x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 10 ianuarie 2008

Joi 10 ianuarie 2008

de Ramona Vintila    |    10 Ian 2008   •   00:00
Joi 10 ianuarie 2008

 

 

Este ziua 10 a anului

Au mai rămas 355 de zile

 

&

 

 

Este ziua 10 a anului

Au mai rămas 355 de zile

 

Soarele:

Răsare la 7:51

Apune la 16:55

Luna:

Răsare la 9:13

Apune la 19:01

Primul pătrar(Luna în creştere):

17 ianuarie

Lună plină:

24 ianuarie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):

31 ianuarie

Lună nouă:

7 februarie

  

 

Sărbătoare creştină

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Părinte Grigorie, episcopul Nisei. Acesta a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare şi a strălucit prin cunoştinţa filozofiei şi prin râvna pentru credinţa ortodoxă. De aceea a fost şi apărător al Bisericii lui Hristos. Mergând la Constantinopol, împreună cu cei care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca să lupte împotriva eresurilor păgâne, Grigorie s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credinţe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor şi prin dovezi din Scriptură. Păstorindu-şi turma cu înţelep­ciune şi cu evlavie şi ajungând la bătrâneţe frumoasă, a adormit şi s-a mutat la Domnul. 

  

Calendar creştin-ortodox

Sf. Grigorie, Episcopul Nisei; Cuv. Dometian; Cuv. Antipa de la Calapodesti

Calendar romano-catolic

Sf. Agaton; Sf. Zoe, muceniţă

Calendar greco-catolic

Sf. Grigore de Nisa, episcop; Sf. Marcian, călugăr; Sf. Domiţian, episcop, călugăr

 

 

Proverbul zilei:

“Cam departe de ochi, dar aproape de inimă”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

 

S-a întâmplat azi

În România

1475 – Lupta de la Vaslui. Armata Moldovei, condusă de Ştefan cel Mare, atacă la sud de Lipovăţ, pe o zi ceţoasă, într-un loc mlăştinos, mărginit de păduri, şi înfrânge zdrobitor armata turcă, comandată de “Hadîm” Süleyman Paşa, beglerbegul Rumeliei, însoţită de tătari şi de un corp de oaste din Ţara Românească, în frunte cu Radu cel Frumos. După victorie, timp de trei zile, Ştefan cel Mare a urmărit resturile armatei invadatoare, puţini dintre oştenii otomani reuşind să se salveze în sudul Dunării;

1880 – Gruparea liberală, în frunte cu Gheorghe Vernescu (“li­beralii sinceri”), de orientare po­li­ti­că conservatoare, părăseşte Partidul Liberal, constituidu-se ca gru­pare politică de sine stătătoare în Partidul Liberalilor Sinceri (în martie 1884 se va uni cu Partidul Conservator, punându-se astfel ba­zele Partidului Liberal-Conservator); la 12/24 ianuarie gruparea se organizează în clubul “Binele public” şi editează ziarul cu acelaşi nume.

 

În lume

1863 – Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

 

Născuţi la 10 ianuarie

1906 – Grigore Moisil, mate­matician (m. 1973);

1956 – Zoia Alecu, membră a grupului Sfinx Experience.

 

 

Click istoric

Astăzi, Rod Stewart împlineşte 63 de ani. S-a născut în Highgate, Londra. De-a lungul timpului, ar­tistul cântă alături de mai multe trupe, printre care şi Jeff Beck Group şi The Faces, înainte de a deveni artist solo. În cariera sa de aproape 50 de ani, a compus foarte multe hituri, majorita­tea având suc­ces în Marea Brita­nie. 24 dintre piesele sale au ajuns în Top 10, iar şase au fost chiar No. 1. Cu pie­sa “Da Ya Think I’m Sexy?”, Stewart reuşeşte încă un hit de No. 1 pe am­­­bele coaste ale oceanului. Se es­ti­mează că single-urile şi albumele sale s-au vândut în peste 200 de mi­­­lioane de copii, ceea ce îi asigură lui Rod Stewart un loc meritat în­tre cei mai buni muzicieni din lu­me.

 

 

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cu excepţia descântecului de deochi, care era făcut la orice oră din zi sau din noapte, mai ales pentru copiii care nu puteau fi lăsaţi să sufere, timpul optim pentru incantaţie şi deci pentru prinderea leacului diferea în ra­port de boală şi meşteşugul des­cân­tătoarei. Leacurile utilizate la descântat erau atât de variate, încât cu greu s-ar putea realiza un inventar complet al acestora. În mod obişnuit, descântătoarele foloseau plante de leac, diverse alimente şi băuturi, substanţe şi ape minerale, substanţe organice etc. Efectul tratamentului era condiţionat de cunoştinţele, experienţa şi măiestria descân­tă­toa­relor de a îmbina şi doza tehnicile terapeutice. După identificarea şi pronunţarea numelui celui care a trimis şi a provocat îmbolnăvirea, acesta era ameninţat şi bleste­mat, scos şi izgonit prin cuvinte, gesturi şi acţiuni energice în locuri unde nu mai putea lua contact cu bolnavul (în talpa iadului, în Marea Nea­gră, peste 99 de hotare, unde Soare nu răsare, unde om nu calcă, în coarnele cerbilor, în capul lupului etc.). În timpul acestui război descris de textul descântecului sau imediat după alungarea duşmanului adu­cător de suferinţă, bolnavul era frecţionat, tras, masat, oblojit, i se administrau leacuri vegetale proaspete, uscate sau preparate (decocturi, ceaiuri, inhalaţii, musturi, unsori, plămădeli, spălări etc.), substanţe minerale sau organice, băuturi şi altele.

  • Profesor Ion Ghinoiu

 

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie