x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fermierii estici s-au scos

Fermierii estici s-au scos

de Irina Cristea    |    26 Iul 2005   •   00:00
Fermierii estici s-au scos

Cei mai castigati de pe urma extinderii europene din 2004 sunt agricultorii din fostul bloc estic. Cel putin asa indica cel mai recent raport al Bancii Mondiale.

In frunte cu polonezii si ungurii, fermierii din cele opt state estice care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana s-au aratat in repetate randuri nemultumiti de ce le-a adus statutul de membri ai Uniunii Europene.

OBIECTII. De la slaba absorbtie a fondurilor europene pana la dificultatile de a se adapta normelor, obiectiile lor au tinut de multe ori prima pagina a ziarelor europene. Un studiu al Bancii Mondiale arata insa ca esticii s-au plans mai mult decat a fost cazul, pentru ca agricultorii lor par sa fi fost primii beneficiari ai extinderii Uniunii Europene.

PLUSURI. Cresterea preturilor la produsele agricole, numarul tot mai mare de vanzari si beneficiile provenite din Politica Agricola Comuna (PAC) sunt elemente care au jucat anul acesta in favoarea agricultorilor din Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, indica raportul citat. In timp ce, inainte de aderare, fermierii estici se temeau ca vor fi zdrobiti de conditiile concurentei de pe piata europeana, "se pare ca am asistat, in realitate, la o integrare fara dificultati a sectorului agricol din noile state membre, precum si la o crestere a veniturilor acestora", se subliniaza in documentul Bancii Mondiale.

BANI. Garantiile oferite prin PAC pentru preturile la cereale, orez, lapte si zahar si suprimarea barierelor comerciale sunt alti factori care i-au avantajat pe estici. In unele cazuri, preturile garantate sunt mai mari decat cele practicate inainte de aderare.

Cei mai avantajati par a fi fermierii din Polonia si Cehia, ale caror venituri au inregistrat o crestere mai consistenta decat cele ale agricultorilor din celelalte sase state. Potrivit Bancii Mondiale, progresul cel mai mare l-au inregistrat exploatarile agricole de dimensiuni medii, care au produs atat pentru piata, cat si pentru consumul propriu.

PRUDENT
De la aderarea la Uniunea Europeana, comertul agricol s-a intensificat cu peste 15% in tari ca Lituania, Polonia sau Letonia. A crescut si nivelul de trai, valoarea Produsului Intern Brut (PIB) devenind, in medie, cu 6% mai mare. O crestere-record se inregistreaza in tarile baltice, ajungand chiar pana la 8,5%.

Viitorul nu arata insa la fel de roz pentru noii membri. Faptul ca liderii europeni nu au reusit sa se puna de acord asupra bugetului pe perioada 2007-2013 le-a complicat previziunile financiare pe termen mediu.

De asemenea, startul in 2005 a fost destul de lent pentru cele mai multe dintre tarile care au aderat anul trecut. "Reformele au fost destul de modeste de la inceputul anului, asta si datorita faptului ca in cele mai multe tari au fost alegeri", mai noteaza Banca Mondiala.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul