolo unde a urmat şi un an de studii aprofundate în specializarea baze de date. Fostul şef al CJ Timiş se laudă şi cu o bursă de trei luni la Universitatea din Bologna, în domeniul statistică socială, dar şi cu un curs de o lună şi jumătate la Academia de Informaţii a SRI, absolvit pe vremea când era membru al Comisiei pentru controlul SRI. Matematicianul Grindeanu a scris trei cărţi: Introducere în informatica socială (2000), Tehnoredactarea computerizată (2002) şi Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă (2002). Iar premierul nu este singurul informatician din Guvernul PSD-ALDE. Urmaşul lui Grindeanu la ministerul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la Politehnica din Bucureşti, iar în 2007 a obţinut o certificare în domeniul dezvoltării de aplicaţii Java. Vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh a absolvit şi ea Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE-ului, iar ministrul pentru mediul de afaceri, Florin Jianu a terminat Facultatea de Matematică la Universitatea din Bucureşti.

 

Absolvenţi la fabrici de diplome

Există însă şi miniştri şcoliţi la universităţi private din ţară, cunoscute drept adevărate fabrici de diplome în mediul academic. Trei dintre membrii Guvernului au absolvit Dreptul la facultăţi private. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Virginia Toader şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall au terminat dreptul la Universitatea Nicolae Titulescu din Capitală, în vreme ce ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan, a absolvit dreptul la Universitatea Ecologică, instituţie neacreditată la acea vreme, dar şi-a dat licenţa la Academia de Poliţie. Ana Birchall se laudă însă cu un master şi un doctorat în dreptul falimentului obţinut la celebra Yale Law School din Statele Unite ale Americii, dar şi cu titlul de şef de promoţie şi o bursă anuală de merit la Univeristatea Nicolae Titulescu . În categoria miniştrilor care au absolvit facultăţi private se regăsesc şi ministrul Turismului, Marius Titus Dobre, absolvent de management financiar la Universitatea Spiru Haret, dar şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, licenţiat în economie la Universitatea Româno-Americană şi în drept şi administraţie publică la Universitatea Hyperion, ambele în Capitală.

 

Un teolog la Palatul Victoria

O universitate privată l-a ajutat şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, să devină doctor în relaţii economice internaţionale la 47 de ani. Deşi nu absolvise încă niciun masterat în România, Iordache a devenit doctor la Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei din Chişinău. Fostul viceprimar din Caracal a absolvit Facultatea de Mecanică şi Dreptul la Universitatea din Craiova, dar şi-a trecut în CV şi cursuri post-universitare la Colegiul Naţional de Apărare. Aceleaşi cursuri le-a absolvit şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după ce a terminat Facultatea de Litere şi Istorie din Craiova.

Din Guvernul Grindeanu face parte şi un teolog. Este vorba despre ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă la Universitatea din Bucureşti. Fostconsilier al preşedintelui Ion Iliescu, Vulpescu se laudă şi cu activitatea publicistică, fiind autorul volumului ”Din ţara în care stânga e Cârţu şi dreapta e Lăcătuş”.

 

Studii la Yale, Cardiff, Geneva şi Chişinău

În afară de Ana Birchall şi Florin Iordache, alţi membrii ai Guvernului Grindeanu se mândresc şi ei cu studii peste hotare. Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, este licenţiat în economie la Universitatea din Cardiff (University of Wales), fiind specializat în Business Administration. Studii în străinătate a făcut şi ministrul delegat pentru românii din Diaspora, Andreea Păstârnac. Fost ambasador al României la Nicosia şi Tel-Aviv, Păstârnac a urmat un masterat în limba şi literatura ebraică şi relaţii internaţionale (Orientul Apropiat) la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, este doctor în drept internaţional al Universităţii din Geneva.

 

Din 26 de miniştri, zece sunt doctori

Zece dintre cei 26 de miniştrii ai Guvernului Grindeanu se laudă cu un titlu de doctor. Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, are la activ două doctorate, unul în management la Timişoara şi altul în medicină, la Oradea. Olguţa Vasilescu este şi ea doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti, în vreme ce ministrul Ionuţ Vulpescu este doctor în filosofie. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este doctor în agronomie, în timp ce ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, are un doctorat în calcul economic şi cibernetică la ASE. Alţi doctori din Guvern sunt ministrul Cercetării, Şerban Valeca (doctor în ştiinţe inginereşti) şi cel al Finanţelor, Viorel Ştefan (doctor în economie la Galaţi). Ana Birchall are un doctorat în dreptul falimentului, iar Florin Iordache este doctor în relaţii economice internaţionale.

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu