x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Avertisment - "Reluati ritmul reformelor!"

Avertisment - "Reluati ritmul reformelor!"

de Irina Cristea    |    03 Sep 2005   •   00:00
Avertisment  - "Reluati ritmul reformelor!"

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a cerut Romaniei si Bulgariei sa reia ritmul alert al reformelor pentru a avea, la sfarsitul anului 2006, o "foaie de parcurs curata". La conferinta de presa din finalul primei zile a reuniunii informale a ministrilor de Externe ai statelor UE, care are loc la Newport, Rehn a explicat ca ambele tari aveau un ritm al reformelor foarte bun care a scazut insa in intensitate odata cu aparitia unei perioade de instabilitate politica atat la Bucuresti, cat si la Sofia. El a solicitat guvernelor roman si bulgar sa revina la fel de ferm ca pana acum la realizarea angajamentelor asumate in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007.

PUTIN PANA LA RAPORT. Avertismenul lansat de comisarul pentru extindere intervine in contextul in care Comisia va publica, la sfarsitul lui octombrie, raportul de monitorizare privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in procesul de aderare.

Raportul din aceasta toamna este considerat crucial, mai ales ca multe state membre au anuntat ca vor ratifica tratatul de aderare al celor doua tari abia dupa ce Comisia va prezenta evaluarea pregatirilor si a reformelor. Cu toate acestea, surse diplomatice citate de Mediafax au spus ca o mai mare importanta ar putea avea un alt raport, programat pentru primavara anului viitor. Potrivit acestor surse, oficialii europeni vor astepta sa vada ce se intampla dupa acest raport inainte de a pune in discutie o eventuala aplicare a clauzelor de salvgardare. Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, le-a spus reprezentantilor statelor membre ca Guvernul de la Bucuresti munceste in continuare fara pauze, chiar daca in ultimele luni au fost energice dezbateri de politica interna. El a mentionat schimbarile din conducerea PNA si de la Ministerul Integrarii, exprimandu-si speranta ca Anca Boiagiu va fi mai eficienta decat predecesorul ei. El a facut de asemenea o pledoarie pentru ratificarea tratatului de aderare, cerand ca procesul sa se incheie cat mai repede, poate chiar pana la jumatatea anului viitor. Ungaria a declarat, in cadrul reuniunii de la Newport, ca ar putea ratifica tratatul in urmatoarele doua luni, iar Spania, Grecia si Marea Britanie au spus si ele ca vor incepe foarte repede procedurile parlamentare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul