x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Parodontoza vs periodontita

Parodontoza vs periodontita

27 Mar 2006   •   00:00

Noile modificari semantice aparute de-a lungul timpului fac necesara lamurirea problemelor legate de denumirea bolii gingiilor cunoscuta sub numele de parodontoza: termen vechi, dar folosit generic in zilele noastre. Semantica, stiinta care se ocupa cu intelesul cuvintelor, depinde de conotatia simbolica sau emotionala a cuvantului, precum si de contextul cultural in care este folosit.

Trebuie sa constientizam in randul populatiei nomenclatorul corect legat de periodontologie.

Periodontologia este o ramura a stomatologiei care este focalizata pe periodontium, care inseamna "in jurul dintelui". Acesta consta din ansamblul dinte – mucoasa – os si legatura dintre ele, care se face prin ligamentele periodontale. Acestea sunt prezente atat timp cat dintele exista pe arcada. O data cu disparitia dintelui, dispare si boala periodontala.

Bolile periodontale nu incadreaza numai parodontoza, pe care de acum o vom numi periodontita marginala, ci mai include si alte boli ale periodontiului. Medicul care trateaza periodontitele marginale se numeste periodontolog, asa cum in medicina avem neurolog, dermatolog, cardiolog etc. Conform DEX, periodontiu este tesutul care inconjura dintele. In tara noastra, la nivel universitar, se folosesc termenii: parodontologie, boala pariodontala, parodontiu. Orice boala a periodontiului, de la herpes la intreruperea ligamentelor periodontale, poate fi denumita boala periodontala.

Cum prevenim si cum tratam boala periodontala? Indiferent de cum o denumim, aceasta boala, odata aparuta, cu greu poate fi vindecata 100%. Specialistii periodontologi pot opri din evolutie sau pot preveni, cu ajutorul implicarii serioase a pacientului, aceasta evolutie spre pierderea totala a dintilor, folosind metode conservatoare, chiar si chirurgicale. Periodontopatia marginala este de natura microbiana, infectia bacteriana trebuind sa fie eliminata. Cercetatorii au dat mai multe solutii pentru combaterea aparitiei bacteriilor agresive cu rol in producerea periodontopatiei marginale, de la apele de gura pana la folosirea antibioticelor.

O metoda la indemana tuturor este folosirea apelor de gura cu rol de tratament pentru periodontitele marginale. Exista o gama variata de ape de gura comercializate pe piata, cu diverse principii active. Si pastele de dinti speciale sunt utile pentru prevenirea periodontopatiilor.
×