x close

De la "crudivorism” la "raw vegan”

1
Autor: Simona Lazar 21 Oct 2012 - 00:14
De la "crudivorism” la "raw vegan” Prăjitură cu mere
Vezi galeria foto


Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică. El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum  doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

Prăjitură cu mere
● Ingrediente:
Blat: 2 mere răzuite, 100 g de nuci măcinate, un morcov răzuit, 25 g pudră de scorţişoară; Umplutură: 100 g făină de nuci, 50 g nucă de cocos, un vârf cuţit pudră de cuişoare, un vârf cuţit pudră de nucşoară, 50 g făină din seminţe de in (făina din in se obţine măcinând seminţele de in cu ajutorul unei râşniţe de cafea), 75 ml zeamă de lămâie,  2 picături vanilie naturală,  50 g îndulcitor natural; Pentru ornat: caise, piersici, coacăze.
● Preparare: Merele şi morcovul se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina de nuci şi cu scorţişoara şi se lasă deoparte; acesta va fi blatul. În robotul de bucătărie se procesează restul ingredientelor, pe care le vom folosi ca umplutură. În cazul în care compoziţia este prea lichidă, se va mai adăuga făină de migdale sau de nuci caju. Într-un inel culinar se va presa blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura. Se ornează cu felii de caise, piersici şi cu un bucheţel de coacăze.
Modalitate de păstrare: se consumă imediat.

Supă cremă
● Ingrediente:
300 g roşii bine coapte, un ardei roşu, 50 g nuci caju, un sfert de dovlecel mic, curăţat de coajă, câteva cuburi de păstârnac, câteva cuburi de rădăcină de pătrunjel, 25 g frunze de pătrunjel, 25 g frunze de ţelină, 100 ml apă călduţă (40°C), sare neiodată, după gust
● Preparare: Vom toca rădăcinoasele în prealabil, cu scopul de a uşura munca blenderului. Apoi, le vom răsturna pe rând într-un blender de mare viteză şi le vom procesa cu răbdare până la omoge¬nizare completă. Dacă aveţi un blender mai slab (până în 800 W), procesaţi ingredientele pe rând, pentru a evita arderea aparatului. Supa se serveşte cu verdeaţă presărată deasupra.
De reţinut: atunci când facem supe sau smoothie verde, aveţi grijă să nu le mixaţi mai mult de un minut şi jumătate. Din cauza vitezei şi a timpului mare de procesare, "blocurile" de vitamine şi minerale încep să se descompună după mai multe minute. Modalitate de păstrare: supa se consumă imediat şi nu poate fi lăsată în frigider, deoarece se va oxida şi îşi va schimba gustul şi mirosul.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Tartă cu căpşuni

Reţeta zilei: Tartă cu căpşuni
Ingrediente:  ½ porţie aluat foietaj, 200 gr căpşuni, 35 grame unt, 35 grame zahăr brun. 100 ml smântână pentru frişcă, 1 linguriţă ceai Earl Grey. Mod de preparare: Se fierbe smăntăna...

Asociaţii de locuitori din Europa de Sud, unite împotriva turismului în masă

Asociaţii de locuitori din Europa de Sud, unite împotriva turismului în masă
Asociaţii de locuitori şi grupuri de militanţi din diferite ţări ale Europei de Sud au creat o reţea pentru a-şi uni forţele împotriva turismului în masă, reţea prezentată joi la Barcelona, al doilea oraş...

Învârtita cu mere crețești, o rețetă pe placul lui Eminescu

Învârtita cu mere crețești, o rețetă pe placul lui Eminescu
Într-o zi ca aceasta, am vrea să avem puterea ca, dându-ne peste cap, să devenim contemporanii lui Eminescu. Să trăim alături de el, să respirăm același aer și, de ce nu, să stăm la aceeași masă. Vă...

Sanda Nicola vorbește despre tragediile din viața sa, la ”Totul pentru dragoste”

Sanda Nicola vorbește despre tragediile din viața sa, la ”Totul pentru dragoste”
Sanda Nicola este scriitoare, cunoscut reporter și om de televiziune. Este mama unei fetițe pe nume Agnes și soția lui Liviu Iolu, jurnalist de presă scrisă. Acum se declară o femeie fericită, însă a fost...

