x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor

Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor

de Oana Portase    |    30 Noi 2016   •   19:40
Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor

Mai e puțin până la ninsorile abundente și la deschiderea pârtiilor de schi din țară. Opțiunile sunt variate pentru iubitorii acestui sport, iar cabanierii s-au pregătit din timp cu oferte. Prețurile pot fi mai ridicate în luna decembrie din cauza sărbătorilor de iarnă, însă ofertele sunt pentru toate buzunarele. Înainte să ne alegem o vacanță, ar trebui să ținem cont de condițiile pârtiei unde vom schia și de nivelul la care practicăm acest sport. Începătorii trebuie să fie mult mai atenți.

 

Avem peste 140 de pârtii omologate pe care se poate schia, așa că oferta este diversă. Prețurile variază în funcție de locație și de popularitate. Cele mai vânate sunt pârtiile de pe Valea Prahovei, însă în inima țării găsim domenii schiabile la fel de frumoase și la prețuri ceva mai bune.

 

Nebunia de pe Valea Prahovei

Pe Valea Prahovei întâlnim cele mai multe pârtii de schi concentrate la un loc, acestea având lungimi și grade de dificultate diferite. Sinaia are 16 pârtii, dintre care două se află în topul celor mai lungi din țară: Drumul de Vară, cu aproape 2.900 de metri lungime, și Carp cu o lungime de 2.500 de metri.

Azuga se laudă cu Sorica, o pârtie cu nocturnă, tunuri de zăpadă, telegondolă, teleschi și mini-teleschi. Bușteni și Predeal sunt alte stațiuni aglomerate de iubitorii de schi. La Bușteni, pârtiile de schi însumează 2,4 kilometri, iar în Predeal se poate schia pe pârtii de 8 kilometri.

Pe Valea Prahovei se află multe școli de schi și instructori profesioniști, însă aglomerația din fiecare weekend face ca aceste locuri să fie nepotrivite pentru începători. Este dificil să înveți să schiezi într-o mare de oameni.

 

“În ultimii ani s-au făcut progrese semnificative în domeniul administrării pârtiilor, s-au investit bani în aparatele de producere a zăpezii artificiale și în domeniul siguranței pe pârtii. Progresul este totuși departe de ceea ce ar trebui să fie. Pentru că încălzirea globală se simte peste tot în lume și noi nu am scăpat, se simte lipsa pârtiilor la altitudini ridicate. Degeaba se investesc bani în pârtii la altitudini mici pentru că temperaturile sunt ridicate și zăpada artificială nu poate fi produsă. Mai avem de lucrat și la siguranța pe pârtii și mă refer la protejarea mai riguroasă a zonelor ce pot produce accidentări, la îndrumarea schiorilor spre pârtii în conformitate cu pregătirea fizică a schiorului.”, explică Adriana Dulăcioiu, instructor de schi, pentru Jurnalul Național.

 

Poiana Brașov, centrul distracției

Cea mai lungă pârtie de schi din România este Drumul Roșu din Poiana Brașov, având o lungime de 5.300 de metri. Deși pârtia depășește cinci kilometri, este perfectă pentru începători, fiind marcată cu albastru, și a fost lărgită cu aproape 50%. Schiorii avansați poți încerca Sulinar (2,8 km), pârtia Lupului (2,6 km) sau Subteleferic (2,2 km). Variantele de instalații de cablu sunt numeroase aici: două telecabine, telegondolă, două telescaune și cinci instalații de teleschi. Poiana Brașov este o stațiune scumpă, însă pentru cei cu buget redus există varianta cazării în Brașov de unde circulă zilnic autobuze spre Poiană.

 

 

CELE MAI LUNGI PÂRTII DE SCHI

5.300  m: Drumul Roşu-Poiana Braşov;

  1.  m: Dealul Negru-Vatra Dornei;
  2.  m: Drumul de Vară-Sinaia;
  3.  m: Sub Teleferic-Poiana Braşov;
  4.  m: Sulinar-Poiana Braşov;
  5.  m: Lupului-Poiana Braşov;
  6.  m: Carp-Sinaia;

2.250  m: Cocoşul-Predeal;

2.200  m: Mogoşa-Mogoşa;

2.100  m: Clăbucet-Predeal;

 

“În Poiana Brașov s-a lucrat mult la lărgirea pârtiilor și asta este în avantajul schiorilor, dar am ajuns la situația hilară în care mijloacele de transport pe cablu duc mai mulți schiori decât pot absorbi pârtiile. Proiectul de creștere a domeniului schiabil înspre Râșnov a fost abandonat și asta este în detrimentul tuturor,” Adriana Dulăcioiu, instructorul de schi.

 

Ar fi benefică și realizarea de pârtii exclusiv pentru snowboarderi, mai cred instructorii de schi, și asta pentru că cei care practică acest sport reprezintă un real pericol pentru schiori în sensul că nu se pot opri la timp și de cele mai multe ori nu pot anticipa evoluția unui schior. “Din punct de vedere preț-calitate, pârtiile din Poiana Brașov cred că sunt pe primul loc. Pârtiile din Sinaia, care au un mare potențial, nu sunt exploatate cum ar trebui, nu sunt pregătite corespunzător, în schimb prețurile pentru transport pe cablu sunt exagerat de mari.”, crede Adriana Dulăcioiu, instructor de schi.

