x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea ANM: Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

ANM: Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

14 Mai 2018   •   14:17
ANM: Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (14 - 27 mai) o vreme oscilantă, dar cu tendinţă de încălzire, în unele zone din ţară urmând să se înregistreze valori termice peste media perioadei din calendar, iar probabilitatea de apariţie a ploilor mai însemnate cantitativ va fi mai mare atât pe 15 - 16 mai, cât şi pe 19 mai, relevă prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va avea uşoare variaţii de la o zi la alta, astfel încât, între 14 şi 17 mai, maximele diurne se vor situa în general între 22 şi 24 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii situate între 10 şi 13 grade. Între 18 şi 20 mai, vremea se va încălzi, media temperaturilor maxime va atinge 26 de grade, iar a celor minime va fi de 13 - 14 grade. Ulterior, până la finalul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic se va menţine relativ constant, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă a anului. Vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Astfel, se vor semnala ploi pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ pe 14 şi 15 mai, iar apoi probabilitatea de ploaie va creşte după data de 19 mai şi se va menţine relativ ridicată până la finalul intervalului de prognoză. 

În Crişana, la începutul intervalului de prognoză, temperatura aerului va avea valori maxime situate, în medie, în jurul a 22 de grade şi minime de aproximativ 11 grade, caracterizând o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic. Pe 16 - 17 mai va avea loc o uşoară răcire, care va determina o medie a maximelor de 19 grade şi a minimelor de 9 grade. După 17 mai, vremea se va încălzi, iar în perioada 20 - 22 mai se vor înregistra valori maxime de 25 - 26 de grade şi minime de aproximativ 12 grade, valori ce se vor menţine la aceste cote până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Ploi de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice, vor fi posibile pe arii restrânse aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar în jurul datei de 15 mai acestea vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse. 

În Transilvania, în intervalul 14 - 18 mai, regimul termic va avea uşoare variaţii de la o zi la alta şi se va concretiza prin valori maxime situate între 20 şi 23 de grade, respectiv valori minime cuprinse între 7 şi 11 grade, în medie. După data de 18 mai, vremea se va încălzi, astfel încât, din 20 mai, temperaturile diurne vor atinge 24 - 25 de grade, iar cele nocturne vor fi de 10 - 11 grade, valori ce se vor menţine de interes până la sfârşitul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Instabilitatea atmosferică se va manifesta aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă ploi pe arii extinse şi local mai importante cantitativ se vor înregistra în jurul datei de 15 mai. 
În Maramureş, între 14 şi 18 mai, temperaturile maxime diurne se vor încadra între 19 şi 22 de grade, iar cele minime nocturne între 9 şi 11 grade, în medie regională. Ulterior, regimul termic va marca o creştere, vremea devenind caldă pentru această perioada a anului în intervalul 20 - 27 mai, când se vor înregistra valori medii de 24 - 25 de grade ziua şi de 11 - 12 grade noaptea, fără variaţii semnificative. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată mai ales în zilele de 15 şi 16 mai, când acestea se vor semnala pe arii extinse şi în cantităţi mai însemnate. 

În Moldova, media temperaturilor maxime va marca o creştere, de la 19 grade în prima zi, până la 23 - 24 de grade, între 15 şi 18 mai. Valori medii diurne uşor mai ridicate, spre 25 - 26 de grade, se vor înregistra ulterior, în intervalul 20 - 27 mai, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă a anului. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie relativ similară, astfel încât temperaturile minime vor creşte în primele zile, de la 8 grade pe 14 mai până la 11 - 12 grade între 15 şi 19 mai, pentru ca apoi, din 20 mai şi până la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză, să se înregistreze o medie relativ constantă a valorilor nocturne, de aproximativ 13 grade. Ploi în general slabe cantitativ, la nivel local, se vor înregistra pe aproape tot parcusul intervalului de prognoză şi doar în jurul datei de 15 mai acestea se pot semnala pe arii mai extinse. 

În Dobrogea, temperatura aerului va fi în creştere, de la medii ale maximelor regionale de 19 - 20 de grade în prima zi a intervalului, până la medii în jurul a 23 de grade în data de 18 mai, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Aceeaşi evoluţie o vor avea şi temperaturile minime: la începutul primei săptămâni va exista o creştere de la medii în jurul a 11 grade la medii de 14 - 15 grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile nu vor fi importante. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată pe aproape tot parcusul intervalului, dar mai ales în zilele de 16 şi 17 mai când şi cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate. 

În Muntenia, la începutul intervalului, valorile termice diurne vor fi în creştere, de la medii în jurul a 21 de grade, la medii de 24 - 25 de grade, în zilele de 15 şi 16 mai. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni variaţiile de temperatură nu vor fi semnificative, mediile maximelor fiind de 25 - 26 de grade. Valorile nocturne vor fi în creştere la începutul primei săptămâni, de la medii în jurul a 11 grade, la medii de 11 - 13 grade. Apoi, până la sfârşitul intervalului de anticipaţie, minimele termice vor fi, în medie, de 13 - 14 grade. Condiţiile pentru ploi de scurtă durată se vor menţine în mare parte din interval, dar mai ales în jurul datei de 15 mai, când vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate. 

În Oltenia, până spre sfârşitul primei săptămâni, valorile diurne ale temperaturii vor marca o creştere de la medii în jurul a 20 de grade, la 24 - 25 de grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului, variaţiile maximelor termice nu vor fi importante, media acestora menţinându-se la 24 - 25 de grade. Temperaturile minime vor avea variaţii în prima săptămână, iar media acestora va oscila între 10 şi 13 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile nocturne vor fi, în medie, de 13 - 14 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, iar în jurul datei de 15 mai cantităţile de apă vor putea fi însemnate. 

La munte, regimul termic nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, prezentând totuşi o tendinţă de uşoară creştere, astfel încât media temperaturilor diurne se va încadra între 12 grade în primele zile şi între 14 - 16 grade după data de 18 mai. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 4 şi 6 grade în prima săptămână de prognoză, iar în cea de-a doua vor marca o creştere uşoară şi se vor încadra între 6 şi 8 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, dar în jurul datei de 15 mai ploile se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ. AGERPRES

×
Subiecte în articol: prognoza meteo măi