x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Raport: Nereguli grave în spitalele de psihiatrie

Raport: Nereguli grave în spitalele de psihiatrie

de Monica Cosac    |    16 Oct 2019   •   12:04
Raport: Nereguli grave în spitalele de psihiatrie

Numărul pacienţilor internaţi în spitalele de maximă siguranţă este cu mult mai mare faţă de numărul paturilor, este una dintre concluziile raportului realizat de inspectorii sanitari, în urma controalelor făcute în spitalele de psihiatrie din România. Ministerul Sănătății anunţă că a dat 115 sancţiuni contravenţionale, dintre care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 lei și 67 de avertismente. Spitalele de psihiatrie în care au fost constatate nereguli au termen de remediere a problemelor până pe 31 decembrie 2019.

 

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în toate spitalele de psihiatrie, dispus de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, iar rezultatele acestuia au fost prezentate ieri. Au fost verificate patru spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5.427 de paturi. Inspectorii auurmărit respectarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală, starea igienico-sanitară a fiecărui salon, amplasarea paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție. „În urma acestor controale, acolo unde a fost cazul și existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca Parchetelor”, a spus Sorina Pintea.

În urma controalelor, s-a constatat că în spitalele de psihiatrie: nu se respectă numărul de paturi în secție şi nici normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7mp; starea de igienă în saloane este necorespunzătoare, există infiltrații în tavan, parchet deteriorat şi tâmplărie cu vopsea exfoliată. De asemenea,  clădirile au pereții degradați, cu infiltrații și igrasie, iar starea de igienă la nivelul unităților este necorespunzătoare, grupurile sanitare nefiid igienizate corespunzător. Nu există camere de izolare a pacienților şi nu se asigură materiale de igienă personală pentru bolnavi.

În toate spitalele de maximă siguranță, sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici. Practic, de foarte multe ori, aici stau câte doi bolnavi într-un pat. La spitalul de maximă siguranță Săpoca, de exemplu, există un grad de utilizare a paturilor de 106%, la nivelul anului 2018, iar Spitalul Stei a avut un grad de ocupare de 115%.

Există 14 județe din Romania în care nu există  niciun spital de psihiatrie : Tulcea, Constanța, Dămbovița,  Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare, Bistrița-Nasaud.

„Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, judeţul Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173%.

 

×
Subiecte în articol: nereguli spitale psihiatrie