x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii ”Crăciunul e o zi în care bate sau nu vântul”

”Crăciunul e o zi în care bate sau nu vântul”

de Oana Racheleanu    |    08 Dec 2016   •   18:45
”Crăciunul e o zi în care bate sau nu vântul”

Liviana și Cristi sunt împreună de 4 ani și jumătate și în primul an de relație au plecat în fiecare lună în câte un city break. Apoi au descoperit kiteboarding-ul, iar de atunci toate vacanțele lor sunt destinate căutării de vânt bun. Asta înseamnă că inclusiv de Crăciun și de Revelion cei doi pleacă în țări mai calde să se lase purtați de valuri și de zmeie.

 

Liviana are 31 de ani, este jurnalist, și înainte de vara lui 2012 nu era prea interesată să facă sport. Ca și acum, mersul la sală i se părea o plictiseală teribilă și, în plus, nu se putea imagina înghețând pe o pârtie, cu schiurile în spate. În schimb, marea sa pasiune de când se știe sunt călătoriile. În copilărie, părinții ei nu au pus preț pe jucării și haine, ci pe plimbări în familie.

Cristi este cu jumătate de an mai mare decât Liviana, este medic și a fost crescut cu o puternică educație sportivă. Bunica sa a fost profesoară de sport, tatăl său patinează și se dă cu rolele în parc la 60 de ani, iar mamei sale, de asemenea, îi place să facă mișcare.

După ce în primul an de relație au plecat în fiecare lună în city break-uri, în februarie 2013 au descoperit kiteboarding-ul, un sport extrem de apă de suprafață pentru care ai nevoie de o placă și de un zmeu.

Cristi a învățat primul să se dea, în vara anului 2013, iar când sezonul estival s-a încheiat, s-au orientat către ținuturi mai calde, cu vânturi mai prietenoase: Cabo Verde, un arhipelag în largul coas­telor Africii de Vest. De Crăciun făceau bagaje și cumpărau trolere pentru echi­pament, iar Revelionul a încăput în escala de 24 de ore pe care au făcut-o în Amsterdam. Pe 1 ianuarie 2014 erau pe malul oceanului, cu oameni veseli, bronzați și relaxați.

”Aveam sentimentul că trăiesc viața altui om pentru că eu mă gândeam tot timpul că oamenii mari își permit să facă lucruri de genul ăsta, pentru că atunci ai bani, ai libertate. Aveam senti­mentul că trăiesc ca un om mare, deși nu mă simțeam unul”, își amin­tește Liviana.

Ca să spele tris­tețea ce a urmat după cele două săptămâni petrecute în arhipelag, cei doi și-au cumpărat bilete în Gokceada, insula vânturilor de lângă Turcia, chiar de Paște. Pentru ei, sărbătorile se traduc prin zile libere de la stat, pe care le lipesc cu niște zile de concediu, ca să se dea cu kite-ul.

”Oamenii se gândesc că de Crăciun stau cu familia. Pentru noi, Crăciun înseamnă zile libere în care putem să plecăm. 25 decembrie e o zi în care bate sau nu vântul”, mai spune ea.

Pentru Liviana , de exemplu, sărbătorile de iarnă încep cu reclamele, iar lumi­nițele și globurile îi amintesc de copilărie. Dar totul are farmec doar dacă este în România, căci spune că sărbă­torile țin de context.

”N-am nostalgii legate de petrecutul Crăciunului cu familia. Nu-mi lipsesc porcul, sarmalele și cozonacul. De exemplu, anul ăsta am mâncat de Crăciun creveți, iar acum doi ani, în Sri Lanka, niște orez”, povestește fata.

Sunt de părere că o seară este specială pentru că oamenii o fac să fie așa, nu pentru că scrie în calendar, așa că, în fiecare an, fac Crăciunul atunci când decid, împreună cu prietenii. Înainte de plecă­rile lor, chiar și pe 17 decem­brie, împodobesc bradul, își fac cadouri, se bucură de o masă cu de toate, pentru ca în seara când vine Moș Crăciun să fie în șlapi, pe o insulă cu multe grade pe plus.

