x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungaria ameninţă cu măsuri diplomatice. Care este răspunsul lui Traian Băsescu la declaraţiile oficialilor maghiari

Ungaria ameninţă cu măsuri diplomatice. Care este răspunsul lui Traian Băsescu la declaraţiile oficialilor maghiari

07 Feb 2013   •   12:06
Ungaria ameninţă cu măsuri diplomatice. Care este răspunsul lui Traian Băsescu la declaraţiile oficialilor maghiari
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Ungaria va lua măsuri diplomatice în legătură cu interzicerea, în România, a arborării drapelului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth la postul public de radio Kossuth, citat de agenţia MTI. Măsurile concrete vor fi anunţate mai târziu în cursul zilei, a precizat oficialul maghiar, potrivit Agerpres.

Zsolt Nemeth a subliniat că Ungaria este deschisă faţă de continuarea discuţiilor pe această problemă cu România. El a reiterat totuşi poziţia MAE ungar în sensul că reglementarea situaţiei ţine de România.

Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, înainte de a pleca la Bruxelles, că va comenta afirmaţiile oficialilor maghiari doar în momentul în care preşedintele Ungariei va avea o reacţie pe acest subiect.

"Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie, dacă nu va avea o reacţie potrivită. Nu puteţi face dintr-un preşedinte un politician care răspunde unui ambasdor, sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi din România", a afirmat, pe aeroportul "Henri Coandă" Traian Băsescu.

Aseară, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Tot miercuri, Guvernul român a criticat dur declaraţiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt "agresiunii simbolice".

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul. În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.





×