x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 25 aprilie 2009

Sâmbătă 25 aprilie 2009

de Ramona Vintila    |    25 Apr 2009   •   00:00

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale (mâine)



Este ziua 115 a anului

Au mai rămas 250 de zile

Soarele
Răsare la 6:15
Apune la 20:12

Luna

Răsare la 5:53
Apune la 21:05

Lună nouă

25 aprilie

Primul pătrar (Luna în creştere)

1 mai

Lună plină
9 mai

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
17 mai

Proverbul zilei:


"Om cu bour în frunte"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Ap. şi Ev. Marcu; †) Cuv. Vasile de la Poiana Mărului

Apostolul şi Evanghelistul Marcu era din Ierusalim. Era unul din cei şaptezeci de ucenici ai Domnului. La început a fost învăţăcel al Sfântului Pavel şi a luat parte la prima călătorie de propovăduire a Evangheliei, făcută de acest apostol în Cipru şi în Asia Mică. Mai târziu devine însoţitor al Sfântului Petru la Roma. Romanii creştini, ascultând predica lui Petru, i-au cerut să le scrie o Evanghelie cu predica Apostolului. Cartea sa este Evanghelia lui Petru, dar scrisă de Sfântul Marcu, învăţăcelul său. Tot ca ucenic al Sfântului Petru a întemeiat Biserica din Aquilea (Italia) şi pe cea din Alexandria Egiptului. Sfântul Marcu
a murit ca mucenic, în Alexandria.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Marcul Boilor, prăznuit în Calendarul popular în ziua de 25 aprilie, este patron al vitelor mari, în special al boilor. În această zi, principalele animale de muncă, din satul vechi românesc, boii, erau lăsate să pască pe unde şi cât doreau, nu erau legate şi, mai ales, nu se înjugau la căruţă sau la plug. În spiritualitatea românească, boul este un animal funest, care îşi anunţa stăpânul, prin refuzul de a trage la jug, că va veni Moartea. Acelaşi mesaj îl au şi visele în care apar vite, în special boi sau vaci negre legate cu funia sau lăsate libere prin cireadă. Boii erau înjugaţi la carul mortuar. Adesea, boii sunt invocaţi în cântecele şi bocetele funerare: " - Ai, boiţi, boiţi, / Pe cine căraţi/ Pe cine plimbaţi, / Pe cine duceţi ..." (Izverna, judeţul Mehedinţi). (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


La 25 aprilie 1859, la Port Said, Egipt, încep lucrările la Canalul Suez, un canal de apă artificial, care urma să lege Marea Mediterană de Marea Roşie. Ferdinand de Lesseps, diplomatul francez care a organizat colosalul proiect, a dat prima lovitură de târnăcop ce a inaugurat construcţia. La început, săpăturile erau efectuate manual de condamnaţii la muncă silnică. Ulterior, au fost aduşi muncitori europeni, dotaţi cu drage şi lopeţi cu aburi. Conflictele de muncă şi o epidemie de holeră au încetinit procesul de construcţie, iar Canalul Suez nu a fost finalizat decât în 1869. La deschidere, Canalul Suez avea o adâncime de doar 25 de picioare şi o lăţime de doar 72 de picioare.

S-a întâmplat azi


În România


Sâmbătă, 25 aprilie
1992 - Prima vizită cu caracter privat a Regelui Mihai I în România.

Duminică, 26 aprilie
1920 - Emil Racoviţă a înfiinţat la Cluj primul institut speologic din lume.

În lume

Sâmbătă, 25 aprilie
2005 - Republica Bulgaria şi România au semnat Tratatul de aderare la UE.

Duminică, 26 aprilie
1926 - A murit Jules Louis Gilliéron, lingvist francez (n. 1854).

Născuţi la 25 aprilie
1932 - Lia Manoliu, fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român (m. 1998).

Născuţi la 26 aprilie
1936 - Virgil Andriescu, actor.

×
Subiecte în articol: calendar