x close

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto


Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 9163


Mai multe titluri din categorie

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia
”Aventură cu 4 stele” este reality-show-ul difuzat luni și marți de la 20.30, pe Antena 1, unde Nea Mărin poate fi văzut pentru prima dată în ipostaza de concurent. Filmările pentru emisiunea...

Andreea Ibacka și-a petrecut ziua de naștere la filmări

Andreea Ibacka și-a petrecut ziua de naștere la filmări
Galerie Foto Zi plină de emoții pentru Andreea Ibacka! Actrița din “O grămadă de caramele”(proiect care va începe în toamnă la Happy Channel) și-a sărbătorit ziua de naștere pe platourile de...

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim
Nici nu s-a încheiat vara, dar românii îşi caută deja oferte pentru vacanţa din 2018. Vor să profite de preţurile reduse, dar şi de surprizele din partea agenţiilor. La anul, se poartă...

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice
Galerie Foto În perioada 17-20 august, Cetatea Sighișoarei găzduiește manifestări culturale care aduc în prim plan specificul fiecărui grup etnic de pe teritoriul României, dar și tradiții ale altor popoare....

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul "Sibiul de Odinioară"

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul  "Sibiul de Odinioară"
Trupe rock - Antract, Timpuri Noi, Talisman - şi cunoscuţi artişti ai muzicii folk - Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu - vor susţine, sâmbătă şi duminică, recitaluri la...

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir
Ingrediente: 25 aripioare de pui ,1 legatura ceapă verde, 5 linguri miere, 2 linguri sos de soia, 1 ardei iute roșu, 1bucată de 2 cm ghimbir ras , câteva crenguțe cimbru (frunze) Amestecă toate...

Cadou inedit pentru Cheloo din partea unui participant la ”iUmor”

Cadou inedit pentru Cheloo din partea unui participant la ”iUmor”
Românii care vor urca pe scena ”iUmor” în cel de-al patrulea sezon al show-ului, ce va avea premiera în această toamnă la Antena 1 sunt talentați, însă au parte de concurență...

Concerte, expoziții și spectacole de teatru în parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan din Capitală în acest weekend

Concerte, expoziții și spectacole de teatru în parcurile  Alexandru Ioan Cuza şi Titan din Capitală în acest weekend
Parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan vor găzdui în acest weekend o expoziţie tehnică de intervenţie militară, o zonă amenajată cu hamace pentru relaxare şi un spectacol de teatru. Potrivit unui...

De ce vrea Cătălin Scărlătescu sa renunte la bucatarie

De ce vrea Cătălin Scărlătescu sa renunte la bucatarie
Galerie Foto Fiecare sfârșit de vară este prilej pentru Cătălin Scărlătescu, simpaticul jurat al emisiunii ,,Chefi la cuțite”, să respecte tradiția de a pleca cu barca pe mare. Briza, apusurile văzute de pe...

Vacanță cu probleme pentru Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol: „M-am speriat îngrozitor! Am sunat imediat doctorul”

Vacanță cu probleme pentru Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol: „M-am speriat îngrozitor! Am sunat imediat doctorul”
Galerie Foto Ioana Ginghină, pe care fanii o pot urmări, din toamnă, la Happy Channel, în “O grămadă de caramele”, a început vacanța de vară cu stângul. Actrița a trecut prin clipe de panică,...

Rețeta zilei: Salată de Paste Farfalle cu Prosciutto Crudo

 Rețeta zilei: Salată de Paste Farfalle cu Prosciutto Crudo
Ingrediente: 340g paste farfalle, 200g șuncă, 1 linguriță muștar,3 linguri maioneză, 200g  giardiniera (legume murate în oțet),1/2 lămâie, 3,5 linguri ulei de măsline extra virgin,sare și...

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă
Suntem bombardaţi în fiecare zi de informaţii din toate părţile, iar nivelul de stres este deseori la cote ridicate. Uneori simţim că nu facem faţă la birou şi că memoria ne joacă feste. Munca...

Leonardo DiCaprio are o nouă iubită și e tot un top-model. Cum arată tânăra

Leonardo DiCaprio are o nouă iubită și e tot un top-model. Cum arată tânăra
Galerie Foto Leonardo DiCaprio se pare că are o nouă iubită. Faptul că actorul preferă fotomodelele nu mai este demult un secret.  Noua sa cucerire se pare că este un manechin de numai 23 de ani din Germania, Lorena...

Venera Arapu: “Cred că femeile vor reuşi să se pună în valoare şi să nu mai urmeze orbeşte nişte dictate!”

Venera Arapu: “Cred că femeile vor reuşi să se pună în valoare şi să nu mai urmeze orbeşte nişte dictate!”
Unul dintre cei mai mari designeri din România şi totodată primul creator român care a participat la Săptămâna Modei din Paris, Venera Arapu va face parte din juriul celui mai nou reality show de be...

Cosmin Seleși, răsfățat cu o petrecere surpriză de ziua lui, în Grecia

Cosmin Seleși, răsfățat cu o petrecere surpriză de ziua lui, în Grecia
Cosmin Seleși, prezentatorul reality-show-ului ”Aventură cu 4 stele”, difuzat în fiecare luni şi marţi, de la 20.30, la Antena 1, și-a petrecut anul acesta ziua de naștere în Grecia, acolo...
Serviciul de email marketing furnizat de