x close

Reguli de etichetă. Cum reacționăm în cazul strănutului?

0
Autor: Nadina Câmpean 08 Apr 2017 - 07:31
Reguli de etichetă. Cum reacționăm în cazul strănutului? Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media Cape Town, South Africa


Ne bucurăm de magia primăve­rii, de cireșii înfloriți, de spectaco­lul magnoliilor și de culori vii la tot pasul, dar ne pregătim și de sezonul alergiilor și al răcelilor ușoare de pri­măvară. Nimic grav, însă vom auzi tot mai mulți oameni care strănută în jurul nostru. Întrebarea e: ce facem în această situație? Le urăm ceva sau ne prefacem că nu observăm?

Mai întâi, să ne lămurim de unde pornește povestea urărilor de sănă­tate. Sunt multe legende legate de strănut, însă toate au același factor comun: se considera că prevestea o boală gravă și astfel corpul se apăra de forțele răului. Spre exemplu, în anul 590, în timpul Papei Grigore I cel Mare, oamenii considerau că strănutul este primul semn de ciumă bubonică. Atunci au apărut urările de sănătate. Ani mai târziu, medicii ajunseseră la concluzia că, în mo­mentul strănutului, inima se opreș­te pentru o fracțiune de secundă și e nevoie de o binecuvântare pentru a fi repornită. Evident că știința a demontat toate aceste mituri și a de­monstrat că strănutul poate prevesti o alergie sau, cel mult, o răceală. Su­perstițiile și urările au rămas însă.

Codul bunelor maniere spune că varianta cea mai elegantă ar fi să ne prefacem că nu am observat stră­nutul și să ne comportăm ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă este o regulă pe care o încălcăm cu toții și, fiind o practică foarte comună în întreaga lume (“Bless you!”, “Salud!”, “Gesundheit!” etc.), nu se conside­ră o greșeală majoră de etichetă să spunem “Noroc!” sau “Sănătate!” o singură dată. Dacă omul strănută de cinci ori, sub nicio formă nu îi vom face cinci urări. Nici măcar în glu­mă! La fel cum nu îi vom spune “Faci chef!”. Poate face, cel mult, un chef cu paracetamol și ceai de mușețel.

Cum procedăm însă dacă sun­tem în poziția celui care strănută? În niciun caz, nu ne rușinăm. Este absolut firesc și trebuie să depășim momentul cu grație. De câte ori sim­țiți că veți strănuta sau veți tuși, aco­periți-vă gura cu o batistă sau cu un șervețel. Dacă sunteți la masă, puteți folosi șervetul. Mâna poate rămâne o alternativă, cu condiția să vă spă­lați apoi cu apă și săpun. Nu vreți să răspândiți microbii în jur. Dacă tușiți sau strănutați mai mult, ridicați-vă de la masă și mergeți la toaletă. Și, mare atenție! Strănutatul des duce inevitabil la nevoia de a sufla nasul. Nu vă suflați niciodată nasul la masă. Sănătate!

Citeşte mai multe despre:   stranut

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3851


Mai multe titluri din categorie

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite
Satul Miclăușeni din județul Iași ne oferă o călătorie în trecut, în secolele XVII, XVIII și XIX. Turiștii care ajung aici au posibilitatea de a vizita trei monumente istorice din trei secole...

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta
Malta ne dă impresia deseori că este o destinație de lux și sunt mulți români care o evită, însă în realitate este un loc accesibil și pentru cei cu buget redus. Malta este o oază de relaxare...

Arii protejate ale României. Complexul hidrografic Valea Rece

Arii protejate ale României.  Complexul hidrografic Valea Rece
Complexul hidrografic Valea Rece este o arie protejată de interes național, situată în zona de nord-vest a Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor. Aria naturală se află în partea nordică a...

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine
Când spunem city break, ne gândim la Roma, Paris, Madrid sau Londra. Nu prea ne punem problema să vizităm alte orașe ale țării, care se află aproape de noi și sunt, de multe ori, la fel de bogate...
Serviciul de email marketing furnizat de