Începând cu vara lui 2012, percepția Livianei asupra sportului s-a schimbat foarte mult, grație lui Cristi. Spune că acum casa lor arată ca un magazin de articole sportive și împarte bucătăria cu o bici­cletă, pentru că nu au unde în altă parte să o depoziteze. Se dau cu kite-ul, cu schiurile, cu rolele, cu patinele, cu bicicle­tele, cu longboard-ul, merg pe munte , joacă tenis și badminton.

”Nu suntem genul să mergem la cafele. Dacă nu e ceva care să implice un efort fizic, nu prea ne descurcăm, nu știm ce să facem”, zice acum Liviana.

Atunci când nu pleacă în vacanță pentru kite, pleacă pentru schi, iar între acestea își fac loc tot felul de ieșiri din București, cam o dată la două săptămâni. Uneori pleacă joi în Gokceada și se întorc dumi­nică, doar așa, pentru că bate vântul. Pentru că, de patru ani încoace, vântul e prietenul lor bun care-i bucură, fie că-i Crăciun, Revelion, Paște, aniversare, sau o zi aparent obișnuită din calendar.

 

 

Un an din viața Livianei și a lui Cristi

Pe 24 decembrie 2014, cei doi au plecat din România în șlapi și cu pălării de paie. Au petrecut seara de Crăciun în Dubai, unde au avut escală, iar în următoa­rele 24 de zile s-au bucurat de curenții oceanici din Sri Lanka. Au pășit în anul 2015 dansând până dimi­neață pe o plajă, alături de alți 30 de români, plus ruși și polonezi, la cel mai frumos revelion din câte a trăit Liviana până acum.

În februarie au fost la schi, iar de Paște în Gokceada. În a doua săptămână au fost, ca de obicei, în Lefkada, din Grecia, pentru că atunci este cel mai bun vânt, iar în august au mai făcut câte două ture a câte 10 zile în Gokceada. Ziua fetei, în octombrie, au petrecut-o tot pe insula din Turcia, iar sărbătorile de iarnă le-au făcut în Vietnam.

”Pe 25 decembrie 2015 m-am trezit și am văzut că e super soare. M-am gândit la un moment dat că azi e Crăciunul, și atât. M-am uitat să văd dacă bate vântul, dacă sunt kite-uri pe apă și m-am dus să mănânc”, povestește fata.

 

ISTORICUL PLECĂRILOR DE SĂRBĂTORILE DE IARNĂ (PENTRU KITE):

31 decembrie 2013 - 17 ianuarie 2014 : Cabo Verde

24 decembrie 2014 - 18 ianuarie 2015: Sri Lanka

22 decembrie 2015 - 16 ianuarie 2016: Vietnam

Va urma: 20 decembrie 2016 - 17 ianuarie 2017: Philippine, Boracay

 

Care sunt secretele călătoriilor dese

Pentru că s-au îndrăgostit ireme­diabil de kite (și Liviana a început să practice acest sport de 2 ani), dar și pentru că sunt pasionați și de alte sporturi, cei doi își calculează fiecare zi liberă și își stabilesc un buget fix pentru plecări.

Destinațiile pe care le aleg nu sunt unele turistice, ci unele în care vin numai sportivi. Se cazează de cele mai multe ori în corturi sau la hote­luri care oferă condiții decente, la prețuri de la 7 euro până la cel mult 30 de euro pe noapte, iar bugetul stabilit pentru două bilete de avion este de 1.600 de euro.

”Cea mai mare investiţie este în bilete de avion. Noi stăm în nişte condiţii pe care sunt sigură că mulţi oameni nu le-ar agrea foarte tare. Ai minimul necesar. De exemplu, în Sri Lanka aveam apă care se încălzea de la soare. Dacă stau la un hotel de patru stele nu mă încântă cu nimic, oricum stau mai mult pe plajă. Dacă am unde să dorm şi e curat, cu restul mă descurc eu. Noi suntem nişte oameni simpli care vor să se bucure de sport”, mai spune Liviana.

×