x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ghiceste macroul

Ghiceste macroul

04 Ian 2006   •   00:00

Afla cum intampina romanii Boboteaza si sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul! Citeste despre uimitoarele aventuri ale scrumbiei.

Prima dintre taine

- Editorial de Simona Lazar
Cu Boboteaza si Sfantul Ioan Botezatorul (la 6 si 7 ianuarie) se incheie timpul magic al Sarbatorilor de iarna. Pe la case rasuna ultimele colinde, fetele incearca sa-si afle ursitul, e vreme de purificare si de prorocire a belsugului din noul an. Vinul, piftia si graul fiert sunt bucatele specifice acestei perioade.

In unele zone se pastreaza inca obiceiuri provenite din rituri pagane, cum e "Iordanitul femeilor" (ori "Tontoroiul femeilor"), cand nevestele se aduna in grupuri mari, acasa la cineva, aducand cu ele ca ofranda oua, faina, carne si vin. Se mananca, se bea, se joaca si se chiuie, iar nevestele tinere sunt incluse in ceata mai varstnicelor printr-un ritual care presupune si udatul cu apa.

Un fel de botez, am spune, intorcandu-ne la ritualul crestin al Botezului Domnului in apa Iordanului, prima dintre Taine.

E ziua cand aducem de la biserica agheasma noua, din care sa luam cate o inghititura, pe nemancate, in diminetile ce vin!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul