x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dramele uitate în arhiva poliţiei: Copii dispăruţi

Dramele uitate în arhiva poliţiei: Copii dispăruţi

de Mihaela Bârzilă    |    28 Mar 2018   •   10:51
Dramele uitate în arhiva poliţiei: Copii dispăruţi

9 băieți și 8 fete sunt pe lista dureroasă a copiilor dispăruți, căutați de familie și de poliție de ani de zile, dar fără rezultat. În spatele celor 17 poze de pe site-ul Poliției stau drame cutremurătoare și familii distruse, dar și multe semne de întrebare, pentru că, în unele cazuri, rudele au anunțat foarte târziu dispariția, iar căutările au fost îngreunate.  

Ultimul intrat pe lista copiilor dispăruți este un băiat de 15 ani din comuna Totești, Hunedoara. Cosmin-Alexandru Munteanu a fost dat dispărut de familie pe 15 martie. A plecat cu bicicleta într-o noapte și nu s-a mai întors. Nu avea la el nici bani, nici telefonul mobil. Cosmin-Alexandru este un caz fericit, dacă se poate spune așa. Nu e prima oară când dispare de acasă. S-a mai întâmplat și acum doi ani și a fost găsit după o vreme într-un sat vecin. Familia mai poate spera că se va întâmpla la fel și de data asta. Cosmin este și cel mai mare dintre copiii dați în urmărire generală. Cel mai mic nici nu împlinise doi anișori când a dispărut. Csaba Burcsa era o mogâldeață de copil, blond cu ochii albaștri. Venise cu familia în vizită la rude, în satul Mohu, comuna Şelimbăr. Lăsat nesupravegheat în curtea casei, după 20 de minute, a dispărut fără urmă. Există suspiciunea că băiatul ar fi căzut în râul Cibin, dar trupul lui nu a fost găsit. Au trecut 14 ani de atunci. 

Ultimul drum, după o înghețată

O bunică din Vâlcea a bătut toate mânăstirile din țară, sperând să o găsească pe nepoata ei dispărută, Elvira Loredana Ghioca. Fata era din orașul Berbeşti și avea 10 ani când a dispărut din parc. Au trecut 11 ani de atunci. Bunica a bănuit întotdeauna că cineva a răpit-o pentru a profita de ea. Iar o clarvăzătoare chiar i-a spus că, într-o zi, un bărbat o va aduce înapoi acasă.  

Mama unei fetițe dispărute din Fetești e convinsă că fata ei a fost răpită pentru a fi vândută. Denisa Mihai avea şapte ani și se juca pe un teren viran din apropierea casei. Era în vara lui 2015. Părinții au dat alarma la 7 seara. Un an au căutat-o polițiștii. Dar degeaba. Nu se știe nimic de ea.  

În vara lui 2011, au dispărut fără urmă două fete. Simona Nicoleta Nădășan avea nouă ani și era din Reghin. Tatăl ei i-a dat bani și a trimis-o să-i cumpere țigări de la barul din cartier. Fetița a luat pachetul, a plecat de la bar, dar nu a mai ajuns niciodată acasă. Avea de traversat un părculeț și o alee. O altă fetiță de nouă ani, din Giurgiu, Ana-Maria Ciobotaru, s-a dus după înghețată și de atunci nu se mai știe nimic de ea. Mama ei era plecată în Spania și era lăsată în grija bunicii. A fost surprinsă de camerele de supraveghere la magazin, și-a cumpărat niște dulciuri, dar n-a mai ajuns înapoi la bunica.  

Bănuiți, dar neprinși

Un alt copil lăsat în grija bunicii a dispărut în 2014. Alin Ștefan Neagoe avea 11 ani și locuia în Mehedinți. Familia a anunțat dispariția abia după trei săptămâni, potrivit infomaţiilor apărute în presă. Pe site-ul Poliției, scrie doar că a dispărut de la bunica lui. Presa locală a aflat însă că băiatul fusese plecat cu fratele lui mai mare la un văr în alt sat și nu s-a întors decât fratele acasă. Ar fi avut loc un conflict acolo. Polițiștii l-au căutat zile în șir pe băiat între cele două localități. 

 În 2006, o fetiță de cinci anișori a dispărut cu tot cu mama ei, în vârstă de 26 de ani. Femeia era divorțată și locuiau la bunicul copilei, în Buhuşi. Mama și fiica au plecat într-o dimineață pentru a se întâlni cu tatăl feței, să-i cumpere haine.  Bunicul este convins că tatăl fetei a mințit când le-a spus polițiștilor că nu știe ce s-a întâmplat cu ele. Au trecut 12 ani de atunci și fetița este încă pe lista copiilor dispăruți.  

Vieți înghițite de ape

Sunt mai multe cazuri de copii înghițiți de ape, ale căror trupuri nu au fost găsite niciodată. Cel mai vechi caz este din 2005. Mircea-Alexandru Mirică, un băiețel din Alba Iulia, s-a înecat în timp ce se juca pe malul râului Ampoi împreună cu alți copii. Avea şapte ani. 

În 2006, în luna aprilie, au dispărut doi copii de aceeași vârstă, şase ani. Daniela-Dana Băciuna, din Reșița, se juca pe malul râului Bârzava, apa avea debit mare și există suspiciuni că a căzut în rău și a fost luată de curenți. La câteva zile distanță, a fost cazul lui Vasile Gheorghiu, un băiețel din Ceahlău, Suceava. Este posibil să fi fost înghițit și el de apele râului Bistrița. 

În 2007, alți patru copii s-au înecat, iar trupurile lor nu au fost găsite nici până acum. O fetiță de patru ani din Sighetul Marmației, Paula-Iuliana Harda, a fost văzută ultima oară jucându-se în Parcul Grădina Morii, pe malul drept al Izei. Se bănuiește că a căzut în apa. Un băiețel de şase ani, Adrian-Dumitru Stoica, s-a dus la pescuit cu tatăl lui pe râul Sabat, care curge prin pădurea Sinteşti. Tatăl s-a îndepărtat de el, să caute un buștean. Când s-a întors, nu l-a mai găsit. O dramă similară s-a întâmplat și în Galați. Un băiat de şase ani, Alexandru-Nicolae Chirilă, a căzut cu bicicleta în râul Prut în vara lui 2007. Este și acum pe lista copiilor dispăruți. În același an, a murit înghițit de ape și Tudorel Zama din Frecăței, Brăila. A căzut de pe un bac ce traversa Dunărea între Brăila și Constanța. Avea numai şapte ani.

Căutat de 16 ani

Cel mai vechi caz este cel al unui băiețel de patru ani dispărut fără urmă în 2002. Nicu-Eduard Sbenghea locuia într-un bloc din Timișoara, la parter, și a dispărut din fața blocului, în timp ce se juca. Ar împlini 20 de ani anul acesta, dacă ar mai fi în viață. După răpirea și uciderea unui alt băiețel de doi ani, un criminal a fost bănuit de implicare și în dispariția lui Nicu-Eduard, dar trupul copilului nu a fost găsit nici până astăzi. 

În 2006, o fetiță blondă cu ochii albaștri din Vișeu de Sus, Maramureș, a dispărut chiar de Ziua copilului. Bianca-Ramona Marincat avea opt ani și s-a dus pe la 6 seara să se joace la o vecină. A plecat spre casă după o oră. Avea de trecut pârâul Valea Peștilor pe un pod improvizat, din lemn. Nu a mai ajuns acasă. Familia o plânge de 12 ani. 

×
Subiecte în articol: copii disparuti arhiva politie