x close

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto


Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Schimbare importantă la Antena Stars. O cunoscută vedetă va prezenta matinalul de weekend

Schimbare importantă la Antena Stars. O cunoscută vedetă va prezenta matinalul de weekend
Începând de sâmbătă, 3 martie, Andrei Ștefănescu  se va alătura familiei Antena Stars și va prezenta emisiunea ”Star Matinal” alături de Nasrin Ameri și de asistenta Roxana...

Dana Chera (fostă Grecu) a anunțat că e însărcinată. „Am aşa o strângere de inimă că este o vârstă”

Dana Chera (fostă Grecu) a anunțat că e însărcinată. „Am aşa o strângere de inimă că este o vârstă”
Dana Grecu, devenită recent Chera, trăieşte una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii! Ajunsă la vârsta de 40 de ani, trecută recent printr-un divorţ, jurnalista ne dă acum o veste la care nu...

Jennifer Lopez le-a urat ''La mulţi ani'' pe Instagram gemenilor săi care au împlinit 10 ani

Jennifer Lopez le-a urat ''La mulţi ani'' pe Instagram gemenilor săi care au împlinit 10 ani
Jennifer Lopez le-a urat ''La mulţi ani'', cu ocazia celei de-a zecea aniversări, gemenilor săi Max şi Emme care ''i-au schimbat viaţa pentru totdeauna'', informează Press Associatio...

Secretul tinereții Laurei Lavric: “Merg pe jos, zilnic, ore în șir”

Secretul tinereții Laurei Lavric:  “Merg pe jos, zilnic, ore în șir”
Galerie Foto Norocul nu a fost de partea Daianei și a lui Bogdan, aseară, la “Guess My Age – Ghicește vârsta”, căci doi tineri din Tg. Jiu au pierdut toți cei 100.000 puși în joc la această...

Pantofii și gențile create de designerul Eugeniu Garkoniță, admirate la Milano

Pantofii și gențile create de designerul Eugeniu Garkoniță, admirate la Milano
Galerie Foto Unul din designerii preferați ai vedetelor din România, Eugeniu Garkoniță, a fost prezent zilele trecute la Milano, unde alături de echipa sa, a prezentat în premieră europeană noua sa colecție de...

Rețeta zilei: Brioșe-mărțișor cu afine

Rețeta zilei: Brioșe-mărțișor cu afine
Ingrediente 200 g afine 200 g făină 150 g zahăr 20 g griș 50 ml smântână 4 ouă ½ plic praf de copt ½ linguriță sare Mod de preparare: Spălăm fructele și...

(P) Casa ta a devenit neîncăpătoare și te-ai săturat de dezordine? Acestea sunt trucurile ce te salvează imediat!

(P) Casa ta a devenit neîncăpătoare și te-ai săturat de dezordine?  Acestea sunt trucurile ce te salvează imediat!
Lipsa de spațiu în locuință este o problemă cu care ne confruntăm toți, cel puțin o dată în viață. Dacă te-ai săturat de această situație, atunci iată câteva sfaturi utile prin care &...

Uitaţi de vopseaua de păr! Află cele mai eficiente 4 soluţii naturale pentru a acoperi firele de păr alb

Uitaţi de vopseaua de păr! Află cele mai eficiente 4 soluţii naturale pentru a acoperi firele de păr alb
Părul alb nu este întodeauna un semn al îmbătrânirii, încărunțirea făcându-şi simţită prezenţa chiar în rândul persoanelor mult mai tinere. Albirea părului poate fi ...

Cutiile de plastic, solutia la indemana pentru spatiile mici de depozitare

Cutiile de plastic, solutia la indemana pentru spatiile mici de depozitare
A gasi solutii eficiente si sigure de depozitare poate reprezenta o adevarata provocare pentru cei care desfasoara diverse activitati economice. Indiferent in ce domeniu economic  se desfasoara activitatea unora...

De ce sa alegi artisti pentru nunta ta in detrimentul unui DJ

De ce sa alegi artisti pentru nunta ta in detrimentul unui DJ
De-a lungul vietii, multe evenimente festive se succed in cronologia anilor nostri. Nunta si botezul copiilor reprezinta doua dintre cele mai intense si, totodata, pline de simbolistica prilejuri in care oamenii uita de...

De ce sa oferi cadouri personalizate in preajma sarbatorilor de primavara

De ce sa oferi cadouri personalizate in preajma sarbatorilor de primavara
Acum, in perioada sarbatorilor care vestesc venirea primaverii, tot mai multi oameni cauta sa daruiasca celor dragi cadouri dintre cele mai inedite, printre preferatele acestora fiind lucrurile personalizate. Ca vorbim...

Cum alegem pantofii de dama in functie de tinuta vestimentara

Cum alegem pantofii de dama in functie de tinuta vestimentara
Nu mai e un secret pentru nimeni ca o femeie depune eforturi intense pana isi alege perechea de pantofi dama potrivita. Avand la indemana atatea stiluri, culori si inaltimi ale tocului, a gasi o pereche de pantofi potriv...

Jennifer Lawrence răspunde controverselor legate de rochia purtată

Jennifer Lawrence răspunde controverselor legate de rochia purtată
Actriţa Jennifer Lawrence a criticat media “sexistă” pentru articolele scrie despre vestimentaţia pe care a ales să o poarte la un eveniment din Londra, scrie The Guardian. Actriţa,...

Rețeta zilei: Pulpe de pui cu orez si stafide

Rețeta zilei: Pulpe de pui cu orez si stafide
Ingrediente 8 ciocanele 200 g orez cu bob lung 50 g stafide 50 g caju prăjit 20 g unt 3 linguri ulei boia dulce și iute sare ulei Mod de preparare:Tapetăm ciocănelele cu boia și sare,...

Mărturisire emoționantă a lui Feli Donose: „Îmi e frică de..."

Mărturisire emoționantă a lui Feli Donose: „Îmi e frică de..."
Video A trecut printr-o perioadă grea având în vedere că și-a pierdut recent tatăl, dar Feli Donose luptă în finala Eurovision și nu pare să se teamă de nimic. Sau nu chiar. Vedeta a mărturisit...
Serviciul de email marketing furnizat de