x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Reglaje de fineţe?!

Reglaje de fineţe?!

de Magda Marincovici    |    15 Iun 2010   •   00:00
Reglaje de fineţe?!

CNAS, adică Casa (!) Naţională de Asigurări de Sănătate, adică preşedintele acesteia, Lucian Duţă, trimite presei un comunicat referitor la controalele la domiciliile unor cetăţeni bolnavi de tupeu, care stau ca nesimţiţii în concedii medicale.



5765-123393-03_sante9.jpgIată, în dulcele stil proletar al anilor '50, un paragraf dintr-un comunicat: "CNAS contează pe o bună colaborare cu toţi partenerii din sistem pentru efectuarea acelor reglaje de fineţe care să ducă atât la func-ţionarea fără sincope a sistemului sanitar, cât şi la satisfacţia asiguratului". Aţi priceput, aşadar, că "Casa"(!) pregăteşte nişte "reglaje de fineţe" spre "satisfacţia asiguratului". Dar, domnule Lucian Duţă, n-aţi vrea să ne spuneţi ce-s alea reglaje de fineţe! Scuzaţi-ne că vă deranjăm cu această întrebare, dar presupunem că "reglajele" alea le faceţi pe banii noştri şi vrem să ştim la ce să ne aşteptăm. Că, potrivit DEx, nu avem nici un motiv de "satisfacţie". Definiţia pentru reglaj zice: "determinare, precizată prin tragere, a elementelor necesare pentru nimicirea unui obiectiv".

Adică, şi tragere, şi cu banii luaţi! Acum, dacă asta ar fi spre "funcţionarea fără sincope a sistemului sanitar" chiar am milita pentru administrarea acestui tratament. Dar cu vreo 900.000 de lei, valoarea amenzilor date pentru nereguli în acordarea concediilor medicale, comparativ cu datoriile "istorice" ale CNAS la medicamente, materiale sanitare şi servicii medicale; cu legarea de mâini şi de picioare a medicului de familie, subestimat în competenţa lui în acordarea concediului medical; cu sabotarea medicinei primare, altminteri, concepută să reducă cheltuielile în sistemul medical ..., chiar
n-are rost, domnule Duţă. Dar, dacă tot insistaţi să-i satisfaceţi pe asiguraţi, n-aţi vrea să plecaţi într-un concediu de odihnă, evident, în formula agreată de dumneavoastră, cea a reglajelor de fineţe: adică prin tragere şi cu banii luaţi!

×
Subiecte în articol: editorial