x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Masuri - Cota de pescuit in UE

Masuri - Cota de pescuit in UE

de Anca Aldea    |    25 Ian 2006   •   00:00
Masuri - Cota de pescuit in UE

Comisa Europeana avertizeaza ca va lua masuri pentru a se asigura ca limitele impuse pescuitului nu sunt depasite.

Cantitatea de peste din apele Uniunii Europene este pe cale de disparitie, iar Comisia Europeana avertizeaza ca, daca nu ia nici o masura in acest sens, Bruxelles-ul risca sa ramana fara provizii.

Potrivit ultimului raport dat publicitatii de Comisie, "mai sunt multe de facut pentru a controla total acest sector economic intre granitele UE". O lege comunitara din 2002 spunea ca fiecare stat-membru are datoria de a extinde controalele in industria piscicola, pentru a se asigura ca limitele impuse pescuitului nu sunt depasite. La Bruxelles se ia tot mai serios in calcul ipoteza ca tot mai multe tari sa fie penalizate pentru sectoarele lor piscicole pentru a se proteja unele specii de pesti amenintati cu disparitia.

Comisia este nemultumita ca nu toate statele membre au depus la Bruxelles informatiile necesare, stipulate in legea sus-amintita. "Informatiile oferite cu intarziere sau incomplete pot pune in pericol pestii", avertizeaza raportul Comisiei dat publicitatii recent. Documentul arata, intre altele, ca doar trei dintre cele 25 de tari membre - Danemarca, Suedia si Marea Britanie - au oferit toate informatiile solicitate. Alti trei membri - Cipru, Malta si Slovenia - nu au trimis Bruxelles-ului nici un fel de informatie.

OMISIUNI. In general, noteaza raportul, guvernele statelor membre gestioneaza binisor numarul de vase de pescuit, dar informatiile legate de mediul inconjurator si de finantarile in sectorul pescuitului sunt incomplete. Comisia sustine ca tarile care au omis sa predea informatiile solicitate legate de acest sector sunt amenintate cu actiuni legale, care, insa, din cauza procedurilor greoaie si birocratice, "se misca foarte incet", scrie presa vest-europeana.

MASURI
In aprilie 2005, statele membre UE au convenit sa infiinteze Agentia europeana de Pescuit, care isi propune exercitarea unui control mai riguros asupra tuturor industriilor piscicole (din toate statele membre). Una dintre obligatiile acestui organism european este de a coordona, intre altele, o echipa de 30 de inspectori experti. Activitatea lor este insa limitata, conditionata fiind de legile fiecarei tari membre. Comisia Europeana si-a propus sa aplice masuri dure impotriva tarilor care nu se conformeaza normelor impuse. Anul trecut, Franta a fost amendata cu 20 de milioane de euro pentru ca nu a introdus toate normele si regulile impuse in urma cu 14 ani. Organizatiile pentru protectia mediului critica dur politica din sectorul piscicol, acuzandu-i pe liderii europeni ca "se joaca ruleta ruseasca cu viitorul acestui domeniu ".
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul