x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Arhanghelul din Thassos

Arhanghelul din Thassos

de Daniela Cârlea Şontică    |    07 Iul 2009   •   00:00
Arhanghelul din Thassos
Sursa foto: /

Mănăstirea Arhanghelului Mihail este una dintre cele mai pitoreşti comori ale Insulei Thassos.



După ce treci de mica staţiune Potos, urci un drum asfaltat, treci prin câteva serpentine şi te trezeşti dintr-o dată la poarta micuţei mănăstiri ocrotite de Arhanghelul Mihail. Respiraţia ţi se taie, căci de acolo, de sus, mănăstirea se profilează pe turcoazul mării, iar în depărtare, unde apa se uneşte cu cerul, zăreşti Muntele Athos. Jos, în mi­cul golf, apa Mării Egee se prosternează limpede la poalele insulei. Sus, acoperişul de piatră al bisericii, iar mai sus, acoperişul de aer al cerului.

IZVORUL. În apropiere există o peşteră în care curge un izvor vindecător a cărui poveste este legată de o minune. În timpul ocupaţiei turceşti, când musulmanii îi oprimau pe creştini, locuitorii insulei veneau şi mai cu sârg la biserica Arhanghelului. Într-o zi, un turc a intrat în sfântul lăcaş pentru a murdări izvorul care atunci curgea înăuntru de mult timp şi care avea puteri miraculoase. În acel moment turcul a fost trăsnit de Arhanghel şi a căzut mort. Izvorul nu a secat, dar a izbucnit undeva mai jos de mănăstire, într-o stâncă, şi are şi azi apă tămăduitoare. În biserica Arhanghelului din Thassos se păstrează un fragment dintr-unul din cuiele cu care a fost răstignit Mântui­torul. Măicuţele intimei aşezări de la malul mării sunt primitoare şi bucuroase de pelerini. Au regula strictă ca femeile să intre doar îmbrăcate în fustă şi purtând un văl pe cap, iar bărbaţii doar îmbrăcaţi decent, nepermiţându-li-se să intre în pantaloni scurţi. Leandrii înfloriţi şi rezistenţi sub razele soarelui iute al amiezii greceşti, mirosul sărat al mării, stâncile golaşe din jur acoperite cu măslini şi brăzdate de cărări pe care trec oile şi caprele la păscut, toate acestea fac pitorescul acestor locuri în care ţi-ai dori să mai vii şi altă dată.

Tot în Thassos se află şi Mănăs­ti­rea Panagouda, închinată Sfintei Fecioare Maria. Pe unul dintre pereţii Pana­gou­dei este o pictură interesantă a Sfân­tului Hristofor, reprezentat cu cap de câine. Şi la mănăstirea aceasta este un izvor vin­decător, situat în stânga nao­sului, apa iz­vo­rând din pe­retele pe care este pictat Arhan­ghelul Mihail.  

Fragment din cuiul răstignirii
În biserica dedicată Arhanghelului Mihail se află o parte a unui cui fo­losit la răstignirea Domnului Iisus Hristos. Sfânta relicvă este îm­bră­cată în pietre scumpe şi aşe­zată într-o ca­setă specială, pelerinii pu­tând să sărute pironul pe care a curs Sfântul Sânge. În Tha­ssos se mai află următoarele mănăstiri şi bi­serici: Mănăs­tirea Sfântului Pantelimon, unde sfântul a făcut multe minuni de vindecare; Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului; Biserica din satul Marion cu decoraţiuni superbe şi foarte vechi; Biserica Sfântului Atanasie din ora­şul Kastro; Biserica Panagia; Bazilicile de la Alyki, din secolul al VII-lea; Mănăstirea Vatopediou din Limenas, capitala insulei.

×
Subiecte în articol: grecia