x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 sfaturi pentru a face față diagnosticului de cancer 

5 sfaturi pentru a face față diagnosticului de cancer 

de Maria Coman     |    19 Noi 2021   •   08:10
5 sfaturi pentru a face față diagnosticului de cancer 

Să afli că suferi de cancer este, de obicei, un moment cu puternică încărcătură emoțională. Pe lângă problemele fizice care apar, cu siguranță mintea noastră va reuși cu dificultate să facă față diagnosticului. Specialiștii au realizat o listă de metode care să ajute persoanele care trec printr-o astfel de situație. E normal și de așteptat să fie dificil, iar diagnosticul va fi principala temă de gândire pentru o perioadă lungă. Sigur, fiecare persoană va primi situația diferit, dar clinica Mayo a trecut în revistă câteva moduri comune de a mai reduce din anxietate. 

 

1. Informați-vă din surse sigure 

 

E bine să cerem și o a doua opinie medicală, e bine să căutăm pe internet, dar doar dacă folosim surse de încredere, astfel încât să putem lua o decizie informată. Întrebările pe care vrem să le punem medicului sau echipei medicale ce se ocupă de cazul nostru le putem trece pe o listă scrisă, astfel încât atunci când mergem la consultație să putem să le adresăm pe toate și să nu existe riscul de a le uita.  Ar trebui să primim răspunsuri destul de clare la următoarele întrebări: poate fi tratat tipul de cancer pe care îl am? Care sunt opțiunile de tratament pe care le am? Care sunt șansele să mă vindec? Ce alte teste, analize sau proceduri ar trebui să mai fac? Ce beneficii îmi va aduce tratamentul? La ce să mă aștept pe parcursul tratamentului? Care sunt efectele secundare ale tratamentului? Când pot să îmi sun doctorul? Ce pot face ca să previn reapariția cancerului? Ce posibilitate există să se îmbolnăvească de cancer copiii mei sau membri ai familiei? 

Putem, de asemenea, să mergem împreună cu un membru al familiei sau un prieten la primele consultații, pentru a ne putea ajuta să ne amintim ceea ce am auzit, răspunsurile primite. Persoana care ne însoțește poate nota informațiile necesare, astfel încât să nu le uităm. 

E important, de asemenea, să luăm în considerare cât și ce vrem să știm despre cancer. Sunt persoane care doresc să știe totul, toate datele, toate detaliile, astfel încât să fie implicate direct în luarea deciziilor, și altele care preferă să lase hotărârile în seama echipei medicale. În cazul unui astfel de diagnostic, ne putem gândi cum vrem să facem, cum e mai bine pentru fiecare dintre noi și e util să anunțăm și doctorul în legătură cu modalitatea pe care o preferăm. 

 

2. Luați în considerare și anticipați posibilele schimbări fizice 

 

Discutați cu echipa medicală despre schimbările pe care le puteți aștepta. Dacă medicamentele vor duce la căderea părului, puteți discuta cu specialiști în machiaj, peruci sau, de ce nu, căciuli, care vă pot ajuta să alegeți cea mai bună variantă pentru dv. E posibil să fie nevoie să petreceți mai mult timp în spital sau să mergeți mai des la doctor, e bine să fie și aceste lucruri aranjate din timp la serviciu, dacă e nevoie. 

 

3. Nu îi îndepărtați pe cei dragi și lăsați-i să vă ajute 

 

Adesea, prietenii și familia sunt fericiți să vă dea o mână de ajutor, să vă însoțească la doctor, să se ocupe de aprovizionare, de gătit sau de treburile casei. E bine să învățăm să acceptăm acest ajutor, ne ajută pe noi înșine, dar și pe cei care țin la noi să simtă că sunt parte din proces în perioadele dificile. Un diagnostic de cancer afectează întreaga familie, nu doar pacientul. 

 

4. Restabiliți-vă prioritățile 

 

E un moment bun să ne gândim ce este de fapt important în viață și, de asemenea, să găsim timp pentru acele activități pe care le considerăm valoroase și care ne dau un sens. E un moment bun și să devenim onești cu cei din jur, să le spunem ce gândim și ce simțim pentru ei. Comunicarea deschisă poate să ducă la o scădere a anxietății și a temerilor pe care le produce cancerul. 

Trebuie, de asemenea, să ne străduim să păstrăm un stil de viață pe cât de normal posibil și să luăm fiecare zi așa cum vine. Când viitorul este incert, să ne organizăm și să planificăm lucruri pe termen mai lung poate să fie copleșitor. 

 

5.  Faceți o evaluare a modului în care diagnosticul vă va afecta situația financiară 

 

E foarte posibil să apară multe cheltuieli neprevăzute odată cu un diagnostic de cancer. Tratamentul poate să necesite mult timp în care nu puteți lucra sau în care nu stați acasă. Luați în considerare costul suplimentar al medicamentelor, dispozitivelor medicale, călătoriile necesare pentru tratament, chiar și costurile de parcare pe termen lung la spital. Multe spitale din străinătate au liste de resurse care vă pot ajuta din punct de vedere financiar. Echipele medicale ar trebui să vă poată răspunde la întrebări de tipul: prietenii sau familia vor avea și ei nevoie de concediu să stea cu mine, asigurările vor acoperi costul tratamentului și medicamentelor, ce rămâne neacoperit de aceste asigurări. 

Pe lângă toate acestea sau incluzându-le, e important să aveți propria strategie de a face față unui astfel de diagnostic. Specialiștii de la Mayo Clinic includ aici tehnicile de relaxare, un jurnal în care să vă organizați gândurile, liste în care - dacă e cazul - să treceți avantajele și dezavantajele unei posibile decizii.

×