x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Opțiuni pentru încălzirea casei tale

Opțiuni pentru încălzirea casei tale

25 Oct 2021   •   17:00
Opțiuni pentru încălzirea casei tale

Sezonul rece pare că începe mai devreme în fiecare an, iar temperaturile scăzute ne iau prin surprindere încă de la începutul toamnei. De aceea, dacă îți construiești o casă sau o renovezi pe cea veche, proiectul tău trebuie să se concentreze pe soluțiile de încălzire imediată și eficientă. Indiferent că ești sau nu conectat la sistemul de gaze public, ai nevoie de cele mai potrivite soluții, care îți asigură confortul în fiecare cameră a locuinței tale. Iată câteva dintre opțiunile pe care le ai în materie de sisteme de încălzire:

Centrale și sobe pe peleți

Construirea unei case sau cabane în afara orașului, la țară, presupune, de cele mai multe ori, că nu vei avea la dispoziție un sistem de gaze public. Din acest motiv trebuie să optezi pentru alternative care îți permit să te bucuri de toate facilitățile de care ai nevoie. O centrală care nu depinde de racordarea la sistemul public este ideală pentru locuința ta. Alege din gama de centrale pe peleti, deoarece, pe lângă confortul oferit, acestea te ajută să protejezi și mediul. Peleții sunt realizați din resturile produse de prelucrarea lemnului în fabrici și au o putere calorică mult mai mare decât lemnele pentru foc. Astfel, poți economisi energie și faci o mică diferență și în protejarea resurselor naturale atât de prețioase. În plus rumegușul rezultat în urma proceselor de prelucrare a lemnului este aruncat în natură și poate pune în pericol viața mai multor animale, în mod deosebit a celor din mediul marin.

O izolație ca la carte

O casă izolată cât mai bine și cu materiale de calitate va oferi un grad ridicat de căldură și, automat, de confort. Izolația exterioară, cât și cea interioară trebuie să fie în centrul atenției în procesul de construire sau de renovare a unei case. Adesea, casele vechi au nevoie de modernizare în ceea ce privește izolația, mai ales prin schimbarea materialelor folosite.

 

Printre opțiunile pe care le ai pentru izolația exterioară se numără:

  • polistirenul expandat;
  • vata minerală (sticlă sau bazaltică).

 

În ceea ce privește izolația interioară, materialele recomandate sunt:

  • fibra de lemn;
  • fibra de celuloză;
  • vata minerală (sticlă sau bazaltică);
  • panourile de compozit;
  • polistirenul expandat;
  • polistirenul extrudat.

 

Izolația de interior se recomandă atunci când nu vrei să recurgi la modificarea fațadei. Însă, în cazul caselor noi sau al celor în plin proces de construcție, izolația exterioară devine cea mai sigură metodă de a feri locuința de umezeală, frig și alte elemente care pot provoca neplăceri sau stricăciuni.

Șemineul pe lemne

Șemineul este folosit în locuințe atât ca element de decor, cât și ca sursă adițională de căldură. Într-o casă sau o cabană acesta devine o necesitate din toate punctele de vedere. Trebuie să știi că șemineul are un randament ridicat, iar căldura pe care o emană îți va încălzi rapid încăperea în care este instalat. Mai mult decât atât, un șemineu pe lemne oferă o senzație de confort autentică și aduce un plus atmosferei pe care vrei să o creezi în casa ta. Poți folosi un șemineu ca sursă adițională de căldură, pe lângă centrala pe peleți, mai ales dacă ai o cameră foarte mare în centrul casei, care se încălzește mai greu. În spațiile de tip open space - destul de populare chiar și la casă - un șemineu va deveni atracția principală, în jurul căreia poți instala fotolii și canapele, pentru a te bucura în fiecare zi de confortul vieții la casă.

 

O casă călduroasă înseamnă un cămin în care te întorci cu drag zilnic sau în fiecare sezon. De asemenea, dacă vrei să construiești o cabană, gândește-te la nevoia turiștilor de a se adăposti într-o casă cât mai confortabilă și cu o atmosferă de vis.

 

Sursa foto: pexels.com

×