x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euro, studiu de caz / Bilant al primilor sapte ani de moneda unica europeana

Euro, studiu de caz / Bilant al primilor sapte ani de moneda unica europeana

de Irina Cristea    |    07 Mar 2006   •   00:00
Euro, studiu de caz / Bilant al primilor sapte ani de moneda unica europeana

Recompense pentru cei silitori si atenti, penalizari pentru cei care nu si-au dat suficient interes. Asa s-ar putea rezuma un bilant al primilor sapte ani de existenta a monedei euro.

Beneficiile aduse de existenta monedei unice europene au un pret, aceasta e concluzia unui studiu realizat de Institutul Bruegel, citat de AFP. Potrivit directorului Jean Pisani-Ferry, "elevii silitori", cum ar fi Irlanda, au avut de castigat, in vreme ce la polul opus se situeaza Italia si Portugalia. In conditiile in care noile state membre ale Uniunii Europene bat deja la poarta zonei euro, "experienta acumulata trebuie folosita la gestionarea situatiei actuale, dar si in vederea ex-tinderii", spune Pisani-Ferry.

INDICATORI. Economistul Alan Ahearne, coautor al studiului, este de parere ca diferentele persistente de crestere economica inregistrate de la un stat membru la altul pot duce la variatii semnificative ale cursurilor reale dintre economiile private si instrumentul de evaluare.

In Portugalia, cresterea economica semnificativa a fost urmata de "o dureroasa trezire la realitate" cauzata de unele "serioase greseli politice". Potrivit studiului, Lisabona a uitat de disciplina bugetara o data ce a indeplinit criteriile pentru trecerea la euro. "Exact de asta trebuia sa se fereasca", a comentat Alan Ahearne. In schimb, Irlanda a stiut sa mentina un ritm sustinut al productivitatii si competitivitatii. Cat despre Spania, autorii studiului spun ca, in ciuda unei politici bugetare corecte, are de pierdut de pe urma lipsei de competitivitate.

Astfel, estimeaza expertii Bruegel, primii sapte ani de euro au insemnat o evolutie dezechilibrata intre statele care au adoptat moneda, din cauza politicilor economice interne.

CANDIDATI
Lituania si Estonia sunt gata sa se alature fara intarziere zonei euro, spun oficialii din cele doua state baltice, citati de Financial Times. Contrar estimarilor Comisiei Europene, lituanienii si estonienii spun ca economiile lor sunt pregatite pentru marele pas. Evaluarile Comisiei arata ca, in acest moment, Slovenia este singurul stat membru din grupul ce a aderat in 2004 care indeplineste conditiile de adoptare a monedei unice. Este vorba despre cinci criterii economice si financiare, printre care o inflatie bine controlata. Financial Times noteaza ca multe dintre noile state membre se simt presate sa aleaga intre cresterea economica, pe de o parte, si inflatia minima, pe de alta. "Oare tarile cele mai eficiente din punct de vedere economic sunt neaparat cele cu inflatie de sub 1%", se intreaba premierul estonian, Andrus Ansip.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul