x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu ochii obositi nu e de gluma

Cu ochii obositi nu e de gluma

12 Apr 2006   •   00:00

Nu este doar o stare trecatoare. Nu se rezolva de la sine pana a doua zi. Oboseala ochilor sau astenopia acomodativa este semn de boala oculara. Cand vederea devine incetosata, cand ochii sunt congestionati si lacrimeaza, cand persista senzatia de nisip in ochi sau chiar cand apar dureri oculare este semn evident ca ochiul are un viciu de refractie necorectat. "Pentru ca un ochi normal, indiferent cat de mult este solicitat, se adapteaza si nu are nici un fel de simptome de oboseala", ne spune asist. univ. Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta. Exista persoane la care oboseala oculara are manifestari mult mai estompate, de genul ochilor rosii. Alteori, oboseala ochilor este insotita de dureri de cap. Indiferent de amploarea manifestarilor, ele indica fie o hipermetropie, fie un astigmatism, care se rezolva numai printr-un control oftalmologic si o corectie optica adecvata. Iar la cei care poarta deja ochelari este un semnal ca dioptriile nu mai sunt cele potrivite.

Exceptie

Un numar foarte mare de persoane care lucreaza la calculator acuza oboseala a ochilor. "La toate determinarile si examinarile oftalmologice s-a ajuns la concluzia ca persoanele care folosesc calculatorul si acuza oboseala oculara nu au nevoie de dioptrii in permanenta. In cele mai multe cazuri, avem de-a face cu un fals viciu de refractie, provocat de activitatea prelungita la calculator", arata dr. Florentina Grigoriu. In majoritatea cazurilor, aceste persoane au nevoie de dioptrii foarte mici pentru a nu mai resimti falsa scadere a acuitatii vizuale. Dr. Florentina Grigoriu avertizeaza insa ca ochelarii prescrisi pentru aceste situatii particulare se vor purta numai in timpul lucrului la calculator si in nici o alta activitate.

Tocmai pentru ca monitorul calculatorului afecteaza acuitatea vizuala, este foarte important sa prevenim oboseala oculara. Ochelarii cu lentile antireflex protejeaza ochiul de efectele nocive ale monitorului. Aceste lentile sunt de mare ajutor chiar si persoanelor care nu poarta ochelari pentru corectia unui viciu de refractie. Iar in prezent exista lentile prevazute cu filtre colorate de protectie recomandate tot celor care stau mult timp in fata calculatorului.

SFATURI. Chiar daca aveti foarte mult de lucru, nu uitati ca pauzele sunt obligatorii pentru protectia oculara. Sunt suficiente cinci minute de relaxare la fiecare ora de lucru. Daca totusi se instaleaza senzatia de uscaciune a ochiului, putem folosi picaturi speciale care protejeaza corneea pe o durata indelungata de timp. Dr. Florentina Grigoriu avertizeaza ca sunt interzise frecatul la ochi, compresele cu apa sau cu diferite ceaiuri. Este foarte important ca persoanele care lucreaza la calculator sa efectueze un test oftalmologic cel putin o data pe an.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul oboseala