x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă "Aproape alcoolic" - termen propus de doi psihologi americani. Cine se califică?

"Aproape alcoolic" - termen propus de doi psihologi americani. Cine se califică?

08 Ian 2014   •   16:58
"Aproape alcoolic" - termen propus de doi psihologi americani. Cine se califică?

Conotaţiile negative pe care termenul "alcoolic" le are face ca mulţi oameni care abuzează de alcool să nu-şi realizeze problema, considerând că stereotipurile despre alcoolici nu se aplică în cazul lor, spun doi psihologi americani.

Alcoolicii sunt mereu beţi, pot fi găsiţi dormind în şanţuri sau făcând scandal în locuri publice - iată doar câteva idei preconcepute care îi fac pe băutori să considere că nu au o problemă, atâta timp cât nu se comportă şi ei în acest mod, spun Joseph Nowinski şi Robert Doyle, autorii cărţii "Aproape alcoolic", scrie BBC.

Cei doi, ambii psihologi americani, au propus termenul de "aproape alcoolic" pentru a atrage atenţia că alcoolul poate avea efecte negative chiar şi asupra celor care nu pot fi catalogaţi ca dependenţi de alcool.

"Termenul de "aproape alcoolioc" cuprinde o zonă destul de mare. Oamenii care intră în această categorie nu sunt alcoolici. Sunt femei şi bărbaţi care fie încep să abuzeze de alcool, fie sunt pe punctul de a deveni alcoolici", scriu autorii.

"Ni s-a zis că introducerea acestui termen ar putea părea ca o încercare de a pune un diagnostic acolo unde nu există o boală. Noi credem altceva: că popularizarea unui astfel de termen ar putea ajuta oamenii să îşi dea seama că există o problemă înainte ca ea să se agraveze şi să caute soluţii înainte de a deveni alcoolici. Există multe probleme cauzate de alcool, iar mulţi oameni care au probleme cu alcoolul nu sunt alcoolici", spun psihologii.

Cine intră în categoria "aproape alcoolic"? Nowinski şi Doyle au propus cinci simptome.

Eşti "aproape alcoolic" atunci când:

1) Continui să bei chiar dacă ştii că ţi se va face rău;
2) Eşti nerăbdător să bei;
3) Uneori bei singur;
4) Uneori bei pentru a atenua emoţii sau dureri fizice;
5) Fie tu sau apropiaţii tăi aţi avut de suferit din cauza obiceiului tău de a bea.

Încercarea de a folosi alţi termeni decât "alcoolic" pentru persoanele care au probleme cu alcoolul nu este una nouă, specialiştii fiind însă încă divizaţi în legătură cu acest subiect.

Doctorul Sarah Jarvis, consultant la o organizaţie britanică care încearcă să limiteze alcoolismul, spune că acest cuvânt sperie pacienţii şi ar fi util ca problema să fie formulată în alţi termeni.

"Mulţi medici spun pacienţii acceptă foarte rar un diagnostic de alcoolism. Fiecare pacient crede că ştie ce este un alcoolic şi că el nu se încadrează în această categorie. Ceea ce nu ştiu este alcoolismul se manifestă diferit de la persoană la persoană".

Alţi experţi consideră, însă, că termenul de "alcoolic" nu trebuie evitat, deoarece pacientul trebuie să conştientizeze gravitatea problemei.

"Există într-adevăr stereotipul larg răspândit că alcoolicii sunt fie persoane cu reputaţie proastă, fie vagabonzi, lucru care face ca oamenii care abuzează de alcool, dar sunt mai bine încadraţi în societate să considere că nu au o problemă. Ceea ce este de făcut, însă, este să luptăm cu aceste stereotipuri şi nu să subestimăm situaţia în care cel care abuzează de alcool se află", spune Moira Plant, profesor de psihologie la Universitatea West of England.

"Oamenii tind să-şi construiască un mecanism care face ca abuzul de alcool să pară ceva normal. Supraestimează cât de mult beau ceilalţi meseni şi atâta timp cât nu beau şi ei la fel de mult, cred că nu au o problemă, chiar dacă ea există", mai spune Plant. 

Test: Eşti alcoolic

×