x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Visul Doha

Visul Doha

de Florin Hău    |    08 Dec 2016   •   20:30
Visul Doha

Qatar, micul stat peninsular din sud-vestul Asiei, înconjurat de apele Golfului Persic și de Arabia Saudită, te surprinde din prima clipă. E o țară în plină dezvoltare, clădită din gaze naturale si petrol, iar diamantul ei este strălucitoarea capitală Doha, care reușește un amestec incredibil de tradițional și cosmopolit. Și de parcă frumusețea nu i-ar fi fost de ajuns, orașul pare așezat sub o umbrelă a verii eter­ne, în care temperaturile nu scad sub 20 de grade ziua și sub 13, în timpul nopții, nici măcar în așa-zisa jumătate rece a anului.

 Auzisem că din mai până în septembrie aproape nu poți respira de căldură și că umezeala din aer te face să asuzi instan­taneu, așa că am programat călătoria în octombrie, când Doha a revenit la viață după pârjolul verii. Cu toate astea, la capitolul căldură, ne-am simțit ca la noi în țară, într-o săptă­mână toridă de august. Erau, în medie, 35 de grade ziua și 23 noaptea, dar părea mai cald de atât. Cu toate astea, n-am pierdut timpul ascunzându-ne de arșiță, ci, fie am colindat toată ziua, odihnindu-ne seara, ca tot qatar-ezul, la un grătar pe malul mării sau la un picnic în parc, fie ne-am bucurat de răcoarea din aqua-park și am făcut mișcare în parcurile pline de aparate pentru sport.

CORNICHE este poate cea mai spectaculoasă zonă din Doha. O îmbinare armonioasă între împrejurimi verzi și arhi­tectură modernă, ce se întinde, în formă de potcoavă, pe 7 kilo­metri, de-a lungul malului mării. Cornișa este zona de promenadă și locul preferat de localnici și de turiști pentru plimbările la ceas de seară.

SOUQ WAQIF este un fel de nucleu tradițional al capitalei Doha, având în mijloc un imens bazar construit în centrul vechi al orașului. Istoria spune că

 bine de un secol și era piața unde se întâlneau bedunii și localnicii pentru a vinde și cumpăra diverse mărfuri. Bazarul însă, așa cum îl vezi astăzi, nu a arătat așa dintotdeauna. În 2006 a fost restaurat, dar avându-se grijă să fie păstrate elementele arhitecsouq-ul a fost înființat acum mai turale vechi. ­

Ca și în trecut, în souq găsești orice, de la magazine cu șoimi (n.r.: șoimul este consi­derat pasărea națională a Qatarului) și alte viețuitoare (iepuri, papagali, alte păsări, etc), prăvălii cu tone de miro­denii (majoritatea din India), cu dulciuri, mătăsuri, îmbrăcă­minte, parfumuri și până la covoare și tot felul de minunății cu iz tradițional.

După ce te saturi de cumpă­rături și ți se face foame, nu rata nici zona considerată selectă și care abundă de terase.

MUZEUL DE ARTĂ ISLA­MICĂ, amenajat într-o clădire iconică situată pe Cornișa din Doha, în fața unui parc imens, este un alt ”must see” al frumoasei capitale Doha. Designul clădirii este influențat de arhitectura islamică veche, așa că este cu adevărat impresi­onant. Muzeul este primul de acest gen din țările golfului, așa că adăpostește o colecție foarte mare de artă islamică adusă de pe trei continente, din care nu lipsesc piesele metalice, cera­mica, bijuteriile, obiectele din lemn, textile și sticlă, toate acope­rind artă islamică pe o perioadă de peste 1.400 de ani.

Chiar lângă muzeul de Artă islamică se află alte două atracții care nu trebuie ratate. Prima este portul de dhow-uri, acele ambar­cațiuni din lemn la bordul cărora se poate servi cina, în timpul unei plimbări spectaculoase pe mare. A doua este MONUMENTUL PERLA, frumoasa fântână stridie cu o perlă gigantică în interior, care a fost construită în memoria ultimului trib qatarez.

KATARA este, de asemenea, o zonă unică în Doha, având amfiteatru, operă, cinematograf și o sală de conferințe, multifunc­ționale. În plus are o plajă și o piață și, mai nou, un muzeu maritim, toate realizate pentru ca Doha să devină centru cultural, iar Qatar să fie lider al comunității arabe. Katara este și denumirea veche a Qatar-ului, până în secolul al XVIII-lea, din toate hărțile geografice și istorice, încă din anii 150 d. Hr.

O vizită în Qatar nu poate fi completă fără o repriză de SAFARI. Iar locuitorii Qatarului chiar știu să o organizeze! La urma-urmei, vorbim de o țară deșertică iar oamenii de aici folosesc nisipul cum facem noi cu zăpada. Și nu doar când e vorba de turiști, ci și atunci când vor ei înșiși să se distreze. Safa­ri-ul este unul din modurile în care-și petrec timpul liber: iau un jeep și merg în deșert să se dea pe dune, pentru o porție de adre­nalină. Și asta am făcut și noi într-una din zile. Din Doha am mers circa 60 de kilometri spre sudul Qatarului, până la Sealine Sand Dunes. Și am mai făcut ceva! Am cedat tentației de a ne plimba cu cămilele ascultătoare ale beduinilor, care ne-au întâm­pinat încă de la intrarea în deșert.

 Construcții SF pentru Mondialele de fotbal din 2022

După ce și-a câștigat dreptul de a organiza competiția supremă a fotbalului mondial, în anul 2022, Qatarul s-a și apucat de treabă. Prima țară arabă care găzdu-iește World Cup, va investi multe miliarde de dolari în construirea a cinci super-stadioane și în reamenajarea altora vechi. Arhitectura arenelor pare a fi desprinsă din fimele SF, iar cea mai luxoasă dintre arene va costa 2 miliarde de dolari și va fi cea mai scumpă din lume.

Mai mult, qatarezii nu vor lăsa la ”mâna aerului condi­ționat” răcoarea de pe stadioane, ci au anunțat că vor construi nori artificiali, care pot scădea temperatura atmosferei cu până la 12 grade Celsius. Aceștia vor fi realizați din fibră de carbon și din panouri solare de dimensiunea unui avion de pasageri și vor costa cel puțin 500.000 de dolari fiecare.

Norii vor fi controlați cu ajutorul unei telecomenzi și, datorită unor sisteme sofisticate, vor detecta mișcarea soarelui și se vor deplasa în funcție de aceasta.

 Trebuie să vezi și insula cu nume de perlă

Perla Qatar e o insulă artificială de aproape 400 de hectare, construită pe vechiul amplasa­ment de scufundare a căutătorilor de perle, la câteva sute de metri în larg, care și seamănă cu un șirag de perle. Așa-numitul șirag este însă unul neprețuit, având în vedere că ”perlele” sale, unele aflate în proprietate privată, sunt populate cu blocuri turn ultra­elegante, cu hoteluri de 5*, cu magazine ale unor branduri de lux de renume, cu restaurante, cafe­nele, saloane, patiserii și cofetării cu specific arab, mediteranean sau internațional. Zona oferă o mulțime de alte facilități de agre­ment și divertisment, incluzând porturi de agrement, plaje de lux și chiar o mini-Veneție.

×