x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua în care toate horele sunt ale Unirii

Ziua în care toate horele sunt ale Unirii

25 Ian 2018   •   14:49
Ziua în care toate horele sunt ale Unirii

Mii de români au sărbătorit, ieri, Unirea Mică prin cântec şi dans. În aproape toate marile oraşe au fost organizate ceremonii militare, depuneri de coroane de flori şi tradiţionala Horă a Unirii.

La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Mihai Fifor, preşedintele Academiei Române, Cristian Hera, reprezentanţi ai Parlamentului,  ai Primăriei Capitalei împreună cu Părintele Patriarh Daniel au depus coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe Dealul Mitropoliei.  Evenimentul a fost precedat de o slujbă de pomenire a făuritorilor Unirii Mici şi s-a încheiat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, prilej cu care care au fost rememorate rolul Bisericii şi activitatea diplomaţiei româneşti pentru recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor şi pentru pregătirea momentului dobândirii independenţei de stat. 
La Iaşi, ceremoniile militare şi religioase au avut loc în Piaţa Unirii. Peste 5.000 de persoane au îndurat frigul şi au venit să sărbătorească cei 159 de ani de la înfăptuirea marelui act istoric. La manifestări au luat parte şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi principele Radu. Sărbătoarea din Capitala Moldovei a început cu un concert folcloric şi s-a încheiat cu Hora Unirii, la care toţi cei prezenţi au dansat şi au cântat "Hai să dăm mână cu mână". 

Manifestări de amploare au avut loc şi la Focşani. În Piaţa Unirii au fost organizată o ceremonie militară şi religioasă însoţită de un moment artistic susţinut de reprezentanţii Teatrului municipal şi de defilarea Gărzii de Onoare formată din militari ai Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

Peste 100 de persoane, oficialităţi locale, parlamentari, şefi de instituţii militare şi civile, dar şi veterani de război, s-au prins de Ziua Unirii Principatelor, în Hora Unirii şi în Sala Unirii din Alba Iulia, unde la 1918 s-a votat Unirea României cu Transilvania.

Momente aniversare de Ziua Unirii Principatelor au avut loc şi la Sebeş, Timişoara, Arad, Galaţi, Buzău sau la Constanţa.

Mesajul unităţii românilor a fost dus, ieri, din Capitală la Iaşi de un tren, denumit simbolic Trenul Unirii, remorcat de o locomotivă tricoloră. Acesta a străbătut  oraşele Ploieşti Sud, Buzău, Focşani, Tecuci, Bârlad, Vaslui  Bârnova şi Iaşi.

"Să transmitem urmaşilor o ţară unită, demnă şi respectată în care să domnească concordia, indiferent de deosebirile: etnice, religioase, sociale sau politice", a declarat academicianul Cristian Hera.

 

×
Subiecte în articol: sarbatoarea mica unire