x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fructul fericirii

Fructul fericirii

10 Mai 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • DICTIONAR GASTRONOMIC
  • Mango te poate face cu adevarat sa te simti mai bine. Pe langa faptul ca are un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, mango contine si enzime care ajuta digestia.

    Se cultiva in Asia de SE, in special in India, de mai bine de 6.000 de ani. De atunci dateaza de fapt prima referire la acest fruct, in opera "Hindu Vedas" fiind numit "mancarea zeilor". Numele provine din limba Tamil, la origine fiind "man-kay". Portughezii, care au explorat acest tinut din Asia, au transformat cuvantul in "manga".

    Copacul in care creste "fructul fericirii" este unul impunator, caci poate masura chiar si 40 de metri, avand in partea superioara un varf (spin) de 10 metri. Frunzele tinere au la inceput culoarea somonului, dar se transforma rapid in rosu si apoi in verde inchis, pe masura ce se maturizeaza. Cand infloreste, copacul emana un miros usor de liliac. Din momentul in care au cazut florile, vor trece aproape 6 luni pana cand fructele sunt coapte. Ele atarna pur si simplu in copac, fiind prinse de o tulpinita (aproape ca si globurile din bradul de Craciun). Pot fi de diferite marimi, avand 10-25 centimetri in lungime si 7-12 centimetri in diametru. Cele mai mari ating uneori greutatea de doua kilograme si jumatate.

    In mod curios, sucul fructului bine copt iti ia durerea cu mana daca ai fost intepat de un scorpion sau de o albina.

    COCTEILUL SANATATII
  • INGREDIENTE:
  • 4 rosii mari, doi morcovi, doua feliute de lamaie, cateva picaturi de suc de lime, doua linguri cu zahar, sare si piper, gheata.
  • PREPARARE:
  • Se curata rosiile si morcovii, apoi se taie in bucati mari. Se adauga feliutele de portocala, sucul de lime, zahar si o cescuta cu apa. Se rastoarna compozitia intr-un blender si se mixeaza. Se adauga sare si piper, dupa gust. Se serveste rece, cu bucati de gheata.
    TARTA CU MANGO
  • INGREDIENTE: 300 ml lapte, 300 gr frisca proaspata, doua galbenusuri de ou, 20 gr gelatina, 30 gr zahar pudra, 40 gr zahar tos, felii de mango.
  • PREPARARE:
  • Intr-un vas se amesteca bine galbenusurile cu zaharul pudra. Se adauga laptele, se amesteca, apoi se pune vasul pe foc, in baie de aburi. Se amesteca in continuare, pana cand compozitia se ingroasa. Gelatina se dizolva intr-un sfert de cana cu apa fierbinte, iar cand s-a dizolvat, se adauga peste crema si se amesteca bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Intr-o forma de tarta se pun pe fund cateva felii de mango, deasupra se toarna crema si se decoreaza cu alte feliute de mango. Se pastreaza in frigider si se serveste rece.

    PANA
    felioara de slanina cu care se impaneaza carnea.

    PAPARA
  • mancare preparata din felii de paine prajita, presarate cu branza si oparite in lapte sau apa.
  • mancare facuta din oua batute si prajite in ulei sau untura.
  • mancare preparata din mamaliga amestecata cu branza si untura sau unt.

    PAPRICAS
    mancare cu sos, in care se folosesc bucatele de carne calite cu multa boia de ardei, gulas.

    PAPRICA
    boia de ardei.

    PARIZER
    tip de salam mai gros, de culoare roz, preparat din carne tocata foarte marunt si apoi fiarta.

    PASCA
    cozonac facut din aluat dospit si acoperit cu branza si stafide, care se mananca de Pasti.

    PASTRAMA
    carne de oaie, de capra etc. sarata si uscata in afumatoare sau in cuptor.

    PALAMIDA
    peste marin de forma unui fus, avand solzii mici si numerosi dinti pe falci.

    Penteleu
  • tip de cascaval
  • batul cu care se bate laptele pentru a obtine untul.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul