x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluţii de moment, în criza citostaticelor

Soluţii de moment, în criza citostaticelor

de Monica Cosac    |    06 Apr 2018   •   08:24
Soluţii de moment, în criza citostaticelor
Sursa foto: yanyong/Getty Images/iStockphoto

În contextul crizei de citostatice, reclamată de pacienţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că unul dintre medicamentele folosite în tratarea mai multor tipuri de cancer, care lipseşte de mai multe luni, va ajunge în ţară peste două săptămâni. Totodată, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea spune că se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente, care să ofere mai multă siguranţă şi continuitate în tratament pentru bolnavi.

Ministrul Sănătăţii a solicitat o situaţie centralizată a medicamentelor care au discontinuităţi în aprovizionare sau lipsesc din spitalele în care se derulează Programul Naţional de Cancer, iar săptămâna aceasta, funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii împreună cu şefii Agenţiei Medicamentului şi ai UNIFARM au analizat situaţia fiecărui produs în parte şi au cerut date suplimentare de la producători. „Lipsa Cisplatin este cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii. În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3.000 de fiole de Cisplatin, cantitate care va ajunge pe piaţa din România în aproximativ două săptămâni”, a transmis Ministerul Sănătăţii (MS), precizând că acelaşi producător va aduce alte 10 mii de fiole, de diverse concentraţii, până la finalul lunii mai. Până atunci, pentru aceşti pacienţi există pe piaţă un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeaşi substanţă activă (Sinplatin), care este inclus în Programul Naţional de Cancer cu decontare 100%, potrivit MS.

Grav este că, potrivit analizei făcute de Ministerul Sănătăţii, există și alte terapii pentru care producătorii au vândut licența, iar cei care au achiziționat-o nu sunt pregătiți să producă medicamentele.

„Se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente, care să ofere mai mult siguranţă că distribuitorii care se prezintă la licitaţii vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

×
Subiecte în articol: criza citostaticelor Cisplatin