x close

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto


Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

VIDEO - Josh Homme, cofondatorul grupului Eagles of Death Metal, a lovit cu piciorul o jurnalistă

VIDEO - Josh Homme, cofondatorul grupului Eagles of Death Metal, a lovit cu piciorul o jurnalistă
Cofondatorul grupului Eagles of Death Metal Josh Homme, totodată lider al grupului Queens of the Stone Age, şi-a cerut scuze, duminică, după ce sâmbătă în timpul unui concert a lovit în faţă o...

Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră

Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră
„Bine ați venit la primul Crăciun împreună!”, i-a întâmpinat Horia Brenciu pe cei 12.000 de oaspeți care au venit la Sala Palatului pentru a se bucura de unul dintre cele mai frumoase...

Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir

Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir
Ingrediente 200 g piept de pui dezosat 2 buc salată verde 50 g boabe porumb 50 g rucola 1 morcov 1 țelină 30 g ghimbir 20 ml oțet balsamic 1/2 linguriță dulceață de zmeură 30 ml ulei...

Ana Maria Calița, primele declarații după ce a devenit câștigătoarea celui de-al patrulea sezon ”iUmor”

Ana Maria Calița, primele declarații după ce a devenit  câștigătoarea celui de-al patrulea sezon ”iUmor”
Galerie Foto Sezonul patru al celei mai îndrăgite emisiuni de umor din România are un nou câștigător! Ana Maria Calița a cucerit duminică seara aplauzele și laudele juraților, dar, mai ales, a strâns...

Este cel mai bogat print al Europei si este neinsurat!

Este cel mai bogat print al Europei si este neinsurat!
Galerie Foto Albert Maria Lamoral Miguel Johannes Gabriel Prinz von Thurn und Taxis este un print fara regat. Locuieste intr-un palat cu 517 camere, arata bine, este neinsurat si foarte bogat. Altfel spus, un adevarat print din...

Gina Pistol a primit cadou un costum tradițional vietnamez

Gina Pistol a primit cadou un costum tradițional vietnamez
Aflată în Vietnam, la filmările pentru Asia Express, reality show ce va începe în primăvara anului 2018 la Antena 1, Gina Pistol a primit un cadou neașteptat: un costum tradițional vietnamez din zo...

Reteta zilei: Salată cu ton și sparanghel

Reteta zilei: Salată cu ton și sparanghel
          Ingrediente 10 buc sparanghel 1 buc ton bucăți 1 buc fasole verde ulei de măsline 1 lămâie 1 legatură pătrunjel/mărar 1 ceapă...

Maria Constantin, mărturisire surprinzătoare la ”Refresh by Oana Turcu”: ”Mă văd o mamă cu foarte mulți copii”

Maria Constantin, mărturisire surprinzătoare la ”Refresh by Oana Turcu”:  ”Mă văd o mamă cu foarte mulți copii”
Cântăreața Maria Constantin, care a trecut și trece în continuare prin momente dificile în urma divorțului, a acceptat să vorbească într-un amplu interviu acordat Oanei Turcu despre oamenii...

”Mi s-a întâmplat să nu râdă lumea chiar în finală! E groaznic, așa că te duci acasă, scrii alte glume, vii din nou”

”Mi s-a întâmplat să nu râdă lumea chiar în finală! E groaznic,  așa că te duci acasă, scrii alte glume, vii din nou”
Născut în București, finalistul ”iUmor” din acest sezon, Voicu Mane, pe care telespectatorii în vor putea urmãri în finala show-ului de la Antena 1, difuzatã duminica...

Scriitoare J. K. Rowling sare în apărarea lui Johnny Depp, în scandalul acuzațiilor de agresiune conjugală

Scriitoare J. K. Rowling sare în apărarea lui Johnny Depp, în scandalul acuzațiilor de agresiune conjugală
Romanciera britanică J. K. Rowling, autoarea seriei de romane Harry Potter, a apărat alegerea de a-l distribui pe actorul american Johnny Depp în viitorul film "Fantastic Beasts" în contextul...

Florin Ristei va cânta pentru a dărui jucării copiilor nevoiași în prag de sărbători

Florin Ristei va cânta pentru a dărui jucării  copiilor nevoiași în prag de sărbători
Galerie Foto Câștigătorul X Factor, Florin Ristei, care alături de Diana Munteanu, este gazda  emisiunii ”Prietenii de la 11”, va cânta live împreună cu trupa sa, FreeStay,  luni, 11...

Mărturisire înduioşătoare a Mioarei Velicu: ”Soțul meu a murit de 4 ani, dar lumânarea la mormântul lui nu s-a stins niciodată”

Mărturisire înduioşătoare a Mioarei Velicu:  ”Soțul meu a murit de 4 ani, dar lumânarea la mormântul lui nu s-a stins niciodată”
Galerie Foto Mioara Velicu, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară de pe plaiurile mioritice, mărturisește, la vârsta de 73 de ani, că viața ei de până acum a fost una de poveste...

Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri este deschis până duminică la Romexpo; intrarea este liberă

Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri este deschis până duminică la Romexpo; intrarea este liberă
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat organizează, de vineri până duminică, la Centrul Expoziţional Romexpo, Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2017,...

Zeci de artiști români și internaționali la ALT.Crăciun 2017

Zeci de artiști români și internaționali la ALT.Crăciun 2017
35 de concerte, zeci de artiști români și internaționali, 3 scene diferite: de la Corul de copii Radio, Jurjak, The Mono Jacks, We Singing Colors la A-C Leonte și Mihai Mărgineanu   Din 12...

Robert Clergerie, pantofarul marilor vedete internationale!

Robert Clergerie, pantofarul marilor vedete internationale!
Fiu de farmacist devenit pantofarul starurilor, Robert Clergrie ramane, la cei 83 de ani ai sai, un nume emblematic in aceasta industrie. La 70 de ani, el a revenit in afaceri pentru a-si salva de la faliment...
Serviciul de email marketing furnizat de