x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cele mai frumoase gări. Gara din Iași

Cele mai frumoase gări. Gara din Iași

de Mădălina Codreanu    |    17 Dec 2017   •   22:10
Cele mai frumoase gări. Gara din Iași

Gara din Iași a fost una dintre primele stații de călători din România, fiind inaugurantă la 1 iunie 1870. Edificiul a fost modelat și construit după după Palatul Dogilor din Veneţia şi este una dintre cele mai frumoase reprezentări ale stilului veneţian-gotic din ţară. Clădirea centrală avea o lungime de 133 m și 113 camere.

Marea problemă a constructorilor a fost zona mlăştinoasă de pe șesul Bahluiului, în care a fost construită gara. A fost nevoie de ridicarea unor terasamente înalte de aproximativ doi metri. Chiar şi aşa, clădirea s-a crăpat în două la scurt timp după inaugurare, fiind nevoie de investiţii suplimentare pentru refacere. În următorii ani, Gara Iaşi a devenit unul dintre principalele noduri feroviare ale ţării, unind atât căile ferate interne, cât şi cele din statele vecine, prin legături cu Cernăuţi şi Odessa.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avariat grav clădirea Gării Iaşi, slăbindu-i structura de rezistenţă. 1979 este anul în care au început lucrările de restaurare şi consolidare a Gării Iaşi, lucrări care nu s-au terminat în totalitate nici în prezent.

×
Subiecte în articol: gara din Iași