x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tânăr sănătos, ucis de gripă

Tânăr sănătos, ucis de gripă

de Monica Cosac    |    09 Ian 2019   •   16:00
Tânăr sănătos, ucis de gripă
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Încă două persoane au murit, ieri, din cauza complicaţiilor provocate de gripă, numărul deceselor ajungând, astfel, la trei în acest sezon gripal. Este vorba de un tânăr arădean de 33 de ani, care nu avea alte probleme de sănătate, şi de o femeie de 51 de ani, din Galaţi, care suferea de hipertensiune şi obezitate, însă nu se vaccinase antigripal. Medicii avertizează populaţia, din nou, să nu confunde gripa cu o simplă răceală şi spun că abia acum, în România „începe furtuna gripală”.

Bărbatul de 33 de ani din Arad a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Timişoara în urma multiplelor complicaţii provocate de o gripă pe care a luat-o de la locul de muncă. „Tânărul nu avea probleme anterioare de sănătate. În colectivitatea în care lucra au fost mai multe cazuri de probleme respiratorii, dar el a avut cele mai grave simptome. A fost internat mai multe zile la Arad, starea lui s-a deteriorat progresiv, a fost la Pneumologie, la Terapie Intensivă în Arad. În momentul în care colegii din Arad nu l-au mai putut ventila artificial corespunzător, l-au transferat către noi”, a spus dr. Ovidiu Bedreag, de la SJU Timişoara. „Plămân de şoc şi insuficienţe multiple de organe”, sunt complicaţiile provocate de virusul gripal în cazul acestui tânăr.

Tot ieri, a femeie de 51 ani, din judeţul Galaţi, a murit SJU Galaţi din cauza virusului gripal de tip A (H1). Femeia suferea de hipertensiune şi obezitate şi era nevaccinată antigripal. Din Galaţi este şi prima victimă a gripei, în sezonul 2018-2019: un bărbat de 53 ani, care suferea de leucemie, nevaccinat antigripal.

„Din păcate, începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulţesc”, avertizează dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, precizând că „atingerea unui titru protector prin vaccinare durează două - trei săptămâni (...). Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă aţi tot amânat până acum, e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede”.

 

EXPL FOTO

Febra bruscă (uneori, peste 40 de grade), frisoane, mialgii, cefalee, dureri de ochi şi de spate, somnolenţă sau agitaţie, laringo-traheită cu tuse uscată, răguşeală, vărsături sunt câteva dintre simptomele gripei.

×
Subiecte în articol: tanar ucis gripă