x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vulvita - tratament ţintit

Vulvita - tratament ţintit

de Georgeta Licsandru    |    29 Ian 2008   •   00:00

Vulvita este o inflamaţie a vaginului. Principalul simptom al vulvitei este mâncărimea puternică. În acelaşi timp, zona genitală se înroşeşte, se inflamează, se umflă”, ne explică conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii “Şerban Vodă”.

“Vulvita este o inflamaţie a vaginului. Acest proces inflamator se transmite şi organelor genitale externe – labiile mari şi mici. Cele mai frecvente cauze ale vulvitei sunt infecţiile genitale, fie că este vorba despre infecţia cu Candida albicans, cu Trichomonas vaginalis sau cu gonococ. De asemenea, unele infecţii nespecifice ale vaginului – cu stafilococ, streptococ, enterococ – pot provoca vulvită. În mod normal, aceşti germeni nu se găsesc în zona genitală, dar atunci când apar în această zonă provoacă inflamaţie. Vulvita nu este o boală pe care să o treci cu vederea, este o boală care te trimite la medicul ginecolog imediat. Deoarece simptomele vulvitei sunt deosebit de deranjante şi alarmante. Principalul simptom al vulvitei este mâncărimea puternică. În acelaşi timp, zona genitală se înroşeşte, se inflamează, se umflă”, ne explică conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii “Şerban Vodă”. Cu cât aceste infecţii sunt mai agresive, cu atât reacţia organismului este mai puternică. Ca multe alte boli, vulvita depinde de terenul imunitar pe care se instalează. Aceeaşi boală poate să determine o inflamaţie majoră la o persoană cu imunitate scăzută, iar la altă persoană, simptome care nu deranjează în mod deosebit.

 

Atenţie la săpun!

În unele cazuri, vulvita apare după ce femeia a urmat un tratament cu antibiotice, dar poate fi şi consecinţa folosirii necorespunzătoare a produselor de igienă locală. “Săpunul este extrem de iritant pentru mucoasa internă a organelor genitale. De aceea, recomandăm utilizarea săpunului doar pe tegument, la exterior, în zona pubiană, în nici un caz pentru spălături interne. Pentru mucoasa internă există alte modalităţi de îngrijire – fie apă fiartă şi răcită, fie infuzie cu gălbenele sau pelin, fie produsele speciale pentru spălături vaginale, care se găsesc în farmacii”, le sfătuieşte pe femei conf. dr Daniel Popescu.

 

DIAGNOSTIC. Examenul ginecologic constă în examinarea siste­matică a vulvei şi vaginului. Acest examen este completat de analiza secreţiilor vaginale, pentru depista­rea virusurilor, bacteriilor sau ciupercilor care provoacă inflamaţia. Este efectuată  şi o antibiogramă, pentru stabilirea tratamentului.

 

TERAPIE. Tratamentul medicamentos este recomandat numai după identificarea cauzei vulvitei. În funcţie de cauză, tratamentul constă în aplicarea locală de produse antipruriginoase sau antiseptice, antimicoti­ce, antibacteriene etc. “Tratamentele simptomatice, recomandate înainte de efectuarea anali­ze­lor, nu sunt prea u­ti­le. Pot calma pe mo­ment senzaţia de pru­­rit, dar pot as­cun­de cauza respectivei inflamaţii. Şi nu fa­cem altceva decât să cronicizăm o infecţie”, arată conf. dr Daniel Popescu.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii