x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Si cainii de casa ne pot imbolnavi

Si cainii de casa ne pot imbolnavi

11 Mar 2004   •   00:00

Giardiaza este una dintre bolile care se transmit de la caine la om. Animalele trebuie vaccinate si deparazitate pentru prevenirea aparitiei giardiazei. Este important ca oamenii sa reduca riscurile de contaminare prin respectarea regulilor de igiena.

Giardiaza este cauzata de un parazit numit giardia, care poate fi transmis de la animalele de companie la oameni. "Cel mai frecvent se transmite de la caini, aproximativ 72% dintre acestia fiind purtatori de giardia ", afirma medicul veterinar Alice Radulescu. Si pisicile, iepurii, pasarile sau hamsterii reprezinta o cale de infestare, dar intr-o masura mai mica.

CONTAMINARE. Oamenii se pot contamina cu giardia pe cale orala atat de la animalele bolnave, cat si de la cele aparent sanatoase, dar purtatoare ale parazitului. Medicul veterinar Alice Radulescu spune: "Doza infestanta pentru om este de 1-10 chisturi, care sunt elementele de rezistenta ale giardiei in mediul exterior. Formele interne ale parazitului se localizeaza in mucoasa intestinului subtire al animalului. Semnele clinice sunt diareea, lipsa poftei de mancare, slabirea progresiva, carenta in vitamine si aminoacizi". Frecvent, boala evolueaza asimptomatic, adica nu apar semne de imbolnavire, dar indivizii raman purtatori si eliminatori de paraziti.

RECOMANDARI. Medicul veterinar recomanda efectuarea analizelor pentru detectarea parazitului giardia de cel putin doua ori pe an, chiar daca animalul este aparent sanatos.

Deparazitarea interna trebuie sa se faca periodic si este bine de stiut ca exista si un vaccin impotriva giardiei care ar trebui administrat animalelor. Dr. Alice Radulescu sfatuieste proprietarii de caini "sa nu neglijeze orice manifestare de diaree a catelului si sa se prezinte la medicul veterinar pentru examenele necesare.

Tratamentul empiric acasa poate ascunde o boala periculoasa ". Spalarea frecventa a mainilor este absolut necesara pentru prevenirea giardiazei.

Copiii sunt cei mai expusi

Aproximativ 80% din populatie este infestata cu giardia. Dr. Mihai Cojocaru, medic primar medicina interna la Spitalul Militar Central Bucuresti, atentioneaza: "Giardiaza este prezenta cu predilectie la copii. Parazitul se gaseste in apa de la robinet, de aceea recomand parintilor sa evite consumul acesteia de catre copii. Este indicat sa li se dea copiilor apa fiarta si racita sau apa plata imbuteliata". Copiii care sufera de giardiaza prezinta urmatoarele simptome: diaree, dureri abdominale difuze, apetit diminuat si capricios, anemie, nervozitate, irascibilitate.
( STELUTA ANDREI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă