x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vouchere de vacanţă și pentru funcționarii publici

Vouchere de vacanţă și pentru funcționarii publici

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2015   •   22:50
Vouchere de vacanţă și pentru funcționarii publici
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Autoritatea Naţională pentru Turism a reuşit să obţină vouchere de vacanţă pentru toţi angajaţii care au contract de muncă. Banii alocaţi de statul român se vor întoarce în turismul românesc, tichetele fiind acordate exclusiv pentru vacanţele în ţară.

Legea voucherelor de vacanţă a fost votată ieri de Camera Deputaţilor şi ar putea fi aplicată de la jumătatea lunii iulie. Prin acest bonus, angajatorii vor fi scutiţi de impozite, iar statul român câştigă prin infuzia de capital în industria turismului românesc. “La un număr de 5.300.000 de angajaţi care au contract de muncă, la care se vor adăuga aproximativ 600.000 de funcţionari publici, dacă numai 10% din cei aproape 6 milioane de angajaţi ar primi vouchere de vacanţă în valoare de jumătate din suma maximă, adică 3.000 de lei, va fi o infuzie de capital de 400 de milioane de euro anual în industria turistică”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Mirela Matichescu, preşedinte interimar al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Până acum nu se putea pune în aplicare această măsură, deoarece nu se găsea o soluţie pentru transferarea banilor, în sistemul pubblic-privat-public. În forma actuală a legii, vor emite voucherele de vacanţă unităţile acreditate de Ministerul Finanţelor. “Noutatea este că acestea nu vor fi doar pe suport de hârtie, ci şi pe carduri. Comisionul este de 1% pentru emitenţi, iar salariaţii pot primi până la 6.000 de lei, adică o marjă de cinci salarii minime pe economie”, mai spune preşedintele ANT. Aceste vouchere se consumă doar pe teritoriul României şi, practic, reprezintă o stimulare a industriei turistice în ţara noastră. Măsura s-ar putea aplica la o lună de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă vor fi redactate normele metodologicce de aplicare.


“Deşi s-a propus intrarea în vigoare a legii în 60 de zile de la data publicării, eu am propus 30 de zile şi îmi asum să elaborez normele de aplicare în această perioadă. Această măsură ar putea aduce o infuzie de capital de 400 de milioane de euro anual în industria turistică din România”

Mirela Matichescu, preşedinte interimar ANT

 

×