x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta şi-a dat demisia, însă este la butoane. Plumb, în capul PSD

Victor Ponta şi-a dat demisia, însă este la butoane. Plumb, în capul PSD

de Diana Lazăr    |    Marius Gîrlașiu    |    16 Iul 2015   •   16:17
Victor Ponta şi-a dat demisia, însă este la butoane. Plumb, în capul PSD
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Rovana Plumb rămâne singura variantă de președinte interimar al PSD, după ședința conducerii partidului în care Victor Ponta și-a anunțat oficial demisia. Cel mai vocal contestatar al cuplului Ponta-Plumb, Liviu Dragnea, a pierdut meciul în Biroul Permanent. Decizia finală se va lua în Comitetul Executiv de săptămâna viitoare.

"Este ultima dată când mă așez pe scaunul de președinte. Mulțumesc presei pentru colaborarea din ultimii 5 ani și jumătate. Eu cred că altcineva trebuie să dea șampania". Cu acest mesaj și-a încheiat Victor Ponta mandatul de președinte al PSD.

Iliescu, apariţie surpriză


La ultima ședință prezidată de premier ca lider al partidului a participat și președintele de onoare, Ion Iliescu. Ultima ședință la care participase Iliescu a fost cea din februarie când s-a analizat eșecul la prezidenţiale. Fostul șef de stat a venit să-și declare susținerea pentru Rovana Plumb, o apropiată a cuplului Iliescu - Năstase. "Demisia lui Victor Ponta a fost o greșeală. Propun Comitet Executiv peste o săptămână pentru a avea timp de o analiză mai amplă", a spus Ion Iliescu în ședință, potrivit surselor Jurnalului Național.

Altă prezență neașteptată a fost cea a vicepremierului Gabriel Oprea, deloc simpatizat de Ion Iliescu. "O susțin pe Rovana Plumb", a spus Oprea, justificându-și astfel prezența la BPN. Cele mai multe voci din Biroul Permanent au făcut apel la unitate în PSD. Interimatul Rovanei Plumb este considerat cea mai bună soluție de stabilitate pentru partid în următoarea perioadă. Decizia va fi bătută în cuie într-o ședință a Comitetului Executiv. Doar trei lideri ai PSD au cerut ca interimatul să fie decis de CEx: Ioan Rus, Nicolae Bădălău și Paul Stănescu.

Dragnea amenință că se retrage

Nemulțumit de propunera impusă de Victor Ponta ca Rovana Plumb să preia interimatul, Liviu Dragnea le-a spus colegilor că se gândește până la ședința CEx dacă mai are sens să continue activitatea de coordonator politic pentru că în ultimele zile s-a simțit atacat de colegii de partid. Amenințarea lui Dragnea se vrea a fi o forțare a mâinilor social-democraților de a respinge interimatul Rovanei Plumb. Cu toată opoziția lui Dragnea și a susținătorilor săi, faptul că Victor Ponta deține încă postul de premier îi asigură acestuia cea mai mare influență și susținere în partid, așa că cei mai mulți lideri merg pe varianta propusă de el.

Ponta i-a dus cu vorba cu Congresul PSD


“Conform Statutului, Congresul e în 2017”, a spus recent Victor Ponta. “Ar trebui până la sfârşitul anului”, l-a contrazis Marian Oprişan. “Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a pus presiune Ion Iliescu. Ideea unui Congres există dinainte de alegerile prezidenţiale. La acea vreme, singura problemă a partidului era cine îl va înlocui pe Ponta după ce va ajunge la Cotroceni. Cum Ponta a pierdut alegerile, aripa Dragnea a forţat un Congres în decembrie în speranţa că va prelua puterea. Până la urmă s-a decis ca un Congres să aibă loc în martie 2015. În primăvară, de teama ruperii partidului, Ponta a amanat din nou Congresul.


Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a avut cel mai dur atac la adresa lui Liviu Dragnea, cel mai nemulţumit de interimatul Rovanei Plumb. „Dragnea nu are nicio calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei. Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nicio funcţie”, a fost mesajul acid al liderului senatorilor PSD.

Rovana Plumb pare cea mai bună variantă ca interimar în locul lui Victor Ponta până premierul îşi va rezolva problemele cu justiţia
 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta demisie psd Victor Ponta