Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că obiectivul ţării noastre este de deveni un model regional de promovare a educaţiei în domeniul Holocaustului şi de combatere a antisemitismului.
"România şi-a arătat disponibilitatea de a prelua preşedinţia IHRA (International Holocaust Rememberance Allinace) în anul 2016. Este un pas important care subliniază angajamentul nostru pe calea asumării trecutului, obiectivul ţării noastre fiind acela de deveni un model regional de promovare a educaţiei în domeniul Holocaustului şi de combatere a antisemitismului. N-aş vrea să vă spun să vă uitaţi la statele din jur să vedeţi ce se întâmplă. Cred că este momentul să devenim un actor regional pe această temă. Să-i învăţăm şi pe ceilalţi care s-au desprins din ghearele comunismului şi care nu înţeleg ce înseamnă democraţia, că sunt valori fundamentale pe care trebuie să le respectăm în fiecare zi. Şi diverse state care au, astăzi, capacitatea de a fi europene, care au manifestări care nu se încadrează în nicio formă în definiţia democraţiei, sunt state care promovează aceste lucruri verbal, dar în interiorul lor se întâmplă alte chestiuni, extrem de periculoase pentru generaţiile tinere", a afirmat Zgonea, miercuri, la Palatul Parlamentului, la Sesiunea Comemorativă a Victimelor Holocaustului din România.
El a subliniat că această zi în care se comemorează 73 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria are semnificaţii deosebite pentru promovarea adevăratelor valori ale societăţii.
"Este o zi reper istoric, o zi care trebuie să reprezinte un crez fundamental pentru noi toţi, un crez activ şi permanent, marcată de libertate, toleranţă şi solidaritate. Rolul acestei comemorări este nu numai de a aduce un omagiu victimelor şi de împărtăşi cunoştinţele referitoare la Holocaust, de a-i face pe oameni, în special pe cei tineri să înţeleagă şi să conştientizeze cauzele acestui fenomen unic în istorie, dar şi consecinţele sale tragice astfel încât niciodată, nicăieri să nu repetăm aceste lucruri", a adăugat Zgonea.
Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, "asumarea trecutului reprezintă un moment al responsabilităţii".
"Exprim întreaga compasiune faţă de toţi cei care au avut de suferit. Suntem datori în faţa memoriei tuturor celor care au pierdut în acea imensă tragedie să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm că aşa ceva nu va mai fi posibil niciodată. În acelaşi timp, se cuvine să arătăm eroismul şi sacrificiul tuturor celor care au contribuit la salvarea vieţii multor evrei. Datoria noastră este ca în această zi în fiecare an să prezentăm oameni care au salvat oameni.(...) Copiii noştri, generaţiile tinere, trebuie să înţeleagă ce s-a întâmplat - să-i educăm în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respingerii antisemitismului. Copiii noştri trebuie să ştie că aportul ştiinţific şi cultural al evreilor la dezvoltarea acestei ţări este parte integrantă a istoriei României. Numai prin educaţie şi recunoaşterea adevărului istoric, Holocaustul poate să fie înţeles şi condamnat de tinere generaţii", a arătat Zgonea.
El susţine că România este "unul dintre puţinele state din Europa şi din lumea democratică în care nu avem un discurs xenofob şi rasist în Parlament".
"Nu există în plan politic partide cu astfel de mesaje. Nu avem manifestări care să genereze ca în alte state europene cu o tradiţie în democraţie evenimente ca cele care au fost menţionate şi la Parlamentul European şi s-au întâmplat în Franţa în Belgia în Germania, în ultimul an, în 2013. Parlamentul României a adoptat legi foarte clare care condamnă negarea Holocaustului şi incitarea la ură rasială şi aplicarea acestor prevederi este urmărită cu stricteţe de autorităţile române şi reprezintă expresia angajamentului nostru ferm de a permite escaladarea manifestărilor de rasism, intoleranţă şi discriminare", a mai spus Zgonea.
El a subliniat angajamentul ferm al autorităţilor române pentru asumarea şi susţinerea principiilor toleranţei, nediscriminării, respectului reciproc.