x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tort în alb şi ciocolată neagră

Tort în alb şi ciocolată neagră

23 Dec 2017   •   08:52
Tort în alb şi ciocolată neagră
Sursa foto: Strannik_fox/Getty Images/iStockphoto

Ingrediente: -    15 ouă
15 linguri de ulei
15 linguri de făină
15 linguri de zahăr
300 de gr de ciocolată neagră (75%cacao)
500 de gr de mascarpone
cinci gălbenuşuri
două păstăi de vanilie
coaja unei lămâi şi coaja unei limete

Am început cu blaturile. Am separat 15 ouă în albuşuri şi gălbenuşuri. Am amestecat gălbenuşurile cu 15 linguri de ulei. 

Am bătut albuşurile cu o linguriţă (rasă) de sare. 

După ce s-a format spuma, am adăugat 15 linguri de zahăr (pe rând, mixând mereu) şi am făcut o spumă tare. 


Am amestecat spuma cu crema din gălbenuşuri, cu grijă, să nu se piardă aerul din spumă. Atenţie, ouăle cu care lucrăm trebuie să fie la temperatura camerei, sunt mult mai prietenoase, colaborează cu noi. 


E momentul să adăugăm făina, 15 linguri, “în ploaie”, treptat, amestecând cu grijă. Făina trebuie să fie cernută, blatul va ieşi mai afânat.

Am adăugat aromele, respectiv coaja unei limete, coaja unei lămâi şi seminţele dintr-o păstaie de vanilie.

Am împărţit compoziţia în două tăvi unse cu unt (poate fi orice fel de grăsime) şi tapetate cu făină. Am dat tăvile la cuptor pentru 25 - 30 de minute la 140 de grade Celsius.

Am testat blaturile cu o scobitoare (dacă se leagă compoziţie pe scobitoare, mai trebuie să stea la cuptor). Am văzut că erau coapte şi le-am scos. Le-am lăsat să se răcorească. E important: dacă vedeţi că blaturile se rumenesc dar nu-s coapte în interior, protejaţi-le cu folie de aluminiu, în strat dublu. E păcat să se ardă. 

Până s-au răcit blaturile am făcut crema. Mai întâi am topit ciocolata, în baie de aburi.

Am pus cinci gălbenuşuri în ciocolată şi am amestecat bine. Am luat crema de pe aburi destul de repede (în 35-40 de secunde).

Am pus 500 de grame de mascarpone în cremă şi am amestecat bine de tot, departe de căldură. Am lăsat spuma astfel obţinută la rece (o jumătate de oră). 

Dintr-o cană de smântână dulce (32% grăsime), două linguri de zahăr pudră şi seminţele dintr-o păstaie de vanilie, am făcut o frişcă destul de tare.

Am secţionat cele două blaturi şi le-am însiropat uşor (puteţi folosi orice sirop, eu am făcut un amestec de apă, zahăr şi rom).

Am pus crema de ciocolată între blaturi. Am decupat un inel din ultimul blat (de fapt, din ultima jumătate de blat) şi l-am aşezat peste ultimul strat de cremă.

Am umplut inelul cu crema care a rămas, în aşa fel încât să nu se vadă că lipseşte partea decupată.

Am acoperit tortul cu frişca făcută mai devreme şi am decorat cu sos de ciocolată. Am lăsat tortul în frigider timp de două ore.

Judecând după viteza cu care s-a micşorat, pare că a fost un tort bun.

×