x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratamentul cariilor

Tratamentul cariilor

00 0000   •   00:00

Exista doua tipuri de tratamente contra cariilor efectuate de medicii stomatologi. In primul rand sunt profesionistii, care isi propun sa realizeze tratamente avansate si complexe pentru pacientii lor, iar al doilea grup isi propune reducerea cantitativa a tratamentului.

Clinica 3D Dental
Telefon: 321.60.25

Exista doua tipuri de tratamente contra cariilor efectuate de medicii stomatologi. In primul rand sunt profesionistii, care isi propun sa realizeze tratamente avansate si complexe pentru pacientii lor, iar al doilea grup isi propune reducerea cantitativa a tratamentului.

Care dintre cele doua abordari este cea corespunzatoare nu se poate decide decat in functie de pacient, astfel incat tratamentul sa fie individualizat. Ceea ce este foarte important este ca pacientul sa fie diagnosticat si tratat in functie de starea lui clinica dentara si sa nu fie vazut ca o suma de dinti ce trebuie gauriti si umpluti.

Este sigur ca leziunile carioase nu vor disparea niciodata. Din acest motiv, medicul va aborda o tehnica minimal invaziva pentru identificare, profilaxie, restaurare si control al bolii carioase. In acest fel se trateaza boala, si nu doar simptomele acesteia.

Diagnostic

Caria si boala periodontala sunt cauzate de bacterii, dar nu sunt infectii clasice. La nivelul dintelui se produc demineralizari ce pot fi diagnosticate, caria fiind o leziune cu cauze multiple si factori de risc ce trebuie redusi si eliminati.

Scopul diagnosticului medical este de a alege cel mai bun tratament pentru pacient. Cautarea si depistarea cariilor cu sonda permit identificarea leziunii in stadiile primare. Pentru un diagnostic corect se fac anamneza si diferentierea intre leziunile carioase active si inactive. Cele active trebuie tratate primele. Radiografiile sunt, de asemenea, de ajutor.

Grupe de risc

In aceeasi faza de diagnostic se face si clasificarea pacientilor intr-o grupa de risc al dezvoltarii cariilor. Exista trei grupe de risc: crescut, moderat si scazut. Nu exista o delimitare precisa a acestora, dar urmatoarele intrebari ajuta la incadrarea pacientilor in una dintre categoriile de mai sus.

Exista carii secundare?

Au fost aplicate aparate ortodontice sau proteze partiale mobile?

Secretia salivara e scazuta?

Care este regimul alimentar?

Se poate face fluorizare?

Este placa bacteriana?

Daca la aceste intrebari se raspunde afirmativ, pacientul se considera cu risc crescut. Daca sunt afirmative doua dintre intrebarile de mai sus, fara a avea carii active sau aparate ortodontice, pacientul este in grupa cu risc moderat.

Ce se poate face in cazul pacientilor cu risc? Testul cu revelator de placa. Fluorizare. Apa de gura cu clorhexidina doua saptamani. Monitorizarea pacientului.

Terapie miniinvaziva

Restaurarea cariilor inseamna obturarea cavitatilor. Riscul aparitiei cariilor scade daca medicul foloseste compusi care indeparteaza placa bacteriana de pe suprafata dintelui si apoi aplica substante care scad pH-ul, elibereaza ionii Ca, PO4 si, impreuna cu fluorul, combat demineralizarea si stimuleaza remineralizarea. Acest tratament este indicat in cazul cariilor in smalt, pacientilor cu risc crescut, pacientilor cu hipersensibilitate, dupa detartrajul profesional, dupa tratamentul periodontal.

Cand cariile sunt profunde, se trece la pregatirea cavitatilor si obturarea lor cu diverse materiale, care sunt din ce in ce mai sigure si mai bune.

Tratamentul minimal invaziv se aplica in cariile cu afectarea dentinei. Adeziunea cimenturilor cu glasionomeri la structura dintelui este rezultatul unui schimb ionic. Acestia elibereaza fluor si sunt indicati in cariile de colet, cariile aproximale pe dintii anteriori permanenti si aproximale pe toti dintii de lapte. Unii glasionomeri absorb fluor din pasta de dinti cu fluor si astfel reduc cariile secundare. Ionii de Ca, PO4 si F din CGI reduc demineralizarea si stimuleaza remineralizarea. CGI sunt folositi sub obturatiile de compozit pentru inlocuirea dentinei cariate.

Prepararea cavitatilor se face cu indepartarea minima de substanta dura, deoarece materialele pentru restaurari aparute pot suplini extensia preventiva. Extinderea cavitatii trebuie sa se efectueze cu pastrarea structurii dintelui. Cu tehnica adeziva, obturatiile vechi pot fi reparate, si nu inlocuite. Dar pentru aceasta trebuie sa tinem seama de cariactivitatea pacientului si prepararea conservativa a cavitatii.

PREVENIRE SI CONTROL. Se considera ca fluorizarea are un rol important in scaderea numarului de carii. Din categoria produsilor cu fluor, pasta de dinti este cea mai importanta. In reclamele numeroase facute la pastele de dinti se subliniaza rolul inhibarii demineralizarii si stimularea remineralizarii structurii dentare. Se stie ca laptele si cascavalul (branza) reduc demineralizarea. Ionii de Ca si PO4 din lapte stimuleaza reminalizarea. Dar, oricum, trebuie sa stim ca leziunile carioase nu vor disparea decat daca dintii sunt modificati genetic, saliva va fi schimbata, astfel incat sa nu se mai formeze placa bacteriana, iar bacteriile nu se vor mai comporta agresiv fata de structura dentara. Cu alte cuvinte, niciodata... Sau poate in viitorul indepartat?

Important este ca, dupa tratamentul periodontal, pacientul sa se prezinte la control. Acelasi lucru se intampla si in cazul tratamentului cariilor. Leziunile carioase trebuie urmarite in evolutia lor. La cat timp se face controlul, depinde de riscul carios al pacientului: la pacientul cu risc crescut, la sase-opt saptamani; la pacientul cu secretie salivara scazuta si carii active, la trei luni.
×
Subiecte în articol: risc cariilor