 

SFATURI PENTRU ÎNCEPĂTORI

  • Să învețe cu un instructor;
  • Schiatul nu se învață în câteva ședințe;
  • Nu vă grăbiți să ajungeți pe o pârtie grea;
  • Purtați echipament corespunzător și cască obligatoriu;
  • Alegeți pârtii adecvate pentru începători;
  • Zonele foarte populare sunt și foarte aglomerate, deci periculoase pentru un începător;

 

 

Straja, stațiunea surpriză

În Straja s-au făcut mai multe lucrări în ultimii ani, lucru care a dus la transformarea stațiunii într-un loc popular. Tot mai mulți români au început să frecventeze stațiunea din județul Hunedoara în timpul iernii. Ajungeți la Straja venind pe Valea Jiului, până în orașul Lupeni (25 de km. de Petroșani) și de acolo puteți urma drumul asfaltat ce urcă pe munte. Sezonul de aici este printre cele mai lungi din țară, datorită stratului mare de zăpadă.

Începătorii pot încerca pârtiile Sf. Gheorghe sau Platoul Soarelui de 700 de metri, respectiv 400 de metri, iar pentru avansați sunt Lupului, Canal, Telegondola sau Constantinescu, toate având lungimi de până la trei kilometri.

 

Partea inedită este că aceste pârtii se pot uni, ajungându-se la o coborâre din Vârful Straja de peste cinci kilometri. “O pârtie bună înseamnă o pârtie pregătită corespunzător (lipsa de pietre sau alte obstacole pe ea), protejată corespunzător și care poate fi accesată ușor cu mijloacele de transport pe cablu, o pârtie unde acordarea primului ajutor se poate face rapid”, ne spune Adriana Dulăcioiu.

Cele mai frumoase pârtii

Transalpina Ski Resort are printre cele mai frumoase pârtii de schi din țară ca peisaj. Lacul Vidra oferă un spectacol al naturii pentru cei care urcă în capătul pârtiilor care parcă se revarsă în lac. Pârtiile de la Transalpina Ski Resort însumează 3,5 kilometri și există câte una pentru fiecare categorie de schiori. Problema acestei stațiuni este lipsa spaţilor de cazare în apropiere, existând doar câteva pensiuni în raza a 10 kilometri de pârtie. Însă acest lucru îi aduce o anumită sălbăticie locului, un prilej ideal pentru cei care vor să schieze în voie, departe de aglomerație. Un alt loc spectaculos este Vatra Dornei, din Suceava, ce abundă în peisaje care ne taie răsuflarea. Pârtia Dealul Negru este a doua ca lungime din țară, ajungând la aproape 3 kilometri.

 

Autobuzele zăpezii vor circula din această iarnă dinspre localităţile de pe Valea Lotrului spre domeniul schiabil Transalpina Ski Resort, la propunerea proprietarilor de pensiuni din zonă.

 

Vacanță în inima Maramureșului

Șuior Maramureș este altă stațiune ce se află în top când vine vorba de calitate-preț. Se află la 18 kilometri de Baia Mare și are un domeniu schiabil mare: cinci pârtii de schi, două telescaune, un teleschi, instalații de zăpadă artificială și nocturnă. Cea mai mare pârtie, Mogoșa, depășește doi kilometri. Dacă tot vă aflați în Maramureș, puteți combina schiatul cu vizitatul obiectivelor din zona bogată în tradiții.

Distracție pe bani puțini

Schiatul nu este un sport chiar ieftin și trebuie să ne pregătim din timp pentru cheltuieli. O oră de schiat cu instructor costă între 50 și 150 de lei, iar închirierea unui echipament pornește de la 35 de lei pentru o zi. Skipass-urile au prețuri diferite, în funcție de stațiunea aleasă. În unele zone un skipass poate costa 45 de lei pentru o zi întreagă, în timp ce în stațiunile populare un skipass ajunge la 150 de lei pe zi. În județul Harghita sunt cele mai ieftine pârtii de schi din țară, iar ofertele de cazare sunt la fel de numeroase și bune ca preț. Un skipass aici pornește de la 45 de lei. La fel de ieftin putem schia și în stațiunile Arena Platoș, Borsec sau Păltiniș. Proprietarii de hoteluri și pensiuni oferă chiar și pachete complete ce cuprind cazare pentru 4-5 zile, o masă sau chiar două pe zi, skipass și instructor de schi. Cu 800 de lei vă puteți bucura de o vacanță completă.  În majoritatea stațiunilor o noapte de cazare la pensiuni pornește de la 90 de lei și poate ajunge la 400 de lei la hoteluri de 3 sau 4 stele.

Vacanţă în Alpii austrieci

Dacă vreți să dați o fugă în afara țării, Alpii austrieci sunt o destinație numai bună pentru schiat. Puteți alege Zell am See, o stațiune de schi aproape de Salzburg. Veți schia pe ghețarul Kitzsteinhorn, veți putea mânca la un restaurant aflat la 3000 de metri altitudine și vă veți putea relaxa la Tauern Spa în Kaprun, un faimos centru SPA din Salzburg.

 

 

×