Marinela Chelaru a făcut infarct și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Operaţia a durat şase ore jumătate

Marinela Chelaru a făcut infarct și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Operaţia a durat şase ore jumătate
Probleme grave de sănătate pentru Marinela Chelaru. Vedeta a făcut infarct în perioada Paștelui și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. „Îmi vine să plâng, mi-e milă de mine. Inimioara mea a...

Feng-shui pentru luna mai: Zile si ore norocoase!

Feng-shui pentru luna mai: Zile si ore norocoase!
1 mai O zi relativa. Va puteti ocupa de treburile din spatiul inconjurator. Faceti curateni, sortati lucrurile vechi si aruncati-le pe cele care v-ar putea afecta cu energii negative. Intr-o casa curata si ordonata ap...

Reţeta zilei: Mousse de ciocolată

Reţeta zilei: Mousse de ciocolată
Ingrediente 200 g friscă 75 g zahăr pudră 150 g tabletă lapte/amăruie 3  ouă 2 lingurițe Cafea macinata Espresso Mod de preparare Se prepară 50 ml espresso și se lasă la răcit. Se...

Locuri fantastice din România: CASTELUL CALENDAR și legenda lui

Locuri fantastice din România: CASTELUL CALENDAR și legenda lui
Castelul baronului Istvan Ugron, numit și Castelul-Calendar, se află în comuna Zau de Câmpie din județul Mureș. Deși este un monument superb, castelul este destul de puțin cunoscut în România, iar turiștii nu...

Gabriela Cristea va prezenta o nouă emisiune la Antena Stars: ”Sunt foarte fericită, liniștită și pregătită să o iau de la capăt”

Gabriela Cristea va prezenta o nouă emisiune la Antena Stars: ”Sunt foarte fericită, liniștită și pregătită să o iau de la capăt”
Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, în curând, pe micile ecrane în cadrul unei noi emisiuni pe care o va prezenta la Antena Stars. ”Mă simt pregatită 100% să...

Reţeta zilei: Batoane de ciocolata si unt de arahide

Reţeta zilei: Batoane de ciocolata si unt de arahide
Ingrediente  250 gr ciocolata neagra (50% cacao; maruntita cu cutitul sau sub forma de fulgi/bobite) 250 gr unt de arahide (sau alt unt de nuci: alune de padure, caju, migdale) 50 gr unt gras (82% grasime;...

Bucureştiul şi împrejurimile s-au transformat în destinaţii turistice

Bucureştiul şi împrejurimile s-au transformat în destinaţii turistice
Zona Bucureştiului şi împrejurimile Capitalei au devenit din ce în ce mai atractive în ultimii ani. Întreprinzătorii au preluat modelul din alte ţări, precum Serbia sau Italia, şi au creat zone turistice noi,...

Staţiunea Palma introduce restricţii împotriva turismului masiv

Staţiunea Palma introduce restricţii împotriva turismului masiv
Staţiunea spaniolă Palma, de pe insula Majorca, interzice proprietarilor să-şi închirieze apartamentele turiştilor, devenind primul loc din Spania care introduce o astfel de măsură, scrie BBC. Măsurile au...

Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută

Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută
Justiţia americană a respins cererea Madonnei de a retrage de la licitaţie o scrisoare care i-a fost trimisă în 1995 de rapperul Tupac Shakur, în care acesta vorbea despre despărţirea lor, informează...

Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent

Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent
Este vestea momentului în showbiz! Gabriela Cristea revine pe micul ecran, după o perioadă îndelungată de timp în care s-a dedicat creşterii fetiţei sale, Bella Victoria Margot. Frumoasa...

Românii se mută pe litoral de 1 Mai

Românii se mută pe litoral de 1 Mai
Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, iar cei mai mulţi vor alege staţiunile Mamaia, Vama Veche şi Mamaia Nord-Năvodari, arată Federaţia Asociaţiilor de...
Serviciul de email marketing furnizat de