x close

Lavoare moderne pentru baie, fabricate din plută naturală

0
Autor: Adela Parvu 22 Ian 2009 - 00:00

COLECŢIA CREATĂ DE O FIRMĂ PORTUGHEZĂ ARE LA BAZĂ TEHNOLOGII INOVATOARE.
La noi, pluta prezintă o totală neîncredere atunci când este asociată cu finisajele pentru casă. Pentru români, pluta înseamnă doar dopul de la sticla cu vin. Dar pluta se dovedeşte a fi un excelent material pentru confecţionarea de obiecte şi finisaje pentru casă.



Există pardoseli, lambriuri din plută, excelente izolatoare termice şi fonice, folosite cu succes în camerele de copii şi în dormitoare. Este un material cald şi plăcut, suficient de flexibil, dar foarte rezistent atunci când este bine prelucrat. Material natural, pluta se comportă extraordinar de bine şi în încăperile umede, cum sunt bucătăria şi baia, acolo unde apa sau aburii sunt prezente din abundenţă şi pot afecta finisajele.

CHIAR ŞI LAVOARE
Toate calităţile plutei, caracteristici tehnice şi estetice o recomandă cu succes pentru locuinţele moderne, iar de curând ea este folosită şi pentru realizarea unor obiecte neaşteptate: lavoarele de baie. Pare incredibil, dar tehnologiile inovatoare de prelucrare permit producerea din plută aglomerată sau compozit de plută a unor obiecte de forme circulare, mari, compacte, robuste şi totodată foarte uşoare, cum sunt lavoarele.

Firma portugheză SimpleFormDesign, graţie ideilor celor doi designeri care activează în cadrul ei, Alzira Peixoto şi Carlos Mendonia, a lansat colecţia Cork, ce conţine 12 piese dedicate băii, de la lavoare la suporturi pentru săpunuri şi covoraşe pentru pardoseli, demonstrând calităţile excepţionale ale unui material considerat la noi fragil.

MATERIAL TRADIŢIONAL
Arborii de plută (Quercus suber L.) sunt cultivaţi intens în Portugalia. În această ţară, pluta este un material tradiţional. Pădurile de plută totalizează o treime din suprafaţa cumulată mondial, iar Portugalia este producătorul a jumătate din cantitatea de plută comercială la nivel global. Cele mai bune materiale se obţin din copacii cultivaţi în provinciile Algarve şi Alentejo. Legea portugheză prevede ca nici un arbore de plută să nu fie jupuit de scoarţă decât o dată la nouă ani, pentru a permite refacerea naturală.

Pluta este extrem de uşoară, comprimabilă, elastică şi flexibilă. Este impermeabilă la umezeală, lichide şi substanţe gazoase. Rezistă la fricţiuni, are o slabă conductibilitate electrică, fonică şi termică şi absoarbe excelent şocurile mecanice. Rezistă la atacuri chimice şi are o durabilitate practic nelimitată.
Citeşte mai multe despre:   pluta,   cum e la alţii,   plut

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1044


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de duminică. Dulceață de zmeură de munte (rețetă din caietul bunicii)

Rețeta zilei de duminică. Dulceață de zmeură de munte (rețetă din caietul bunicii)
Si unde sa afli cele mai gustoase (si cele mai adevarate) retete romanesti, daca nu in bucataria bunicii? Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica"....

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Veneţia de weekend

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Veneţia de weekend
Puteţi petrece un sfârşit de săptămână memorabil dacă alegeţi Veneţia, o combinaţie uluitoare de romantism, farmec şi unicitate. Este un oraș colorat, cald şi primitor care merită vizitat...

UNIC ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN LUME. Mănăstirea Săpânţa-Peri

UNIC ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN LUME. Mănăstirea Săpânţa-Peri
Cea mai înaltă biserică de lemn din lume se află în deja celebra localitate Săpânţa. Cu o înălțime maximă de 75 de metri, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se află pe locul...

Banatul, comoara din vestul țării

Banatul, comoara din vestul țării
Banatul va avea mereu resursele necesare să demonstreze, chiar și celui mai pretențios turist, că este unic. Luat la pas, aici găsești locuri încărcate de istorie şi peisaje care-ți taie respirația. Este...

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre
Deliciul copilăriei, care ne readuce în memorie emoțiile pe care le simțeam când stăteam pe lângă aragazul aburind, scrie ziarulring.ro. Ingrediente 200 g zahăr 4 ouă 2 pliculețe...

Cea mai bună rețetă de prăjitură cu ciocolată fără coacere

Cea mai bună rețetă de prăjitură cu ciocolată fără coacere
Cui nu i-ar plăcea ca pe căldurile astea, chiar dacă ar vrea să mănânce un desert delicios, să nu dea deloc drumul la cuptor? Nu, nu este o fantezie culinară. Este chiar o relitate, mai ales dacă...

Rețeta perfectă de vinete marinate

Rețeta perfectă de vinete marinate
Rapid şi delicat, un fel de mâncare ce nu trebuie să lipsească din meniurile de vară, scrie ziarulring.ro.  Ingrediente 5-6 vinete 100 ml oțet 2 pahare cu apă 4 cuișoare 5 frunze...

Reţetă românească: Tochitură de porc cu salată

Reţetă românească: Tochitură de porc cu salată
Pentru acest fel de mâncare avem nevoie de următoarele ingrediente: 700 g carne de porc fără grăsime, două cepe, pastă de tomate, pastă de ardei dulce, 250 ml vin roşu sec, o căpăţână de usturo...

Carmen – Rock Version, la Sala Palatului

Carmen – Rock Version, la Sala Palatului
O combinație mai puțin obișnuită de genuri muzicale și creații vestimentare se pregătește pentru debut, din luna decembrie, la Sala Palatului din București. Opera Carmen va fi prezentată în varianta...

Zodiacul Vechi Românesc sau Gromovnicul din bătrâni

Zodiacul Vechi Românesc sau Gromovnicul din bătrâni
Din batrani se cunoaste acest zodiac al romanilor, zis si Gromovnic, care dupa cum se va vedea nu se tine prea deoparte de Horoscopul zis European, dar nici intru totul cu acelanu este. Luna lui Gerar (ianuarie) -...

Crochete de orez cu salată de andive

Crochete de orez cu salată de andive
Pentru acest preparat avem nevoie de următoarele ingrediente: 250 g brănză de vaci, 300 g orez, 250 g parmezan, două ouă, 250 g pesmet, 4 crenguţe de busuioc verde, două andive, o salată verde, doi ardei...

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere
Este vorba despre un copac, manchineel (Hippomane mancinella), denumit "copacul morții" pentru că, de la scoarţă şi până la sevă acesta conține substanțe toxice extrem de...

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești
Se zice că dacă mănânci în fiecare zi un... frumos de Voinești, întinerești! La măr mă refer, dar ce credeați? La fructul care ne-a adus ispita cunoașterii... și alungarea din Rai. Abia ce...

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu
Asociația Litoral – Delta Dunării a demarat, împreună cu conducerea aeroportului Mihail Kogălniceanu, campania "From Constanța to the World", pentru diversificarea ofertei de zboruri din și &i...

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia
Chiar înainte de a începe filmările pentru o nouă ediţie a emisiunii Chefi la cuţite, Cătălin Scărlătescu a dat o raită cu barca pe mare. Chef Cătălin şi-a adunat prietenii şi împreună au...