x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum alege şemineul

Cum alege şemineul

23 Mar 2017   •   21:20
Cum alege şemineul

Tot mai mulţi români care îşi ridică o casă sau şi-o renovează de la zero nu concep să nu îşi monteze şi un şemineu. Chiar dacă este doar pentru design sau unul care încălzeşte întreaga casă, un şemineu este de efect, jocul flăcărilor dând o senzaţie nemaipomenită.

 

Fontă sau oţel cu șamotă?

Principalul avantaj al focarelor de fontă este că nu necesită altă investiţie odată puse pe poziţie şi dezvoltă o putere calorică mai mare. Dezavantajul este că întreţinerea se face mai des. Trebuie avut în vedere greutatea acestuia: cu cât mai mare este greutatea în raport cu deschiderea, cu atât durata de viaţă va fi mai lungă. Focarele din fontă sunt mult mai accesibile ca preţ în comparaţie cu cele șamotate pe interior. Acestea din urmă dezvoltă o temperatură mai mare în camera de ardere, ceea ce va duce la un randament mai bun al focarului. Astfel, scade consumul de lemne, depunerile de cenușă sunt minime, iar întreținerea focarului şi curățarea sticlei se fac mai rar şi mai ușor.

Şemineu pentru design sau şemineu care încălzeşte întreaga casa? Neapărat vorbeşte cu un

specialist înainte de a-ţi cumpăra şemineul. Dacă vrei unul doar de frumuseţe, care să încălzească încăperea în care este amplasat, e mai simplu. Însă dacă vrei unul care să încălzească întreaga casă, cu ajutorul sistemului de distribuţie şi ventilaţie care răspândeşte aerul cald în alte camere, trebuie să ţi se calculeze puterea acestuia, în funcţie de suprafaţa totală, înălţimea camerelor, cât şi gradul de izolaţie a casei.

Sticlă prismatică, semirotundă, pe mai multe laturi sau cu deschidere verticală? În funcție de stilul în care doreşti să fie şemineul, se alege şi tipul de sticlă. Unui focar tradiţional sau rustic i se poate amplasa o uşă cu sticlă în forma prismatică. Cea semirotundă este ideală pentru şemineurile pe colţ, în timp ce unui şemineu modern i se potrivesc focarele cu sticla dispusă pe mai multe laturi, ce oferă şi un plus de vizibilitate asupra focului. Dacă vrei să-şi uşurezi munca de curăţare și alimentare, poţi opta pentru deschiderea verticală.

×