x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta la ieşirea de la DNA: Am cerut ca dosarul meu să fie disjuns

Victor Ponta la ieşirea de la DNA: Am cerut ca dosarul meu să fie disjuns

03 Sep 2015   •   15:45
Victor Ponta la ieşirea de la DNA: Am cerut ca dosarul meu să fie disjuns
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la ieşire din sediul DNA, că a făcut o cerere prin care a solicitat procurorului de caz să fie disjuns dosarul lui, din dosarul mare "Rovinari-Turceni", motivând că doreşte ca situaţia sa să se rezolve mai repede.

"Am venit aşa cum este normal, ca orice cetăţean. Mi-am spus punctul de vedere. Domnul procuror m-a întrebat, am răspuns la absolut toate întrebările. Aşa e normal. (...) A rămas un singur lucru pe care probabil o să vi-l comunice şi procurorul. Am făcut o cerere ca situaţia mea să fie disjunsă, că nu are legătură cu dosarul mare, ca să se rezolve mai repede, într-un fel sau altul. Eu cred că este interesul şi al meu şi al Parchetului şi al opiniei publice să nu stea bucăţica mea în dosarul mare. Dacă procurorul va accepta, atunci foarte repede o să avem o soluţie. Repet, o discuţie civilizată. Am spus tot adevărul, tot ce ştiu", a declarat Ponta, după ce a fost audiat la DNA aproximativ două ore.

Victor Ponta este cercetat de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, la data faptelor avocat, iar Dan Şova pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Dosarul are legătură cu încheierea unor contracte de asistenţă juridică în cele două cabinete de avocatură deţinute de Ponta şi Şova.

Potrivit DNA, în cazul lui Victor Ponta prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală se ridică la suma de peste 51.300 lei, iar pentru recuperarea acestei sume a fost pus sechestru pe un apartament al premierului.

Procurorii susţin că acest prejudiciu constă în obligaţiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA 'Şova şi Asociaţii', reprezentată de Dan Şova, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel'.

"Ajutorul a constat în aceea că Victor Ponta a pus la dispoziţia contribuabilului SCA 'Şova şi Asociaţii' înscrisuri falsificate (facturi şi rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăţi pentru prestarea unor activităţi juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA 'Şova şi Asociaţii'. În realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională pentru SCA 'Şova şi Asociaţii'. Practic, plăţile făcute de SCA 'Şova şi Asociaţii' către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA 'Şova şi Asociaţii' şi, în consecinţă, la plata către stat a unui impozit diminuat cu 51.321,80 lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul menţionat", mai explică DNA.

×