x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Primul album - Zoia Alecu: lansare solo, dupa 34 de ani de muzica

Primul album - Zoia Alecu: lansare solo, dupa 34 de ani de muzica

de Dana Andronie    |    13 Feb 2007   •   00:00
Primul album - Zoia Alecu: lansare solo, dupa 34 de ani de muzica

Zece piese, si tot atatea posibile hit-uri. Un album de folk "altfel". Autor: Zoia Alecu. Primele versuri le-a scris la noua ani. Pe la 15 ani a simtit nevoia sa si cante. Acum, la maturitate, a simtit ca este o datorie de onoare sa-si scoata primul album. "Vino aici" va fi lansat asa cum se cuvine vineri, la Backstage, de la ora 19:00.

"Oua de roua" au dat roade in "Vino aici"

Zece piese, si tot atatea posibile hit-uri. Un album de folk "altfel". Autor: Zoia Alecu. Primele versuri le-a scris la noua ani. Pe la 15 ani a simtit nevoia sa si cante. Acum, la maturitate, a simtit ca este o datorie de onoare sa-si scoata primul album. "Vino aici" va fi lansat asa cum se cuvine vineri, la Backstage, de la ora 19:00.

S-a dus pe ascuns sa doneze sange pentru a castiga niste bani. Voia sa-si cumpere o chitara, fara sa afle parintii. Avea cunostinta de Marcela Saftiuc, de Doru Stanculescu si facuse marea ei descoperire: ea trebuie sa compuna si sa cante. Acum are peste 200 de texte impartite pe la diversi artisti. Recunoaste ca s-a risipit. Pana in ziua de azi, cand s-a adunat (in zece bucati) intr-un album. "Cu piesele n-am fost foarte generoasa. Mi-a fost lene sa ma duc sa le declar la Uniunea Compozitorilor". Primul care i-a spus "vino aici" a fost Ovidiu Komornyc, cel care a crezut ca merita sa o lanseze cu un album de autor, la casa lui, OVO MUSIC.

Mai are ceva de spus

Jurnalul National: Dupa cati ani de activitate inten-sa - sau relaxata - iti scoti album?
Zoia Alecu: Ha, ha, ha… Dupa multi ani. Acesta este, intr-adevar, primul meu album de autor. Aproape 20 de ani am fost cu Sfinx si nu am avut timp si stare sa ma concentrez asupra acestui lucru. Desi mi-as fi dorit de acum opt ani sa scot un album. Dar se vede treaba ca abia astazi am cumulul necesar de experienta pentru acest produs.

In ce an te-ai lansat?
In 1973.

Sunt 34 de ani in care te-ai "antrenat" pentru primul tau album!
Zece ani am bantuit prin lume, impreuna cu Sfinx. Deci nu se pun. Iar pana in 1986 era foarte greu sa-ti scoti un produs…

Te astepti sa castigi bine pe seama ta?
Acest album nu l-am scos pe piata pentru a ma imbogati. Am considerat ca este o datorie de onoare sa-l fac. Si am simtit ca mai am de spus niste lucruri care inca n-au fost rostite in lumea muzicii.

Canta pe pilot automat

Cea mai "varstnica" piesa de pe "Vino aici" este "Oua de roua"?
Da. Am zece piese, iar "Vino aici" - melodia care da numele albumului - s-a nascut asta vara. Intai am compus muzica. Apoi am facut peste cinci variante de text. Nu ma satisfacea nici una. Cand ma apucam s-o cant, nu mi se arata… Orice piesa pe care o compun trebuie sa treaca prin filtrul sufletului meu. Trebuie sa o pot canta pe pilot automat. Adica sa nu am probleme de memorie. Ea trebuie sa vina din suflet. Toata viata mea asa am cantat. De cate ori am facut o piesa noua, am preferat sa n-o cant pe scena decat atunci cand eram sigura ca o stiu pe dinafara si daca ma trezeai din somn. Ea trebuie sa faca parte din mine, din universul meu interior… Dupa nenumarate incercari am ales versiunea: Vino aici, spune-mi tot ce ai/ Si de ce nu poti sa mai stai/ Lasa tot ce e trist in tine,/ Vino aici, vino langa mine/ Tu doar inchide ochii/ Si lasa-te pe umarul meu/ Inchide ochii/ Si lasa-mi mie tot ce e greu, prietene/ Plansul tau poti sa mi-l dai mie,/ Il primesc cu bucurie,/ Vom trai totul impreuna/ Si mereu vom trece de furtuna". In momentul in care am scris versurile cred ca aveam mare nevoie de un umar pe care sa pun capul si sa uit pentru o vreme de plata facturilor, de hara, de ura, de probleme… Sa pot sa le transfer pe umerii altuia, pentru o zi sau macar pentru o ora. Iata ca aceasta stare am reusit s-o transmit in acest cantec. Stiu ca eu am aceasta disponibilitate de a oferi umarul meu cui are nevoie.

Cine a botezat "copilul"?
Ovidiu a zis ca "Vino aici" este cel mai potrivit pentru numele "copilului". A facut urmatoarea remarca: "Ai reusit sa transmiti pace! Din tine curge linistea sufleteasca. Cand te aud, parca simt ca plutesc". N-a fost singurul care mi-a comunicat ceea ce a simtit cand m-a ascultat. Si prietenii mei au avut aceeasi stare…

La lansarea vietii tale vei canta?
Da, voi canta live, asa cum am facut tot timpul. Mi se pare lipsa de bun simt si de profesionalism sa mimezi. Iar eu pretind ca sunt profesionista, dupa 30 si ceva de ani de stat pe scena.
×
Subiecte în articol: antimonden albu vino