x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism

Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism

de Diana Scarlat    |    19 Mai 2020   •   10:47
Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism

În această perioadă care impune distanțarea între oameni și respectarea unor reguli, deschiderea muzeelor a adus o gură de oxigen pentru cei care au vrut să se bucure de relaxare. De vineri, 15 mai, până duminică, în weekendul redeschiderii, Muzeul ASTRA Sibiu a primit 2.677 de vizitatori, iar luni, 18 mai, intrarea a fost liberă, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. S-au respectat toate restricțiile de distanțare, chiar dacă numărul vizitatorilor a fost foarte mare, muzeul etnografic în aer liber fiind întins pe 136 de hectare. În perioada următoare se așteaptă un număr cel puțin la fel de mare de vizitatori, nu doar la ASTRA, ci în toate muzeele în aer liber, unde este mai puțin periculos decât în alte spații publice să existe aglomerație.

 

Luat cu asalt de vizitatori, dar având spațiu suficient pentru a menține distanțarea regulamentară, Muzeul ASTRA are și o oferă unică: alei senzoriale și alei alternative de vizitare. „Vorbim despre alei pe care vizitatorii se pot deplasa, unele de lemn, altele pietruite sau de pământ. Cu ajutorul lor, practic, viziatorii descoperă alte opțiuni ale Muzeului și se pot bucura de liniște, de ambientul natural, de aerul curat și sănătos. Aleile de lemn încep din zona unui pod acoperit din Gura Râului, monument expus în muzeul în aer liber. Traseul continuă în lunca Muzeului ASTRA, un spațiu care leagă două peisaje simbolice ale României – Delta Dunării și peisajul montan al Carpaților. Muzeul ASTRA a fost gândit ca o Românie în miniatură, în care să exsite monumente aduse din toate zonele etnografice ale țării. Următorul spațiu de interacțiune al aleilor senzoriale este Etno Tehno Parc, un loc unde publicul tânăr regăsește ateliere interactive specifice, puse în scenă de meșteri și animatori culturali. Aleile senzoriale măsoară peste 2 kilometri și au fost inaugurate odată cu redeschiderea Muzeului ASTRA. Amenajarea lor a început în urmă cu doi ani cu partea construită din lemn, iar bucata amplasată în pădure a fost realizată în toamna anului trecut”, explică reprezentanții muzeului.

 

Succesul expozițiilor interactive

 

Din 2016, muzeul a avut peste 500.000 de vizitatori pe an. Pe lângă spațiul foarte generos, în aer liber, pe care-l oferă vizitatorilor, muzeul atrage și prin originalitate și inventivitate, prin expozițiile interactive, ateliere și activități concepute special pentru public. Muzeul ASTRA se întinde pe o suprafaţă de 136 de hectare, dintre care 96 sunt administrate de instituţie, iar restul, de Romsilva. Lacul este concesionat unei companii care organizează şi evenimentele de pescuit şi gătit tradiţional, ca în Delta Dunării. Imensa expoziție în aer liber se bucură de aprecierea multor categorii de public, pentru că specialiştii instituţiei organizează foarte multe evenimente şi expoziţii interactive, de la ateliere de joacă şi de creaţie pentru copii până la programe speciale pentru team buildinguri şi pentru grupuri de turişti. Toate acestea s-ar putea organiza din nou, în următoarea perioadă, cu respectarea tuturor regulilor privind distanțarea.

Ultimii meșteri populari sunt susținuți

Meşterii populari care participă la numeroase târguri și expoziții organizate de Muzeul ASTRA reprezintă o atracție aparte. Sunt încurajaţi de Muzeul ASTRA Sibiu să participe în fiecare an la evenimentele care sunt susținute financiar de instituție și aduc la târguri artefacte autentice, fac demonstraţii de manufactură, iar instituția le oferă posibilitatea de a lăsa produsele în consignaţie. Se primesc doar obiectele care au avizul specialiştilor. La fiecare sfârşit de săptămână, muzeul era vizitat, până la lockdown, de peste 12.000 de oameni. Din 2017, Muzeul ASTRA a devenit singura instituţie cu profil etnografic din Europa care a organizat câte un eveniment de calitate în fiecare weekend.

În trei dintre gospodării se pot face anumite activităţi tradiţionale, așa cum se făceau în secolul al XVIII-lea, iar muzeul ar putea pune în funcțiune şi spaţiile de cazare, în perioada următoare.

 

 

×