x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Boli care omoară, deşi ar putea fi prevenite

Boli care omoară, deşi ar putea fi prevenite

de Monica Cosac    |    16 Oct 2017   •   13:22
Boli care omoară, deşi ar putea fi prevenite

Alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, stresul şi fumatul se numără principarii factori de risc în bolile inimii, care continuă să facă foarte multe victime printre români. Medicii spun, însă, că opt din 10 afecţiuni cardiovasculare pot fi prevenite printr-o bună gestionare şi controlul acestor factori de risc cardiovascular.

 

„Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate în România,  dar acestea pot fi prevenite în proporție de până la 80% prin controlul medical periodic și controlul optim al factorilor de risc cardiovascular. Ce e de făcut? Să mâncăm echilibrat (dar mai puțin...), să facem zilnic mișcare (dar conform stării noastre de sănătate), să nu fumăm (nici măcar pasiv) și să ne oferim timp suficient de odihnă”, a explicat prof. dr. Dan Gaiță, președinte al Forumului Național de Prevenție, care a informat participanții la Maratonul Internațional București despre importanța măsurilor de prevenție cardiovasculară, atrăgând atenția asupra importanței activității fizice în menținerea stării de sănătate.

Cei mai importanți factori de risc asociați bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, precum și unele afecţiuni ca hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Dacă în cazul vârstei şi al factorilor genetici, ereditari, nu se poate interveni, ceilalţi pot fi modificați şi ținuți sub control prin: activitate fizică zilnică, menținerea unei greutăți normale, adoptarea unei alimentații sănătoase.

„Fără alimentație sănătoasă nu există prevenție cardiometabolică – iar alimentația sănătoasă și activitatea fizica aleargă la braț pentru sănătate și longevitate ”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Romane de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Specialiştii recomandă consumul de alimente cu conținut ridicat de fibre și nutrienţi(legume si fructe), limitarea consumului de alimente cu un conținut sărac în nutrienţi și număr crescut de calorii şi înlocuirea aportului de grăsimi saturate cu grăsimi mono sau polinesaturate.

De asemenea, medicii recomandă renunțarea la fumat, efectuarea de controale medicale regulate, controlul optim al tensiunii arteriale, glicemiei și colesterolemiei (LDL–colesterol, HDL– colesterol şi trigliceride).

×