x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto


Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 9715


Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Muşchi de vită cu sos de ciuperci

Reţeta zilei: Muşchi de vită cu sos de ciuperci
Ingrediente: 400 g muşchi de vită, 300 g ciuperci, 200 ml smântână pentru gătit, 50 g gorgonzolla, 25 g unt, sare de mare, piper, nucşoară Mod de preparare: Se taie muşchiul felii groase şi după ce...

Top 7 activitati distractive tata-copil

Top 7 activitati distractive tata-copil
Galerie Foto In ultima vreme tatii sunt din ce in mai implicati in cresterea si educarea copiilor. Daca in trecut acestia aveau drept sarcina familiala aducerea banilor acasa, iar restul (educatia, jocul, hrana) era in grija...

Două mari linii aeriene din Japonia au schimbat denumirea "Taiwan" în "China Taiwan" pe site-urile lor

Două mari linii aeriene din Japonia au schimbat denumirea "Taiwan" în "China Taiwan" pe site-urile lor
Două dintre cele mai mari linii aeriene din Japonia au schimbat denumirea de “Taiwan” în “China Taiwan” pe website-urile lor în limba chineză, o mişcare care va mulţumi Beijingul, însă va supăra insula...

În curând, te poți relaxa în singurul PARC ANTIALERGIC și ANTICANICULĂ din lume

În curând, te poți relaxa în singurul PARC ANTIALERGIC și ANTICANICULĂ din lume
Parcul a fost proiectat ca un vector al sănătății publice, până la punctul de a fi supus unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Este vorba despre transformarea unei zone industriale...

Povestea incredibilă a unei românce stabilită în Franța: A copilărit într-o secție de oncologie, iar la maturitate a reușit să învingă cancerul

Povestea incredibilă a unei românce stabilită în Franța:  A copilărit într-o secție de oncologie, iar la maturitate a reușit să învingă cancerul
Raluca are doi copii, trăiește în Franța și a reușit să învingă cancerul. Ea își va împărtăși impresionanta poveste de viață, astăzi, de la ora 14.00, în cadrul emisiunii ”Totul pentru dragoste”,...

Reţeta zilei: Spaghete carbonara

Reţeta zilei: Spaghete carbonara
Ingrediente: 3 gălbenușuri, 100 g parmezan, 150 g pancetta (sau bacon), 200 g spaghete, un cățel de usturoi, ulei de măsline, sare de mare, piper. Mod de preparare: Se bat...

Controlul traficului aerian din Franţa cauzează o treime din întârzierile din Europa

Controlul traficului aerian din Franţa cauzează o treime din întârzierile din Europa
Controlul traficului aerian din Franţa cauzează o treime din întârzierile din Europa în fiecare an, la un cost de aproximativ 300 de milioane de euro pentru liniile aeriene, potrivit unui raport al...

Roxana Iliescu, despre poveștile de iubire din viața ei, la ”Totul pentru dragoste”

Roxana Iliescu, despre poveștile de iubire din viața ei,  la ”Totul pentru dragoste”
Galerie Foto Roxana Iliescu are o poveste impresionantă de viață, cu multe urcușuri și coborâșuri și va vorbi despre ea astăzi, de la ora 14.00, în cadrul emisiunii ”Totul pentru dragoste”, prezentată de Mirela Vaida,...

Tochitura musceleană (rețetă românească veche)

Tochitura musceleană (rețetă românească veche)
Ca de fiecare dată când ne întâlnim și pornește povestea bucatelor ciobănești, musceleanul Bogdan Gîlculescu nu uită să ne amintească faptul că, înainte vreme, când românii încă nu cunoscuseră...

Rețeta zilei: Lasagna

Rețeta zilei: Lasagna
Ingrediente 500 g carne tocată amestec vită şi porc 14-16 foi lasagna 3 linguri ulei 150 g caşcaval sau parmezan ras 1 cutie roşii în bulion 2 linguri pastă tomate 1 ceapă mijlocie tocată mărunt 1...

Sărbătoarea Câmpenească de la Vișina, la a treia ediție

Sărbătoarea Câmpenească de la Vișina, la a treia ediție
Galerie Foto Sute de turiști au ajuns astăzi la Vișina, un sat necunoscut până nu demult, din comuna Jurilovca, ce astăzi este gazda celei de-a treia ediții a Serbării Câmpenești, un eveniment ce tinde să devină...

Beyonce şi Jay-Z au lansat un album nou, al cărui titlu sugerează că relaţia lor pare să se fi îmbunătăţit

Beyonce şi Jay-Z au lansat un album nou, al cărui titlu sugerează că relaţia lor pare să se fi îmbunătăţit
Cuplul vedetă de pe scena muzicală Beyonce şi Jay-Z a lansat sâmbătă un surprinzător album comun, pentru a-şi celebra dragostea. Cei doi artişti care sunt soţ şi soţie au făcut anunţul pe scenă la Londra,...

Joan Baez nu a fost lăsată să intre într-un club din Paris din cauza... pantofilor

Joan Baez nu a fost lăsată să intre într-un club din Paris din cauza... pantofilor
Cântăreaţa americană de folk Joan Baez a avut parte de o surpriză neplăcută când i-a fost refuzată intrarea într-un club din Paris, informează AFP.  ''Ghici ce? Eram cu un prieten după cel de-al...

De ce se spune că blondele sunt proaste? De unde a pornit mitul și care a fost prima blondă prostănacă?

De ce se spune că blondele sunt proaste? De unde a pornit mitul și care a fost prima blondă prostănacă?
Galerie Foto Cine nu a auzit măcar o dată în viața lui un banc cu blonde? Acestor femei li s-a dus buhul că nu prea le ajută memoria. Deși a generaliza și a le băga pe aceste femei în aceeași oală este o eroare, shtiu.ro...

Anastasia Lazariuc dezvăluie secretul siluetei de invidiat pe care o menţine și la vârsta de 64 de ani

Anastasia Lazariuc dezvăluie secretul siluetei de invidiat pe care o menţine și la vârsta de 64 de ani
Galerie Foto Îndrăgita cântăreață Anastasia Lazariuc are un trup de invidiat chiar și la vârsta de 64 de ani. Artista vorbește despre felul în care reușește să se mențină în formă. Frumoasa cântăreață...
Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2018. Cum se calculează media de admitere în clasa a IX-a
Serviciul de email marketing furnizat de