x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Glaucomul nu doare, orbeşte

Glaucomul nu doare, orbeşte

02 Oct 2007   •   00:00

Glaucomul, cunoscut in popor ca "apa neagră", este o boală oculară perfidă. Ea evoluează toată viaţa, de cele mai multe ori fără ca pacientul să resimtă simptome.

Glaucomul, cunoscut in popor ca "apa neagră", este o boală oculară perfidă. Ea evoluează toată viaţa, de cele mai multe ori fără ca pacientul să resimtă simptome. Boala este insoţită de creşterea presiunii intraoculare, ceea ce provoacă leziuni ale nervului optic. Odată apărute, leziunile se menţin toată viaţa. De aceea, glaucomul nedescoperit in stadiu incipient şi netratat adecvat duce la pierderea progresivă a vederii şi, in cele din urmă, la orbirea permanentă. Glaucomul afectează aproximativ 2% din populaţie. Problema este că doar 50% dintre persoanele cu glaucom sunt diagnosticate şi beneficiază de tratament corect. In ţara noastră, 160.000 de persoane sunt depistate cu glaucom.

Conferenţiar doctor Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, atrage atenţia asupra persoanelor care prezintă un risc crescut de a face glaucom. Sunt persoane care au peste 40 de ani, au rude de gradul I diagnosticate cu glaucom, au presiunea intraoculară crescută, au hipertensiune arterială, suferă de diabet sau miopie severă, urmează un tratament pe termen lung cu steroizi. Medicul subliniază că diagnosticul precoce al glaucomului şi tratamentul corect sunt singurele mijloace de păstrare a vederii. Stabilirea diagnosticului se realizează prin măsurarea presiunii intraoculare, examinarea nervului optic şi a cămpului vizual. Insă glaucomul nu este intotdeauna uşor de diagnosticat. Potrivit conf. dr Liliana Voinea, evaluarea corectă a glaucomului depinde in mare măsură de performanţele aparaturii folosite. Din păcate, in ţara noastră, există incă aparate de 50 de ani vechime.

Consultaţii gratuite

Pentru a asigura diagnosticarea riguroasă şi monitorizarea persoanelor suferinde sau susceptibile de glaucom au fost infiinţate, in luna septembrie a acestui an, trei Centre de Glaucom. La Bucureşti, in cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă, la Iaşi, in cadrul Clinicii I de Oftalmologie a Spitalului Universitar "Sf. Spiridon", şi la Craiova, in cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aceste centre sunt dotate cu aparatură de inaltă performanţă, conform standardelor moderne de diagnosticare şi urmărire a glaucomului. Consultaţiile se acordă pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist şi sunt gratuite pentru pacienţii asiguraţi.

TIPURI. Cea mai frecventă formă de glaucom este cel secundar cu unghi deschis. Acesta evoluează fără nici un semn, pacientul descoperind la un moment dat că nu mai vede. Durerile oculare şi senzaţia de presiune intraoculară apar in formele acute de glaucom. Nu numai adulţii fac glaucom. Copiii pot dezvolta, in funcţie de vărstă, glaucom congenital (0-2 ani) sau glaucom infantil (3-10 ani). Intre 10 şi 35 de ani poate apărea glaucomul juvenil.

TRATAMENT. In acest moment nu există un tratament care să recupereze vederea pierdută din cauza glaucomului. Oftalmologii dispun insă de mijloace terapeutice ce pot opri sau incetini semnificativ evoluţia bolii. Dar eficienţa tratamentului depinde de stadiul in care este descoperit glaucomul. Cel mai bine este ca terapia să fie incepută inainte de distrugerea fibrelor optice. In funcţie de gravitatea bolii se recomandă tratamentul cu picături ori intervenţia chirurgicală cu laser sau cea clasică.

Sfatul medicului

Conferenţiar doctor Liliana Voinea recomandă persoanelor care se prezintă la oftalmolog după 40 de ani pentru a-şi corecta vederea să accepte sau să solicite măsurarea tensiunii intraoculare. Astfel pot descoperi glaucomul inainte ca pierderea vederii să fie semnificativă. "Gravitatea bolii este dată tocmai de faptul că pacientul realizează prea tărziu pierderile de cămp vizual, de obicei in faze avansate ale bolii", aminteşte medicul Liliana Voinea.

×
Subiecte în articol: glaucom glaucomul oftalmologie