x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Polițistul-pedofil, recunoscut în glumă de colegi

Polițistul-pedofil, recunoscut în glumă de colegi

de Diana Scarlat    |    09 Ian 2018   •   11:43
Polițistul-pedofil, recunoscut în glumă de colegi

Bărbatul care a agresat doi copii în liftul unui bloc din București a fost arestat ieri. Șocant este că pedofilul lucra din 2010 ca agent de poliție, după ce înainte fusese jandarm. Chiar colegii lui de la Poliția Rutieră i-au anunțat pe cei de la Serviciul Omoruri. Doar procedurile specifice acestor acțiuni de reținere a suspecților au întârziat arestarea, dar pedofilul era monitorizat de sâmbătă, ora 18:00, din momentul în care a fost semnalată asemănarea lui cu imaginile mediatizate.

Surse din Poliție spun că pedofilul intrase în cercul suspecților încă de sâmbătă, când colegii au început să facă unele glume pe seama asemănării lui cu imaginile mediatizate. În cursul zilei, ei au luat legătura cu anchetatorii și au declarat că îl recunosc pe agentul de la Rutieră ca fiind bărbatul din imagini.  Pericolul ca acesta să mai atace și alți copii a fost înlăturat, printr-o acțiune de monitorizare permanentă, până la momentul în care datele preliminare din anchetă au fost procesate, pentru a putea fi reținut ca suspect, conform procedurilor specifice. „Aceste aspecte din anchetele polițienești nu pot fi comunicate, pentru că există proceduri clare care stabilesc ce se poate da publicității și ce nu. Dacă s-ar fi anunțat de sâmbătă sau de duminică faptul că se știe cine este pedofilul, poate ar fi fost liniștită populația, dar s-ar fi putut compromite ancheta în derulare, astfel încât polițiștii l-ar fi arestat și instanța l-ar fi putut elibera, dacă acesta ar fi apucat să distrugă anumite probe. Fără un probatoriu solid, nici măcar în astfel de cazuri nu poate fi condamnat un infractor, astfel încât polițiștii trebuie să-și protejeze datele din anchetă, luând altfel de măsuri pentru protejarea populației, chiar dacă acestea nu sunt declarate public”, explică surse din Poliție. Duminică, au apărut imagini mai clare, surprinse pe stradă de camerele video,

„Pedepsit” să fie șofer de șef

Pedofilul a fost reținut luni dimineață, chiar în momentul în care s-a prezentat la locul de muncă. Trecuse toate testele psihologice specifice meseriei, iar colegii lui spun că în Jandarmerie fusese protejatul unui șef, fiind șoferul acestuia. Era și membru în sindicatul condus de Iulian Surugiu. Există suspiciuni cu privire la altă faptă oribilă, comisă în anul 2012, în aceleași condiții. O fetiță a fost violată atunci în liftul unui bloc din București, iar făptașul nu a fost identificat. „Probele biologice vor fi comparate și cu cele din 2012 și se va stabili dacă agresorul a fost același. În banca genetică trebuie să existe acele probe”, mai spun polițiștii. De asemenea, agresorul a atacat anul trecut o femeie, care a depus plângere la Poliție împotriva lui, dar a retras-o ulterior. În plus, agentul a fost acuzat în mai multe rânduri pentru agresiune și chiar cămătărie – singura măsură luată „împotriva” lui fiind retragerea sa din stradă și repartizarea ăe post de șofer al unui șef.

În rândul polițiștilor, unii cer introducerea unui examen psihiatric, în locul celui psihologic, alții își acuză de superficialitate colegii care fac aceste examinări.

Scade încrederea în forțele de ordine

Și imaginea Poliției este afectată de acțiunile pedofilului de la Rutieră. Deși profesorul Tudorel Butoi este pensionat de mai bine de zece ani din Poliție, în urma acestui scandal au fost și unii care i-au cerut chiar lui demisia, chiar dacă nu are nicio vină. „În opinia mea, testele acestea psihologice ne dau o aproximare, adică ne duc spre opinii rezonable. La admiterea în sisteme se face examinare psihologică. De asemenea, la avansare. Se mai face și examinarea psihologică anuală sau ori de câte ori se mai impune, dacă există abateri disciplinare, de exemplu. Cel examinat este anunțat cu două zile înainte, ca să fie pregătit. Se fac teste aptitudinale, pentru a se verifica atenția și memoria, apoi se aplică un chestionar de personalitate care sondează anumite date comportaentale, din care psihologul încearcă să facă un profil. În opinia mea, să depistezi pedofilia și alte afecțiuni de acest fel nu este posibil prin aceste testări. Cred că trebuie să fie corelată orice testare psihologică de acest fel cu datele bunei reputații. Acestea se cer și pentru admiterea în magistratură. Nici psihiatrul nu poate face mai mult, decât dacă e confruntat cu o maladie. Avizul psihologic ar trebui să nu mai fie constatator, ci unul de decizie eliminatorie”, a explicat pentru Jurnalul psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Este posibil ca acest individ să fi căutat să intre mai întâi în Jandarmerie, apoi în Poliție, chiar pentru a-și oferi protecție, știind ce preferințe sexuale are. Acești indivizi sunt foarte speculativi, sunt foarte vicleni, se pun bine cu șefii, își găsesc protecție.

Tudorel Butoi, psiholog criminalist

Bărbatul și-a recunoscut imediat vina, în fața colegilor. Mai mult, a declarat că iubește copiii de foarte mult timp, ceea ce poate însemna că ar fi putut comite și alte agresiuni. 

 

 

×
Subiecte în articol: pedofil prins pedofilul politist