x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest spontan în curtea Institutului „Marius Nasta”

Protest spontan în curtea Institutului „Marius Nasta”

de Monica Cosac    |    05 Apr 2018   •   11:55
Protest spontan în curtea Institutului „Marius Nasta”

Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală au protestat, ieri, în curtea spitalului. Aceştia sunt nemulţumiţi că, odată cu reducerea sporurilor din sistemul medical, le-au scăzut salariile, în unele cazuri cu până la 1.400 de lei.
Angajaţii care au întrerupt activitatea şi au ieşit în curtea spitalului – biologi, biochimiști, asistenţi medicali şi infirmieri - au avut coli cu mesajul „Protest spontan”, şi au scandat: „Jos Guvernul” şi „Demisia”. Aceştia susţin că, deşi lucrează în condiţii de risc maxim, cu pacienţi bolnavi de tuberculoză sau cu HIV/SIDA, sporurile le-au fost diminuate şi vor primi cu câteva sute de lei, chiar cu 1.400 de lei mai puţin la salariu. „Motivul este scăderea sporului de risc de la 100% la 54%, în condiţiile în care salariul de bază a fost mărit de la 3.200 de lei, la 4.800 de lei. Făcând calculul salariului net, atât eu, cât şi colegii mei vom lua cu 1.000 de lei mai puţin. Sunt şi colegi cărora le scade salariul şi mai mult, cu 1.400 de lei, iar infirmierele şi îngrijitoarele vor lua în mână 1.300 de lei”, a declarat o asistentă medicală, citată de news.ro. Potrivit acesteia, protestul va continua până când situaţia sporurilor va fi rezolvată.

Reamintim că guvernanţii susţineau că doctorii din România vor avea salarii la nivelul Uniunii Europene. Chiar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa la începutul lunii februarie că salariile medicilor şi asistenţilor vor creşte în luna martie cu procente cuprinse între 70% şi 172%, faţă de nivelul din luna ianuarie.

 

×
Subiecte în articol: protest institut nasta