x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului: Cum putem trata cu ventuze durerile de spate, răcelile sau constipația

Sfatul medicului: Cum putem trata cu ventuze durerile de spate, răcelile sau constipația

de Magda Bucur    |    23 Mar 2016   •   20:20
Sfatul medicului: Cum putem trata cu ventuze durerile de spate, răcelile sau constipația
Sursa foto: Keith Brofsky/Getty Images

Ventuzele erau folosite de români, până în urmă cu aproximativ 50 de ani, ca „leac din bătrâni” care „scoate sângele rău”. Există încă familii în care se păstrează vechile ventuze din sticlă groasă, chiar dacă nu le mai folosește nimeni ca remediu în răceli.

Există două tipuri de terapie cu ventuze: ventuzele uscate, folosite în special de asiatici și europeni și ventuzele umede (cu sângerare), mai răspândite în lumea arabă, probabil și pentru că se face referire despre acest tratament (Hijama) în cărțile lor sfinte.

În tratamentul cu ventuze umede se folosesc ventuze de plastic sau din silicon dur, la care se adaptează manual o pompă. Ventuzele dezinfectate, se aplică pe piele aproximativ 2- 3 minute, până când aceasta se înroșește putin, apoi terapeutul le ridică și execută cu o lamă de bisturiu sau cu un ac steril câteva incizii fine pe suprafaţa aspirată şi roşie a pielii. Ventuza se pune din nou, pe acelaşi loc şi se lasă să se aspire câțiva mililitri de sânge. Adesea acesta este foarte gros și închis la culoare. După procedură, pielea se dezinfectează, se poate unge cu un ulei special sau cu o pudră pe bază de antibiotic şi eventual se poate chiar pansa. Durata unei terapii cu ventuze umede este de circa 20-30 minute. Pielea își revine la forma inițială în aproximativ 10-14 zile.

Practic, terapia cu ventuze este o tehnică acupuncturală, fără ace. Prin aspirarea pielii, ventuzele uscate aduc la suprafață mai rapid sângele și limfa, fluidizându-le și permițând eliminarea stazei (congestie, blocaj în curgere). La cele umede se adaugă și eliminarea sângelui stagnant, ajutând corpul să diminueze mai rapid congestia. Pacientul are la început un ușor disconfort local (contractură, amorțeli, durerea de înțepătură), dar la finalul ședinței are o senzație de eliberare, de ușurare, iar durerea se diminuează în scurt timp.

 

Ce se tratează cu ventuze?

Potrivit British Cupping Society, cu ventuzele se tratează nevralgiile, inclusiv sciatica și torticolis, răcelile virale de sezon, durerile din afecțiunile articulare, ori din edem, circulația limfatică greoaie, celulita, constipația, insomnia, anxietatea, migrenele și alte afecțiuni care se manifestă cu dureri locale.

Există însă și contraindicații. În cazul pacienților cu hemofilie, leucemie, anemie severă, trombocitopenie sau discrazii sanguine este strict interzisă terapia cu ventuze. De asemenea, terapia este contraindicată persoanelor cu piele foarte subțire și sensibilă, în tromboze venoase profunde, ulcere, plăgi tegumentare, deasupra ganglionilor sau în zone puternic vascularizate, precum și la copii și gravide.

Dr. Ana Maria Bucur – medic de familie

×
Subiecte în articol: ventuze