x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Hrana de post pentru suflet

Hrana de post pentru suflet

09 Noi 2005   •   00:00
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, a mai trecut un an peste noi si trebuie sa ne pregatim sufleteste pentru a primi asa cum se cuvine Nasterea Domnului si anul care va veni. Urmeaza o perioada de reculegere, de impacare cu cei de aproape si cu noi insine. Trebuie sa ne indreptam gandurile catre lucrurile rele pe care le-am facut si sa incercam sa le indreptam sau sa ne cerem iertare.

In perioada postului ar trebui sa renuntam la toate poftele si dorintele noastre lumesti si sa incercam sa fim modesti. Sa incercam! Spun asta pentru ca este greu in ziua de astazi sa faci fata tentatiilor. Mai ales celor culinare, care ne fac cu ochiul la fiecare pas. In post trebuie sa respectam, pe cat se poate, rigorile impuse de normele crestine. Dar nu numai atat! Dorinta de a tine post trebuie sa vina din interior, din strafundul sufletului nostru, sa credem cu adevarat ca ne va fi purificata si mintea, nu doar trupul. Postul nu este strict un regim alimentar, asa cum multi tind sa creada. Prin faptul ca ne abtinem de la a manca de dulce ne pregatim pentru infranarea altor vicii care pot fi grave.

Eu, care am tinut poate sute de posturi in viata mea, mi-am obisnuit mintea. Mancarea este inlocuita de rugaciune si in felul acesta Dumnezeu ma ajuta sa nu mai vad, sa nu mai tanjesc dupa toate bunatatile care ma ispitesc la fiecare pas. La inceput mi-a fost foarte greu, pentru ca mie imi place foarte mult sa mananc. Orice. Dar in post totul se schimba. Trebuie sa ma pregatesc sa iau Sfanta Cuminecatura. Asa ca apelez la orez, ciuperci, cartofi, soia si tot felul de legume care sa ma tina in putere. Ca altfel nu as avea vigoare si n-as reusi sa ma rog, intregind astfel dorinta de a ma mantui. Gatesc cu acelasi drag si in post, pentru ca mancarea este sfanta si trebuie sa avem grija sa punem in ea si un strop de dragoste. Trebuie sa incercam sa avem grija si de trupul nostru, hranindu-l asa cum se cuvine cu mancare, iar sufletul sa il hranim cu rugaciune. (Matusa Elvira)

SFAT
Alaturi de orezul cu legume se poate servi o salata de rosii cu usturoi, asezonata cu ulei de masline si sare. Dupa preferinta, se pot consuma si crutoane.

OREZ CU LEGUME

Ingrediente: orez cu bob lung sau prefiert, un ardei gras rosu, un ardei gras galben, un dovlecel, o ceapa, sare, piper, 3 linguri cu ulei de masline, sos de soia.

Preparare: Orezul se fierbe in apa cu sare, se scurge, se trece sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Ceapa se curata si se toaca marunt, ardeii se taie fasii, iar dovlecelul se da pe razatoare. Se incinge uleiul de masline in tigaie si se calesc legumele la foc mare doua-trei minute. Se adauga orezul bine scurs si se calesc impreuna inca trei minute. Se presara sare si piper dupa gust si sosul de soia, dupa preferinta.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul