x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Recomandări de „bune practici” în timpul Sărbătorilor: Nu cânți, nu vorbești tare, nu te miști de la masă

Recomandări de „bune practici” în timpul Sărbătorilor: Nu cânți, nu vorbești tare, nu te miști de la masă

de L. Budin    |    24 Dec 2020   •   09:15
Recomandări de „bune practici” în timpul Sărbătorilor: Nu cânți, nu vorbești tare, nu te miști de la masă

Milioane de români vor să petreacă sărbătorile alături de cei dragi, chiar dacă riscul de infectare cu SARS-CoV-2 rămâne mare. Testare preventivă, mâncare adusă de-acasă, număr restrâns de invitaţi – mulţi se întreabă care din aceste măsuri de precauţie sunt eficiente pentru o reuniune cu risc minim.

Riscurile de contaminare sunt cele mai ridicate în timpul mesei festive, spun specialiştii. Mâncând şi vorbind, oaspeţii împrăştie în aer picături respiratorii, iar dacă unul din cei prezenţi e bolnav, îi poate infecta pe comeseni. Distanţarea la masă, combinată cu evitarea îmbrăţişărilor, cu respectarea regulilor de igienă şi cu aerisirea frecventă a încăperii ar putea fi o soluţie – dar nu una infailibilă.

Invitaţi pe sprânceană

Limitarea numărului de invitaţi la masă este, cu siguranţă, de folos. Autorităţile române au anunţat că nu pot impune un număr maxim de persoane care să stea alături într-o încăpere, de Sărbători – dar sfătuiesc ca oaspeţii să fie din rândul familiei. În alte ţări europene, autorităţile recomandă până în zece invitaţi. Cu cât sunt mai puţini musafiri, cu atât riscul de contaminare scade – asta e ideea. S-a mai vehiculat şi ideea ca viitorii comeseni să se autoizoleze preventiv o săptămână, înainte de marea reuniune. Măsura e eficientă doar dacă e aplicată cu rigoare, de toată lumea.

Masca nu e suficientă

Mulţi se liniştesc cu ideea că, în timpul vizitelor festive, vor purta mască de protecţie. Invariabil însă, vor trebui să şi-o dea jos pentru a degusta un pahar de şampanie sau a duce la gură o felie de cozonac – momente când infectarea e posibilă. Chiar şi cu mască, nivelul de risc depinde şi de distanţarea între invitaţi, de cât de aerisită e încăperea sau de încărcătura virală a unei persoane potenţial infectate.

Mâncare, de-acasă

O cină festivă în care fiecare vine cu vasele, cu tacâmurile proprii şi cu mâncarea de-acasă – aceasta este recomandarea Centrului american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), pe lângă cea privind numărul restrâns de invitaţi. O singură persoană poate fi desemnată pentru a face drumurile între bucătărie, unde e încălzită mâncarea, şi locul unde se ia masa. Măsura e bună pentru a limita transmiterea virusului prin intermediul suprafeţelor contaminate, dar nu poate împiedica răspândirea picăturilor respiratorii în aerul din încăpere. De aceea, tot autorităţile sanitare americane le recomandă comesenilor să nu vorbească tare şi să nu cânte, fiindcă astfel picăturile respiratorii sunt propulsate la distanţă.

A se testa – sau nu

Testul PCR poate fi o soluţie pe care unii o pot avea în vedere, ca să evite orice risc de a-i contamina pe cei dragi – mai ales pe cei în vârstă. Testul e recomandat şi dacă persoana ştie că a lucrat într-un mediu de risc. Ideea nu e rea, cu condiţia de a fi pusă în practică la timp. Fiindcă, dacă e făcută chiar în preajma Sărbătorilor, există posibilitatea ca rezultatul să nu vină la termen, din cauza aglomerărilor caracteristice finalului de an. Plus că, la persoanele asimptomatice, există o fereastră de 2-3 zile când virusul nu este detectat.

Există şi posibilitatea ca viitorii comeseni să facă un test antigen, care dă rezultate rapide. Numai că fiabilitatea lui este limitată. Persoanele asimptomatice pot să obțină un rezultat fals negativ.

Cei care vor să doarmă peste noapte în locuinţa gazdelor riscă să arunce în aer toate măsurile de precauţie luate în timpul mesei festive, avertizează specialiştii.

×
Subiecte în articol: Sars-Cov-2