x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noi îmbolnăviri în Bucureşti şi monitorizare la domiciliu

Noi îmbolnăviri în Bucureşti şi monitorizare la domiciliu

de L. Budin    |    11 Mar 2020   •   08:23
Noi îmbolnăviri în Bucureşti şi monitorizare la domiciliu

Până acum, în ţară, 25 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus - din care 8 în Bucureşti. Spitalele private pun la dispoziţia autorităţilor 250 de paturi de terapie intensivă. S-a înfiinţat Centrul Operațional de Coordonare, pentru identificarea rapidă a situațiilor de risc asociate infecției cu COVID-19 şi stabilirea măsurilor ce se impun.

 

Ministerul Sănătății a înfiinţat ieri dimineață Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp util legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare de stat. „Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Ministrul a mai precizat că, în perioada următoare, în spitale, vor fi limitate internările programate, ba chiar interzise, în funcţie de gradul de ocupare a paturilor şi de evoluţia epidemiologică locală. Publicului i se recomandă să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă.

 

Holtere gratuite

Starea de sănătate a bucureştenilor aflaţi în izolare la domiciliu va fi monitorizată cu holtere (dispozitive portabile) care indică temperatura, frecvenţa cardiacă şi cea respiratorie. Dispozitivele indică însă şi locul unde se află pacientul. Ieri, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, şi primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, au semnat un memorandum prin care instrumentul respectiv va putea fi folosit la pacienţii suspectaţi de infecţie cu COVID-19. Montarea holterului va fi gratuită şi se va face cu acordul pacientului. Primarul Dan Tudorache a spus că, în prezent, pot fi montate 300 de holtere, urmând să mai fie aduse 500. Toate au fost plătite de instituţia pe care o conduce. Tudorache mai are în vedere un alt proiect, prin care să li se asigure tablete elevilor care stau acasă, în vederea desfăşurării de cursuri online.

 

Posibil, mai multe cazuri

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, anunţă că s-a deschis dosar penal în cazul pacientului nr. 17 infectat cu coronavirus. Acesta, fost ofiţer MAI, actual angajat al ADP Sector 4, a fost internat de la Spitalul „Gerota” din Capitală, după ce a călătorit în Israel. Inițial, pacientul a afirmat că nu a călătorit în niciun stat aflat în zonele considerate de risc maxim. Dosarul penal vizează infracţiunea de comunicare sau răspândire de informaţii false și a fost deschis după ce, în spaţiul public, ar fi apărut informaţii potrivit cărora se ştia din 7 martie că fostul angajat MAI este confirmat cu noul virus.

Sociologul Alfred Bulai a declarat, pentru Mediafax, că probabil la noi sunt mult mai multe cazuri de coronavirus decât cele confirmate – doar că românii nu se prezintă la medic.

 

Plăţi în numerar

Tot mai multe instituţii limitează contactul direct dintre angajaţii lor şi public. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din subordinea MAI informează că, până la sfârşitul lunii, cererile specifice privind înmatriculările şi permisele de conducere se depun exclusiv în baza unei programări online, pe site-ul oficial al instituţiei. Audienţele se suspendă, iar activităţile de relaţii cu publicul la nivelul MAI au loc telefonic, la linia verde 0800.800.624, sau pe e-mail.

La rândul lor, băncile le recomandă clienţilor plăţile fără numerar şi amânarea vizitelor la agenţiile bancare. Suspendarea proceselor pentru limitarea infecţiilor cu noul virus ar putea fi luată doar în urma unei discuţii cu CSM, a precizat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Şi Curtea Constituțională a hotărât limitarea accesului în incinta instituţiei, până la o dată ce va fi anunțată public.

 

Raporturi de muncă mai flexibile

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale recomandă trei măsuri de flexibilizare a raporturilor de muncă, în contextul suspendării cursurilor şcolare, fapt care poate genera necesitatea ca unul din părinţi să rămână la domiciliu pentru supravegherea copilului. Măsurile sunt: stabilirea unor programe individualizate de muncă, la solicitarea salariatului, modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului şi desfăşurarea activităţii prin telemuncă, în urma încheierii unui act adiţional la contractul individual de muncă. În cazul instituirii stării de carantină sau de forţă majoră, contractul individual de muncă se suspendă de drept.

 

26 de români sunt cercetaţi penal, pentru că nu au respectat regulile carantinei sau ale izolării.

Poliţiştii din ţară au primit în total 100.000 de măşti şi peste 50.000 de mănuşi, a declarat, marți, şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că partidul său va lua în discuţie, joi, în Parlament, proiectul prin care părinții își pot lua liber de la muncă, pentru a sta acasă după închiderea școlilor. Plata liberelor ar putea fi decontată din taxele colectate de stat de la firme.

 

×