x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Mihai-Răzvan Ungureanu

"Astăzi e ziua ta..." : Mihai-Răzvan Ungureanu

de Ramona Vintila    |    24 Sep 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." : Mihai-Răzvan Ungureanu
Sursa foto: Christian Silva/

O carte despre viaţa sa ar fi o biografie preferată de anecdotică, fiindcă face parte din cei care au o memorie exersată in a reţine detalii. Fostul ministru de Externe al Romăniei Mihai-Răzvan Ungureanu a implinit 39 de ani.

O carte despre viaţa sa ar fi o biografie preferată de anecdotică, fiindcă face parte din cei care au o memorie exersată in a reţine detalii. Fostul ministru de Externe al Romăniei Mihai-Răzvan Ungureanu a implinit 39 de ani.

"Fiul meu imi administrează ziua, de la primele ceasuri ale dimineţii pănă seara tărziu, cănd, obosit de atăta joacă, acceptă să se odihnească. Fiind cel mai frumos lucru din viaţa mea, este şi cel lăngă care doresc să stau cel mai mult. Printre cele mai frumoase lucruri pe care le-am primit la moment aniversar a fost un dicţionar enciclopedic al ştiinţelor. Imi aduc aminte că il răsfoiam atunci cum il răsfoiesc şi acum. Acum nostalgic, atunci mănat de o curiozitate arzătoare. Un alt dar pe care l-am primit, mic fiind, a fost o integrală a conceptelor de pian ale lui Mozart. Aşa l-am cunoscut pe Mozart...

In politica externă am intrat datorită domnului Andrei Pleşu, care era ministru in luna mai ’98. M-a invitat să mă alătur domniei sale, in echipa de conducere a Ministerului de Externe de atunci.

Relaţia cu partidul PNL s-a cristalizat instituţional in anii care au urmat statutului meu de secretar de stat, după 2000, eu recunoscăndu-mă intotdeauna ca om de dreapta. Dezamăgirile pe care mi le-a adus politica sunt oamenii, iar bucuriile sunt tot oamenii. Am dat peste arhitecturi morale cu totul bizare, oameni al căror loc in politică nu mi l-aş fi imaginat vreodată. Faptul că mi-am onorat meseria de profesor imi conferă o libertate pe care unii oameni politici nu o au. Sunt oameni pe care dacă ii scoţi din politică i-ai anulat, pentru că nu au o profesie, pentru că sunt ingineri eşuaţi sau pentru că sunt oameni cu o biografie oscilantă. In cazul acesta, politica salvează o mediocritate evidentă. Eu fac parte din categoria incă minoritară a oamenilor politici care, dacă pleacă din postul de ministru, din postul de inalt oficial al statului romăn sau din fotoliul de parlamentar, nu suferă, nu intră intr-o criză existenţială. Şi asta ne salvează pe puţinii care suntem in asemenea situaţie de la gesturi imorale sau nonetice absolute. Puterea este o vanitate şi vai şi amar de cel care crede că se poate mărita cu ea. Divorţul de putere e de cele mai multe ori foarte dureros. Spiritele slabe işi imaginează farmecul relativ al puterii şi işi găsesc justificări şi raţiuni. E cea mai mare amăgire...

Mă aflu la o schimbare de drum. Am venit cu catedra la Bucureşti, la Facultatea de Istorie, şi nu vreau să imi dezamăgesc colegii. Vreau să pot performa profesoral fără a aduce vreo atingere statului meu actual şi să imi găsesc liniştea pentru a putea scrie măcar o parte a şantierelor mele deschise de atăta vreme. Insă cel mai mult imi doresc ca toţi cei pe care ii iubesc să fie sănătoşi."

Trecerea vremii...

"Scurgerea timpului a potolit săngele şi mi-a mărit doza de inţelepciune, m-a făcut mai prudent. Din păcate, nu intotdeauna a reuşit să corecteze un gen de naivitate emoţională care uneori mă face să cred prea mult in oameni şi deci să sufăr"

Mihai-Răzvan Ungureanu,reprezentant al Romăniei la Iniţiativa de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI)

×
Subiecte în articol: calendar